2011. november 20., vasárnap

A Zsírégetés biológiája

INTERNŐ - A NŐI OLDALAD - InterNő Magazin csak nőknek! Tanácsadók Jóslás Kisokos Horoszkóp - Az InterNők Lapja - A Zsírégetés biológiája: - Google Eszköztárral küldve


Írta: Hard Body
 Figyelmeztetés: Ez az írás ismeret terjesztő jellegű, nem szántuk orvosi tanácsnak. A cikkben található információt nem szántuk orvosi diagnózis, vagy kezelés alapjául. Ha bárkinek egészségügyi problémája van, mindenképp forduljon szakemberhez.
A civilizált világ egyik legnagyobb problémája a túlsúly. Bár a zsírégetés, fogyasztás rengeteg könyv és magazin kedvelt témája, a téma távolról sem egyszerű. Tény ami tény, a legtöbb fogyasztó program hatékonysága gyakorlatilag nulla. Statisztikai adatok szerint minden fogyni vágyó végül több súlyfelesleget halmoz fel, mint amennyit kezdetben elveszít. Nagyon sokan hagyják abba a diétázást vagy a títlzott önsanyargatás, vagy egyszerűen mert eljutnak egy pontra, ahol - már nem képesek több súlyt veszíteni.


Az emberek általában összekeverik a súlyvesztést a zsírvesztéssel, mivel a két téma, úgy tűnik, összefügg. Fontos megérteni, hogy a zsírvesztés, zsírgetés az a fo- lyamat, ami súlyvesztéshez vezet, és nem fordítva.
Manapság sokan szenvednek olyan, túlsúllyal kapcsolatos problémáktól, mint a rossz emésztés, az inzulin-érzéketlenség, a magas koleszterin szint és a csökkent teljesítmény. A „makacs háj", vagyis az a zsírkészlet, ami általában ellenáll minden zsírégető gyakorlatnak, és sehogy sem lehet megszabadulni tőle. Ezért is hívják makacsnak. Ez a probléma egyes országokban már-már járványszerű jelenséggé vált. Férfiak és nők minden korcsoportban szenvednek a makacs zsírpárnáktól. Ennek elsősorban az az oka, hogy nem értik és nem a helyes lépéseket teszik meg ellene.
A sportolóknál, főleg a testépítőknél a zsírvesztés különösen fontos probléma. A kemény edzés és a még keményebb diéták ellenére rengeteg aktív, sportos életet élő ember is komoly küzdelmet kénytelen folytatni a zsírfelesleg ellen. Vannak, akik anynyira kétségbeesetten próbálnak meg olyan soványak lenni, mint a magaznok címlapjain látható "szép emberek", hogy az extrém edzés mellett olyan extrém diétát is folytatnak, amitől igen alacsonnyá válik az anyagcseréjük mértéke, fáradtak lesznek, és csökken az erejük, nem beszélve arról, hogy ez egyenesen vezet a túlsúlyhoz.
Kezdjük azzal, hogy a hatékony zsírvesztéshez először is meg kell értenünk a zsír-anyagcsere biológiai alapelveit, vagyis azt, hogy mitől és hogyan raktároz és veszít zsíxt az emberi test. Ez a kulcs ahhoz, hogy megértsük, a zsírszövet más funkciókat is betölt, nem csak energiát tárol, ami a felgyűlésének oka.
Miért hízunk el?
A zsírvesztés biológiai alapelve nagyon egyszerű: Ha megszüntetjük a zsírszövet funkcióját, megszabadulunk tőle. Ha erre képesek vagyunk, hihetetlen hatékonysággal leszünk képesek megszabadulni a felesleges testzsírtól és ami még fontosabb, képesek leszünk soványak maradni anélkül, hogy visszaesnénk.
A zsírvesztés egy olyan biológiai fo lyamat eredményeképp jöhet létre, aminek során a szervezet rákényszerül, hogy feltörje az eltárolt zsírt és felszabadítsa a zsírsavakat a szervezet felhasználása számára. Ugyanakkor, bármilyen egyszerűnek is hahgzík, a zsírégetés csupán a zsír elégetéséről szól. Ahhoz, amit zsírégetés- nek szoktunk ne- vezni, főleg a makacs zsírral kapcsolatban, először is az anyagcsere-problémákat kell megszüntetni, amelyek zsírlerakódást okoznak. Ha nem változtatunk például a magas toxicitáson, az inzulin rezisztencián, akkor a zsírtárolóinkon sem fogunk tudni változtatni.
A test egy szabályozó mechanizmus részeként tárol vagy épít le zsírt. Ez a mechanizmus három fontos kockázati tényezőtől védi meg a szervezetet:
A létfontosságú szervekre veszélyes mérgek felgyűlésétől.
A lipidek és koleszterin felgyűlésétől, ami inzulin érzéketlenséghez és cukorbajhoz vezethet.
Az ösztrogén csökkenő mennyiségétől (különösen a nőknél), ami számos anyagcsere problémához vezetet, például a csonttömeg csökkenéséhez, az érzékelés (látás, hallás) problémáihoz, valamint a szexuális teljesítőképesség és a nemzőképesség csökkenéséhez.
Másszóval a zsír lerakódása nem más, mint a testünk kétségbeesett kísérlete arra, hogy megóvja magát a mérgektől, hogy megőrizze az inzulin érzékenységét és az ösztrogén mennyiségét. Így tehát, ha ezen problémákat meg tudjuk oldani, akkor megszabadultunk a zsírlerakódás legfontosabb biológiai okaitól és ezzel nagymértékben felgyorsíthatjuk a zsírvesztést.
Megszabadulni a zsír létezésének okaitól első pillantásra lehetetlennek tűnik. Bizonyos mennyiségű zsírre szükség van a túléléshez, így teljesen nem lehet megszabadulni tőle. Ugyanakkor, ha megszüntetjük a zsír létének okait, akkor képesek leszünk a szükségesré csökkenteni a testünkben tárolt zsír mennyiségét.
Kétféle zsír
A zservezetben két fajta zsírszövet létezik, mindkettőnek megvan a saját érzékenysége a zsírbontásra, vagy a lipolízisre: Van a bőr alatti zsír és a szervezeten belüli zsír.
A bőr alatt tárolt zsír általában inzulin-érzékeny, vagyis ellenállóbb a zsírégetésnek, míg a szervezeten belüli zsír inzulin-rezisztensebb, így jobban reagál az adrenális zsírégető-stimulációra mint a bőr alatt tárolt zsír. A két zsírszövet-típus kiegyensúlyozza egymás leépítését.
Minél több zsigeri, belső zsírt tárol a szervezetünk, annál több zsírsavat bocsát ki és annál ellenállóbb lesz a bőr alatti zsír. Mivel igen érzékeny az adrenális stimulációra, aminek következtében zsírsávak jutnak a májba, a szervezeten belüli zsír nagyobb veszélyt jelent a szívbetegségekre és a cukorbetegségekre hajlamos emberekre. A nagy mennyiségű zsigeri zsír és az azzal kapcsolatos zsírsavak a máj zsírosodását és hepatic hyperlipidemiát és következésképp, inzulin rezisztanciát okoz.
Azt is jó tudni, hogy zsigeri zsír felgyűlésével általában makacs zsírpárnák is felgyűlnek a bőr alatt. Azért, hogy a szervezeten belüli zsír zsírsavkibocsátását ellensúlyozza, a bőr alatti zsír általában ellenállóbb a zsírégetésnek.
Késleltetett zsírvesztés
A zsírvesztéssel kapcsolatban gyakori téveszme a késleltetett zsírvesztés jelensége. Akik szervezetében nagy mennyiségű belső zsír van eltárolva, azok gyakrna nem tapasztalnak változást a bőr alatti zsír állományukban, bármennyit edzenek és bármilyen gondosan alakítják is ki étrendjüket. Nekik előbb a belső zsírtői kell megszabadulniuk, mielőtt bármi változást tapasztalpának a bőr alatti zsírjukban.
A testépítőknek és azoknak, akik a normálisnál is szálkásabb testet akarnak, nagyon fontos felismerni, hogy minél több zsigeri zsír van a szervezetben, annál lassabban fog bármilyen zsírégető program hatása megmutatkozni.
A zsír és a túlélési mechanizmusok
A kutatók szerint a zsír anyagcseréjét olyan ősi biológiai visszajelző mechanizmusok szabályozzák, amelyek segítenek az embernek túlélni olyan extrém körülményeket, mint az éhezés, a hideg, vagy a hosszü és intenzív fizikai megpróbáltatások. Azt is tudjuk, hogy a testzsír képes mégvédena szervezetet az inzulin érzéketlenség, a cukorbetegség, a méreglerakódás és a csökkenő ösztrogén-szint kockázatatól. Az is közismert, hogy a szervezetbe a krónikus túlevés vagy éhezés hatásai ellen védi magát azáltal, hogy előre bele van programozva a zsírbontás és a zsírlerakódás.
Még ennél is fontosabb, hogy a túlélő mechanizmusokat folyamatosan szabályozza a szervezetnek a zsírfeldolgozási és energiatermelési képessége. Minél hatékonyabban tudunk zsírt és energiát felhasználni, annál alacsonyabb lesz a koleszterin szint, a lipidek mennyisége és annál több zsírt leszünk képesek elraktározni. Másrészt minél kevésbé képes a szervezet energiát csinálni a zsírből, annál több lipid, koleszterin, és testzsír rakódik le a szervezetben.
Tehát, a zsírfeldolgozás, felhasználás és az energiafelhasználás a két legfontosabb tényező a hatékony zsírégetésben.
Inzulin ellenállás
Az inzulin ellenállás olyan anyagcsere-állapot, amit a lipidek és a koleszterin felgyűlése okoz a májban és a vérben. A hyperlipidemia és az elzsírosodott máj csökkenti a zsír- és a glukózfelhasználást, ami inzulin ellenállást okoz. Ahogy már a fentiekben említettük, a szervezet megpróbálja megvédeni magát az inzulin ellenállástól azáltal, hogy növeli a zsír elraktározását, hogy meggátolja a zsírsavak további felgyűlését a vérben, a májban és más szövetekben. Másazóval, a zsírlerakódás az a mechanizmus, ami megvédi a szervezetet az inzulin-ellenállástól és fordítva. Bármilyen kétségbeejtőnek is hangzik, a túlzott zsírlebontás, főleg a belső zsír lebontása lipidekkel telítheti meg a vért és a májat, aminek köszönhetően inzulin ellenállás következik be. Így minnél több zsigeri zsír van a szervezetben, annál valószínűbb a makacs zsírpárnák kialakulása az inzulin-ellenállásnak köszönhetően.
Méregtelenítéssel a zsírégetésért
Az inzulin ellenállás elleni harcon kívül fontos tennivaló még, hogy megszabaduljunk a mérgektől. A zsír egy tároló szerv, mégpedig a mérgek tárolása a fő feladata, mert ezáltal a létfontosságú szerveket védi. Bármilyen olyan tevékenység, ami eltávolitja a mérgeket a szervezetből, eltávolítja a zsírlerakódás egyik fontos indokát is. Másszóval a méregtelenítés fogyaszt. A fentiekből levonható, hogy mik a zsírvesztés ősi biológiai alapelvei:
Megnövelt zsírfeldolgozás
Megnövelt energiaforgalom
Méregtelenítés

A sejt: egy zsírégető készülék
A legtöbb zsír a mitokondriumban található. Minél több mitokondriális enzim van, annál hatékonyabb lesz a zsírégetés. Mivel az izom egy hatalmas térfogatú szövet, így feltételezhető, hogy az izmok összetétele közvetlen hatással van a zsírfelhasználásra. Úgy tűnik, bizonyos izomrost típusok hatékonyabban képesek zsírt égetni, mint mások. A lassan összehúzádö izomrostok hatékonyabban dolgozzák fel a zsírt mint a gyorsan összehúzódó rostok, ami valószínűleg a mitókondrumok koncentrációjának tudható be.
Szóval, ahhoz, hogy jobban menjen a zsírégetés, olyan különleges edzési stratégiát kell kidolgozni, amely inkább azokat az izmokat dolgozza meg, amelyek több zsírt képesek üzemanyagként felhasználni. A hosszútávú edzés, súlyzós edzésekkel kombinálva a legjobbak.
Energiaforgalom
Az energiaforgalom kifejezést a szervezet által felhasznált összes energiára használjuk. A magas energiaforgalom magas anyagcserét jelent, vagyis nagymértékű energiafelhasználást és nagy mennyiségű elfogyasztott ételt. A sejtek szintjén a magas energiaforgalom magas üzemanyagfelhasználást is jelent. Ha magas az energiaforgalom, a szervezet több szénhidrátot és zsírt is éget, így megelőzi az inzulin ellenállást, a lipidek és a koleszterin felgyűlését a vérben és a szövetekben. Ezt az anyagcsere állapotot úgy érhetjük el, ha edzünk és pihenünk, valamint a szervezetünkbe juttatunk minden szükséges tápanyagot és kalóriát.
Az alkalmankénti túlevés megnövelheti a szervezet alap anyagcseremértékét, aminek köszönhetően megnő az energiaforga1om Ugyanakkor a túlevést koplalással, ditával váltogassuk, nehogy elhízzunk!
Váltogatva a magas és az alacsony szénhidrát bevitelű napokat, és a túlevéses meg a diétázós napokat alacsony inzulin hatást és negatív energiaegyensúlyt érhetünk el, mialatt a teljes anyagcsere mértéke nem esik le, így hatékony zsírégető állapotba hozhatjuk szervezetünket.
Fontos megjegyezni, hogy bár a túledzés és az elégtelen táplálkozás átmenetileg súlyvesztéshez vezet, hoszszú távon a belőle fakadó anyagcsere csökkenés mégtöbb zsír lerakódásához vezet.
A zsírégetés és a mérgek
A mérgek eltávolításának leghatéko nyabb természetes módszere a teljes böjt vagy a diéta. Ha a lehető legkevesebbet eszünk, a szervezetnek több energiája lesz az öntisztulásra. Az emésztés rengeteg olyan energiát vesz el a szervezettől, ami a többi anyagcsere funkcióra lenne használható, nem beszélve arról, hogy minél kevesebb ételt eszünk, annál kevesebb méreg jut a szervezetbe. Ugyanakkor a hatékony méregtelenítés gyakran a vérben található méregmennyiség megnövekedéséhez vezethet, ezért fontos, hogy szervezetünket ilyenkor bőséges antioxidánssal lássuk el.
Azt is fontos megjegyezni, hogy a zsírvesztés által a toxinok, mérgek is elszabadulnak. Ebből a szempontból bármelyik túlzó, rohamszerű zsírégető módszer elvezethet oda, hogy a vért elöntik a méreganyagok, aminek köszönhetően a szervezet pánikszerűen zsírlerakásba kezd, hogy felszívja a felszabaduló mérgeket. Sokkal jobb fokozatosan megszabadulni a zsírtól, elkerülni a mérgezést és az abból következő elhízást.
Bármely anyagcsere folyamat, ami megnöveli a toxicitást csökkenti a zsírégetést. A tartósítószerek, rovarirtók, az alkohol és a krónikus székrekedés mind nagymértékben megnöveli a szervezetben található mérgek mennyiségét és meggátolhatja, hogy a máj méregtelenítsen. Ezzel az állapottal általában megnövekedett ösztrogénaktivitás és makacs zsírlerakódás jár együtt.
L-karnitin
Vannak, akikben azért alakul ki inzulin-ellenállás, mert nincs a szervezetükben elegendő az L-karnitin aminosavból és a hozzá közel álló enzimekből. Ha nincs elég a karnitinből, akkor felgyűlhétnek a nem oxidált zsírsavak, amelyek csökkentik áz inzulin érzékenységet. A feldolgozott és egyszerű cukrok túlzott fogyasztása is negatív irányba befolyásolhatja az inzulin receptorok érzékenységét, ami hyperinzulemiához, vagy magas inzulinszinthez vezethet. A krónikus inzulin stimuláció ami nem más mint a gyakori szénhidrát fogyasztás, a nap vége felé növeli az ellenállást. Tehát olyan karnitinben gazdag ételek, mint a tojás és a hús fogyasztása, illetve a tiszta L- karnitin szedés felgyorsíthatják a zsír- égetés folyamatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése