2011. november 20., vasárnap

Édesgyökér Gyógynövények

Gyógynövények: - Google Eszköztárral küldve

Édesgyökér

Latinnév: Glycyrrhiza glabra L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae)
Glycyrrhiza glabra L.
Évelő növény, többfejű gyökértörzzsel, melyből méteres hosszúságú indák (tarackok) és kb. 2 cm vastag gyökerek fejlődnek. Az indák és a gyökerek rostosak, belül sárgásak, ízűk édes. A szár 1,5-2 m hosszú, a levelek páratlanul szárnyasán összetettek. A fürtvirágzatok levélhónaljiak, hosszuk a levelekével megegyező, a virágok pillangósak, ibolyaszínűek. Májustól júliusig virágzik. A termés kb. 2,5 cm hosszú, bőrnemű, csupasz hüvely..


Hasonlít hozzá az ikrás édesgyökér (Glycyrrhiza glandulifera W. et K.), melyet az előbbi faj változatának is tekintenek és attól mirigypontos terméseivel különbözik. Az ednámkóró (Glycyrrhiza echinata L.) virágzata nem nyúlánk, hanem gömbölyded, tojásdad, ilyen alakja van a terméscsoportnak is, a hüvelyek rövidek, tövisesek. Az ednámkóró gyökértörzse és gyökerei belül szennyesfehérek, ízűk kesernyés. A Glycyrrhiza glabra eurázsiai és észak-afrikai faj, nálunk termesztik, vadon csak szórványosan, elvadulva fordul elő. Meleget kedvelő növény, mely azonban a talaj mélyebb rétegeiben fejlődő gyökértörzseinek és indáinak köszönhetően jól áttelel..
A Glycyrrhiza glandulifera a Balkán-félszigeten, Oroszország európai részeinek délibb vidékein található, nálunk szintén ritka. A gyógyászatban mindkettőt használják. A Glycyrrhiza echinata a Duna és a nagyobb folyók mellett, árterületeken, homokos helyeken terem. Gyökere tűzoltókészülékek habzó töltetének előállítására szolgál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése