2011. november 26., szombat

Bio feketekömény-olaj | jomtom.hu

Bio feketekömény-olaj | jomtom.hu: - Google Eszköztárral küldve

Feketekömény (Nigella sativa)

A feketekömény (Nigella sativa) egynyári növényként nő az egyiptomi sivatag nagy oázisaiban. Perzsiában Shuneezként, az ókori Egyiptomban fekete köményként, az Arab világban pedig fekete, áldott magként ismerték. A növény a mákhoz hasonló kapszulákat képez, melyekben kis, fekete magszemcsék vannak, ezek aromás illata pedig az ánizsra emlékeztet.

Feketekömény-olaj alkalmazása:
Meghűléses betegségek: a náthát, a köhögést és az influenzás fertőzéseket gyorsabban legyőzi, ill. erősebb immunrendszernél fel sem lépnek ezek a betegségek.

Bronchitis, asztma: a telítetlen zsírsavakból testünk prostaglandint állít elő, ami gyulladásgátló és antiallergén hatású. A keserű- és cserzőanyagok tágítják a hörgőket és váladékoldók, ami az asztmánál lényeges könnyebbséget jelent a gyógykezelések során.

Allergiák: semlegesíti a túlzott érzékenységet az allergia elleni anyagokkal szemben.

Gombás megbetegedések (Candida albicans), pikkelysömör, neurodermatitis: mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva a feketekömény-olaj hatásos szer gomba és baktériumok ellen, továbbá egyedülálló vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. Csökkenti a viszketési ingert, elősegíti a gyulladt bőrrészek gyógyulását, és ezáltal hozzásegít az egészségesebb bőrhöz. Elpusztítja a bélben levő baktériumokat és férgeket.

Reuma: a feketekömény olaj a kezelési intézkedéseket kedvezően befolyásolja, mivel helyi gyulladásgátló hatása van, és a bél bakteriális és gombás megterheltségét is csökkenti, stabilizálja.

Olvassa el a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatos cikket.

 

A feketekömény napjainkban

A modern tudomány alaposan megvizsgálta a feketeköményt, és sok olyan anyagot talált benne, melyek pozitívan hatnak az emberi anyagcserére. Különösen értékes a feketekömény-olaj a benne található telítetlen zsírsavak miatt, amelyek szelíden, mellékhatások nélkül képesek csillapítani a bőrben, a belekben, az ízületekben és az idegekben zajló gyulladásos folyamatokat. Mindenekelőtt a magas linolsav tartalma és az ezzel párosuló táplálkozás pszichológiai értéke teszi különösen jelentőssé a mindennapi táplálkozásban.
A telítetlen zsírsavakból a testben prostaglandin képződik. Ezek a szövethormonok sokféle feladatot ellátnak az emberben és az emberi immunrendszerben. Szabályozzák a vérkeringést és tágítják a véredényeket. Ezért a mai tudomány szempontjából is megmagyarázhatóak az évszázadokkal korábban leírt tapasztalatok.

A feketekömény fogyasztása

Fogyasztható a mag önmagában (fűszerként, pl. péksüteményen, savanyú káposztából készült ételekben), vagy táplálékkiegészítőként.
Táplálékkiegészítőként általában magát az olaját forgalmazzák. Ezek a készítmények lehetővé teszik a pontos adagolást. A kereskedelemben többféle minőségű olaj és kapszula van forgalomban. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg biológiai termesztésből származzon, és az olajat hideg sajtolással állítsák elő.
80% fölötti, többszörösen telített zsírsavjával az eredeti egyiptomi Nigella sativa tartalmazza a legtöbb feketekömény-olaj koncentrátumot, amit valaha is élelmiszerben találtak. A feketekömény-olajkapszula az eddig kutatások szerint - melyek jelenleg is tartanak - több mint 100 hatóanyag egyedülálló kombinációját tartalmazza.
A NaturGut cég hidegen sajtolt olajai és kapszulái garantálják a kiváló minőséget. Minden egyes terméket ellátnak gyártási azonosítóval és a folyamatot független laboratórium folyamatosan vizsgálja.
Többfajta feketekömény létezik a piacon. Termékünk az egyiptomi Nigella sativa bio minősége.
Napi fogyasztása 100%-ban kielégíti a szervezet E vitamin (12 mg TE) igényét, és elegendő zsírsavat bíztosít a prosztaglandin termeléshez.

Olajból: napi 3x1 alkalommal 1 teaskanálnyit étkezés előtt vagy után (100 ml 14 napig elég)

A szervezet téli időszakra felkészítéséhez:
Javaslat: 6 hétig napi 3 alkalommal fogyasztani. Azt követően 6 hétig napi 2 fél kávéskanállal.

A feketekömény a történelemben

A nigella sativat már i.e. 2500-ban használták. A görög orvoslásban is említést tesznek róla, és fontos szerepet játszott az ókori gyógyításban, különösen az Egyiptomiaknál. A tudós Al-Bairouni, valamint Avicenna is írt orvosi könyveiben a mag jelentőségéről valamint hatásosságáról bizonyos betegségek kezelésében. Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként is alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják. Sok európai és nyugati országban végzett kutatás igazolta, hogy a nigella sativa olaj igen magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek mind erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Tartalmaz még arginint és karotint, melyek "A" vitaminná alakulnak, illetve gazdag rostokban is.
A feketekömény olajat a "fáraók aranyának" is nevezik. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az apró fekete magvakat, vele kapcsolatos élményüket a papirusztekercseikben is megörökítették. Tutenkhamon állítólag annyira el volt ragadtatva a feketeköménytől, hogy szolgáinak a drága olajból egy üvegre valót mindig maguknál kellett tartaniuk. Halála után egy egész amfora olajat helyeztek el a fáraó sírjában. A legendák szerint Kleopátra és Nofretete ennek az olajnak is köszönhette bársonyos, gyönyörű bőrét.
Keleten már évezredek óta ismert gyógynövény magvaiból nyert olaj nemrég tűnt fel nálunk az egészségpiacon. A siker dr. Peter Schleicher és dr. Lutz Bannasch munkájának eredménye, ők mutatták ki, hogy a feketekömény-olaj rendkívül hatásos bizonyos bőrbetegségekre és allergiás betegségekre (atópiás ekcéma, neurodermatitisz, pikkelysömör, asztma).


TÁJÉKOZTATÁS: A feketekömény olaj fogyasztásának hatása egyénenként változó lehet. Az információ a termék megismerése és bemutatása céljára szolgál. A leírás a gyártótól kapott információn és valós tényeken alapul, azonban nem biztos, hogy az Ön számára alkalmas állapota kezelésére, a fájdalom enyhítésére, gyógyítására vagy a betegség megelőzésére. Ha gyógyszeres kezelés alatt áll, vagy terhes, illetve szoptat, kérjük konzultáljon orvosával. Mielőtt változtatni kiván étrendjén javasoljuk, hogy beszéljen belgyógyászával.
Munkanapokon 9-10 és 16-19 óra özött személyes vásárolhat.
Postaköltség


N-101 Bio feketekömény olaj - 100 ml -