2011. november 23., szerda

Bio élelmiszerek - A zabtej szerepe, tápértéke | zab | gabonaféle | ásványisó | fehérje | tejital

Bio élelmiszerek - A zabtej szerepe, tápértéke | zab | gabonaféle | ásványisó | fehérje | tejital:
Zabtej
A zabtej alapja a bio zab, mely a legnagyobb fehérjetartalmú gabonaféle. Ezen kívül igen gazdag telítetlen zsírsavakban, továbbá ásványisó tartalma is igen magas. A magas fehérje tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az idegrendszerre és sejtmegújító hatása sem elhanyagolható, éppen ezért igen tápláló. A zabnak nagyon magas a cellulóz tartalma, mely tisztítja és szabályozza a belek működését, továbbá a vér koleszterin szintjét is megfelelő mértékben befolyásolja.



Zabtej kapható készen az üzletekben, de házilag is elkészíthető a következő módon. Mindössze bio zab és tisztított víz szükséges hozzá, továbbá egy nagy teljesítményű turmixgép. A szükséges mennyiségű zabot két napig áztatni kell tisztított vízben. Két nap után szükséges lemosni, majd turmixgépbe ellepésig fel kell önteni vízzel és össze turmixolni. Ezután gézen keresztül kell leszűrni. A visszamaradt zabtöretből édesség készíthető. A zabtej egy élő ital, hiszen nincs megfőzve, így a szervezet az összes benne lévő tápanyagot képes hasznosítani. Az elkészített zabtej hozzávetőlegesen két napig áll el hűtőben. Felhasználása sokrétű, bármilyen tejital kiváltható vele, illetve bármihez felhasználható, amit alapesetben tejjel készítenénk el. Az íze nem teljesen egyezik a tej ízével, de ízletes, így könnyen át lehet rá térni.

A zabtej fogyasztása igen erősen javasolt növésben lévő gyermekek esetében, sportolóknál, továbbá minden olyan helyzetben, ahol a szervezet erős igénybevételnek van kitéve. Lábadozó betegek esetén felettébb meggyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Mivel az idegrendszerre is nagyon jó hatással van, ezért fokozott szellemi igénybevétel idején is javasolt a fogyasztása. Időjárási viszontagságok hatását csökkentheti, ezért különösen hideg időben, amikor a szervezetnek energia többletre van szüksége, érdemes azt pótolni.

- Google Eszköztárral küldve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése