2011. november 20., vasárnap

Édesgyökér, igazi | Gyógynövény határozó

Édesgyökér, igazi | Gyógynövény határozó: - Google Eszköztárral küldve

Édesgyökér, igazi (Glycyrrhiza glabra )

Az édesgyökér, igazi népies neve:

édesfa, cukorkóró

Édesgyökér, igazi leírása:

Fásodó, belül sárga, édes rizomájú növény. Levelei szárnyasan összetettek, a fonákon mirigyes-ragacsosak. Az ibolyaszínű virágzat 8-15 cm-es, felálló fürt. Termése csupasz, vagy mirigyes-serteszőrös.
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt.

Édesgyökér, igazi elterjedése:

 

Hazája a Földközi-tenger keleti része és Délnyugat-Ázsia, máshol termesztik, és itt-ott elvadult.

Hogyan gyűjtsük az édesgyökér, igazi gyógynövényt?

A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.

Édesgyökér, igazi hatóanyagai:

"Triterpén-szaponinok, fő hatóanyagként a glicirhizinsavval; flavonoidok, többek közt likviritin a likviritigenin és izolikviritigenin, aglikonokkal, kumarinok."

Milyen vegyületeket tartalmaz az Édesgyökér, igazi?

A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz.

Édesgyökér, igazi felhasználása:

A triterpén-szaponinok nyálkaoldó, köptető hatásúak. Az édesgyökeret ezért gyakran alkalmazzák köhögéscsillapító készítményekben. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomorfekély- és gyomornyálkahártya gyulladás esetén. Elsősorban az izolikviritigenin, valamint a kumarinszármazékok adják a görcsoldó tulajdonságát. Gyógykészítményekhez, élelmiszerekhez édesítőszerként való hozzáadása ártalmatlan.
Tea: Csészénként 1-1,5 teáskanálnyi drogot forrásban lévő vízzel leöntünk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A nyálkatartalom mennyiségének megőrzéséhez célszerű azonban a földfelszín alatti részeket hideg vízzel felönteni és csak rövid ideig főzni. Naponta háromszor étkezések után fogyasztandó egy csészényi tea. Kezelési idő 1-2 hét. Légúti hurutok esetén kiváló gyógyír.
A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.

Jó tudni az édesgyökér, igaziról!

A gyökeret alaposan meg kell tisztítani! Hosszan tartó illetve nagy dózisban való használatkor a vérnyomás emelkedéséről számolnak be. Alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. Orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata a szteroidhatás miatt.

Érdekesség az édesgyökér, igaziról.

Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga. A növényt a barna sör színezésére is használják.

Édesgyökér, igazi az alábbi gyógynövény kategóriába tartózik:

Piros, kétoldali szimmetriájú virágzat.