2011. november 20., vasárnap

Ricinus_Gyógynövények

Gyógynövények: - Google Eszköztárral küldve
Ricinus
Latinnév: + Ricinus communis L.
Családnév: Kutyatejtűfélék családja (Euphorbiaceae)
+ Ricinus communis L.
Forró égövi, fatermetű növény, mely nálunk egyévesként termeszthető, fagyérzékeny. Hazai körülmények között szára 2-2,5 m magasságot érhet el, levele tenyeresen karéjos, a karéjok hegyesek, a nyél a lemezre merőlegesen helyezkedik el. Egyivarú virágai ugyanazon az egyeden fejlődnek.
Tüskés (egyes fajtáknál csupasz) tokterméseiben 3 mag képződik, maghéjuk törékeny, márványozott, fénylő, egyik végükön húsos függelék található.

A magvakból hidegen sajtolt és tisztított zsíros olaj (Oleum Ricint) minőségét szigorúan ellenőrzik (az ipari célokra előállított olajat melegen préselik, nem használható a gyógyászatban).
A ricinolsav nevű, nyílt szénláncú, telítetlen oxizsírsav trigliceridjeit tartalmazza. Adagja felnőttnél 20-30 g (legföljebb 40 g), biztos hatású, erélyes hashajtó (purgans); adagja 2-3 éves gyermeknél 10 g, nagyobbaknál 15-20 g. Hatása rendszerint már 2-3 órán belül jelentkezik, ismételten híg széklet ürül.
Csak szükség esetén, műtéti előkészítéskor, egyes bélfertőzésekben, makacs atóniás székrekedésben használják. ízjavítókkal italok fölé és alá rétegezve, esetleg emulziók formájában bevétele könnyebb. Hatását a vékonybélben fejti ki, a trigliceridből a lipázok csoportjába tartozó enzimek felszabadítják a ricinolsavat, mely izgatja a bélfalban levő, kémiai ingerekre érzékeny idegkészülékeket (kemoreceptorokat).
A bevitt triglicerid-mennyiség nagyobb kell hogy legyen, mint a pillanatnyi lipáztartalék, illetőleg -termelés, hogy a fel nem bontott trigliceridek állományukkal is elősegítsék a béltartalom minél teljesebb kiürülését. Hatásához az epehólyag hirtelen összehúzódása által kiürülő epe is hozzájárul. A bélfalban gátolja az adenin-nukleotid-transzferáz aktivitását és serkenti az E csoportba tartozó egyes prosztaglandinok képződését.
Használata ellenjavallt görcsös székrekedésben (spastikus obstipatio), bélelzáródásban (ileus), a féregnyúlvány gyulladásában (appendicitis, vakbélgyulladás).
Terheseknek csak óvatosan rendelhető; csecsemőknél görcsöket, súlyos folyadékveszteséget okozhat. Rendszeres, ismételt alkalmazásra nem használható.
Külsőleg kenőcsök összetételében szerepel, hajszeszek készítésénél előnye, hogy töményebb alkoholban jól oldódik (eltérés a többi zsíros olajjal szemben). Magvai rendkívül mérgezőek. Ha a ricinust dísznövényként termesztik, ajánlatos a virágzatokat letörni, ezáltal megakadályozható, hogy terméseket fejlesszen, illetőleg hogy gyermekek hozzájussanak a magvakhoz. Nagybani termesztésénél figyelmeztető feliratokat kell elhelyezni a vetésterület minden oldalán.
A magvak rendkívül mérgező fehérjét tartalmaznak, a ricin nevű ún. toxalbumint (fitohemagglutinint), egyike a legerősebb hatású lektineknek, ennek eltávolítására vetik alá hőkezelésnek a nyers ricinusolajat. A ricin két láncból épül fel, az egyik (A) molekulatömege 32 000 (effektor), a másik (B), molekulatömege 34 000. Ez utóbbival tapad a ricin galaktóztartalmú glikoproteidekhez (haptomer) és ezáltal egyes sejttípusok felületéhez. A kettős láncot összekötő diszulfidkötés szétnyílásakor a molekula egyik lánca (A) behatol a sejtekbe és gátolja fehérjék újratermelését. Ezen alapszik immunbiológiai felhasználása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése