2011. november 10., csütörtök

Gyógytea - Körömvirág kenőcs

Gyógytea - Körömvirág kenőcs: - Google Eszköztárral küldve

Körömvirág kenőcs

Kategória Kivonat
11
febr
Körömvirág kenőcs
A körömvirágból könnyen készíthetünk kenőcsöt különböző bőrbetegségek, sebek hatékony kezelésére. Európában már az 1200-as évektől termesztik, latin neve Calendula officinalis. Származási helye Egyiptom. Régen az időjárás jóslásához is használták. Ha szirmai reggel 7 óra tájban kinyílnak, aznap jó idő igérkezik, ha csukva maradnak, aznap eső lesz.


KörömvirágA változat50g szárított körömvirág
500 ml mogyoró –vagy olívaolaj
40g kakaóvaj
40g méhviasz
A körömvirágra öntsünk 500 ml mogyoró- vagy olívaolajat. Légmentesen lezárt üvegben 2-3 hétig tartsuk meleg helyen. A virágolajat öntse át egy fazékba, és csaknem forráspontig hevítse fel. Adjon hozzá 40g kakaóvajat és 40g méhviaszt. Amikor az adalékok megolvadtak, a fazekat vegye le a tűzről, s a folyadékot alaposan kavarja meg. Hagyja hűlni, míg szilárdulni nem kezd. Ekkor töltse át egy sötét üvegbe.
B változat100 ml körömvirágolaj
1 l búzacsiraolaj
15 g méhviasz
10 g propolisz
Körömvirágolaj: 100 g felaprított virágszirmot tegyünk egy befőttesüvegbe, és öntsünk rá 1 l búzacsiraolajat. Zárjuk le, és napos, meleg helyen hagyjuk 3 hétig. Időnként alaposan rázzuk fel. Ezután szűrjük le kávéfilteren. Nyomkodjuk ki az olajos szirmokat (a műveletet legjobb szalvétával végezni) hogy az utolsó cseppet is kinyerjük, majd szűrjük le. Végül töltsük a gyógynövényes olajat jól záródó sötét üvegbe.
A kenőcs elkészítéséhez olvasszuk fel a méhviaszt egy tűzálló tálban, forró fürdővízben, majd tegyük hozzá a körömvirágolajat, és jól keverjük össze a felolvasztott viasszal.
Amint homogén lesz a keverék, vegyük ki a vízfürdőből, és keverjük simára. Hagyjuk kicsit hűlni, tegyük hozzá a propoliszt, és még egyszer keverjük össze.
Tegyük a kenőcsöt légmentesen záródó üvegekbe, hagyjuk kihűlni, majd szorosan zárjuk le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése