2011. október 23., vasárnap

Metabolikus szindróma kezelése testmozgás révén

Metabolikus szindróma kezelése testmozgás révén:

METABOLIKUS SZINDRÓMA ÉS AMI EBBŐL FAKAD

Az utóbbi években nyugtalanító biológiai láncreakcióra lettünk figyelmesek. A zsír­szövet sejtjei, mikroanatómiai felépítésüknél fogva igencsak kelletlenül, ímmel-ámmal fogadják magukba a vérplazma szénhidrát­jait.
Mint az a videókon láthatják, a szénhidrát­ok betessé- kelése az inzulin feladata. Étkezés után megemelkedik a szénhidrát ­koncentráció. A hasnyálmirigy érzékeli ezt, bedobja magát - inzulint készít és küld a keringésbe. Pontosan annyit, hogy kis idő múltán a vércukor koncentráció az eredeti szintre csökkenjen. Nos, ha a szervezetben a kívánatos­nál nagyobb a zsír­szövet aránya, a szénhidrát el­takarításához na­gyobb mennyiségű inzulin kell; a zsír­sejtek inzulin- érzékeny­sége gyenge.


Az egyik következmény a kövérek magasabb átlag inzulin­szintje (hiperinzulinizmus) Ez pedig -a részletektől megkímélném az olvasót- az érfalak ellensége; csökken az erek rugalmassága. Mármost a merevebb erekben emelkedik a vérnyomás. Ez tovább rongálja az érfalakat. Ehhez is csatoltam animációt! A másik következmény: a szokásosnál nagyobb igénybevétel idővel kimeríti a hasnyálmirigyet; legjobb szándéka ellenére sem lesz képes normál vércukor­szintet tartani.
Hogy is van tehát? Zsír­felesleg – hiperinzulinizmus – érkárosodás – magas vérnyomás – emelkedett vércukor. Csapjuk még ehhez hozzá a vérzsírok szintjének emelkedését (koleszterin és társai) és le is írtuk a modern kor leggonoszabb tünetegyüttesét – tessék megjegyezni! Metabolikus szindróma! A vérnyomás-, ér-, szív-, cukor-, koleszterin­betegek zöme ugyanabban a betegségben szenved!!
A hagyományos gyógyítási stratégia a különböző tüneteket sajnos egyenként veszi célba; természetesen szintetikus tablettákkal (a gyógyszerbiznisz legnagyobb örömére). Mintha három tűzrakóhelyet használnánk a szalonnasütéshez. Az elsőbe a rőzsét hordjuk, a másikba a meggyújtott gyufát dobjuk, a szalonnát pedig a harmadik fölé tartjuk.

Meggyőződésünk, hogy a reakciósor első láncszemét kell megszakítani, és akkor a következmények is rendre elmaradnak.

Kedves szolidan (vagy kevésbé szolidan) pocakos sorstársak!

Ha nem ragaszkodnak a vérnyomás-, cukor-, vérzsír bajokhoz és a maréknyi gyógyszerhez, okos diétával kombinált okos mozgás­programmal a gyógyulás egy reményteljes alterna-tíváját kínáljuk.

A mennyiség (energia felvétel és leadás) beállításán túl az étrend minőségi korrekciója is nélkülözhetetlen fegyver a metabolikus szindróma elleni küzdelemben. A mediterrán étrend bizonyos elemeinek átvétele bíztató irány.

- Google Eszköztárral küldve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése