2011. október 19., szerda

Gymnema Sylvestre

Gymnema Sylvestre: Gymnema Sylvestre alt

Antidiabetikus - vércukorszint csökkentő gyógynövény



A Gymnema sylvestre (magyar neve nincs) a kutyatejfélék családjába tartozó, trópusi indiai kúszónövény. Az ayurveda gyógyászatban már 2000 éve használják cukorbetegség kezelésére. Indiában hagyományosan a cukorbetegek levelek rágcsálásával kontrollálják vércukorszintjüket. A leveleket elrágva, azok csökkentik a száj édes ízeket érző képességét és csökkentik a vércukorszintet, innen a régi elnevezés – Gurmar - „a cukor gyilkosa”.

Hatása:



A növény fő hatóanyaga a gymnemic sav, de találhatók még benne szaponinok, stigmasterol, quercitol, valamint betain, kolin és trimetilamin.

Modern kutatások szerint hatásmechanizmusa alapján regenerálja a hasnyálmirigy inzulintermelő Langerhans szigeteinek Béta sejtjeit, így a növény az inzulin termelését serkenti. Ez a hatás állatoknál és embereknél is megfigyelhető. Mind az I. és a II. típus esetén a növény kivonata
növeli az inzulin iránti érzékenységet is, ez a cukorbetegek számára nagy segítség. Klinikai vizsgálatok szerint az I. és II. típusú cukorbeteg esetén csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a vércukor szabályozás. A kísérletek során az I. típusú cukorbetegek esetén csökkenthető volt a beadott inzulin mennyisége, a II. típus esetében csökkenthető vagy elhagyható volt a korábbi gyógyszer. .

Nem mindenkinél egyformán hatásos a növény, de a betegek több mint 90%-a kedvező változásokat tapasztalt. A vizsgálatoknál napi 400 mg Gymnema Sylvestre kivonatot használtak.

Másik fontos hatása, hogy a Gymnemic sav nagyjából két órán keresztül blokkolja az ízlelőbimbók cukorérzékenységét. Mivel hatására nem érezzük az édes ízt, így a cukor lebontása és felszívódása nem kezdődik meg, ezért a cukor az emésztőrendszerből nem kerül a véráramba. (A gymnema hatására a keserű ízt sem érezzük).

Fontos! A gymnema sylvestre használata alatt kiemelkedően fontos a rendszeres orvosi kontroll és a folyamatos vércukorszint ellenőrzés. Mindez nem jelenti azt, hogy azonnal feladhatjuk a korábban bevált módszereket, kezeléseket sem. Ugyanúgy egészségesen kell étkezniük, rendszeresen mozogniuk, és szedni a gyógyszereket, ameddig szükséges.
A gymnema ezenkívül sok egyéb probléma kezelésére is használatos, pl. emésztési problémák, köhögés, szorulás, láz-malária, és még sorolhatnánk. Állatkísérletek szerint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet. További kísérletek bizonyították, hogy a gymnema elősegíti a húgysav ürítését valamint gyomorfekélyre, vízhajtásra, lázcsillapításra, vérzés elállítására, és tonizálásra ugyancsak használható. A gymnema a reumás arthritisz és a köszvény kezelésében is segíthet.
Fogyókúrázóknak:
A Gymnema Sylvestre gátolja a cukrok felszívódását és a szénhidrát- és zsíranyagcsere hatékonyabbá tételével gyorsítja a tápanyagok lebontását, csökkenti az éhségérzetet így fogyókúrás diéták kiegészítőjeként is bevált. Étkezéshez fogyasztva néhány hét rendszeres szedése után érhető válik igazán hatásossá. Mivel csökkenti az édes íz érzékelését, csökken a csokoládé (szénhidrát) függőség is.

Mellékhatása:

Egyes cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a gymnema-val, erősíthetik egymás hatását. Csak orvosi felügyelettel szabad a vércukorszint csökkentésére használni a gymnema-t. Ettől eltekintve mellékhatásai nem ismertek. Terhes és szoptató anyákra gyakorolt hatását még nem vizsgálták.

Adagolása:

A kúra elején naponta 2-3x1 400 mg-os kapszula (folyamatos vércukor ellenőrzés szükséges!). A vércukorszint csökkenése után a fenntartó adag napi 1 kapszula (amikor a legmagasabb a mért érték).

A gyógyszer, inzulin csökkentését egyeztesse kezelő orvosával.



www.gymnema.org, www.gymnema.com, www.naturhirek.hu



- Google Eszköztárral küldve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése