2011. október 21., péntek

Klór a vízben

Klór a vízben: Klór a vízben

Klór a vízben
A víz lételemünk. Egészségünk fenntartásához szükségünk van testsúly kilogrammonként napi 70ml folyadék bevitelre, amiből 30 ml-nek TISZTA VÍZnek kell lennie! Jó, de mit jelent a tiszta víz? Néhány forrásból az alábbiakat találtam.

Csendes gyilkos a klór
Forrás: Visnyovszky Tamás - (Ökológiai Intézet Miskolc)
Lételemünk, s háztartásaink alapvető tartozéka a fertőtlenített ivóvíz. Mindenki ismeri, használja, de vajon tudjuk-e, hogy milyen hatással van egészségünkre a benne található kis mennyiségű klór és vegyületei.
Az I. Világháborúban harci gázként vetették be. Mára, éppen fenyegető, gyilkos tulajdonságait kihasználva ivóvizeinket fertőtlenítjük vele. A WHO jelentése szerint a földön az emberek 80%-a klórral fertőtlenített vizet iszik. Magyarországon, ivó- és uszodavizeinek túlnyomó többségét is klórral fertőtlenítik.
A klór mérgező hatásával mindig is tisztában voltak a szakemberek, de 1974. óta azt is tudják, hogy a klór a vízben kis mennyiségben mindig jelenlévő szerves anyagokkal rendkívül mérgező, rákkeltő, mutagén vegyületeket hoz létre.
 
Hogy mik ezek a vízben állandóan jelenlévő szerves anyagok? A válasz meglepően egyszerű: kis mennyiségű izzadtság, hám, haj, vizelet, menstruációs vér, kozmetikumok. A vízben fertőtlenítés céljából bejuttatott, már magában is mérgező klór ezekkel az anyagokkal reagálva alakul még veszélyesebb mérgekké.
A klórozás során képződött vegyületek, mint a nátrium-hypoklorid, klóramin, diklóramin, nitrogén-triklorid, kloroform és valószínűleg még számos más, nem vizsgált vegyület, rákkeltő hatású, mutagén. A klór és néhány ivóvízben fellelt vegyülete olyannyira agresszív anyagok, amelyek képesek az emberi sejtek örökítőanyagaihoz (DNS, RNS) közvetlenül is kapcsolódva mutációkat előidézni. Az eredmény a nyelőcső-, végbél-, tüdő-, gégerák, a Hodkins-kór, szívbetegségek kialakulásának megnövekedett kockázata. A Harvard Egyetem kutatói szerint, a klórozott vizet ivóknak, átlagosan 20-30%-kal nagyobb az esélyük húgy- hólyag-, vagy végbélrákra, mint azoknak, akik más fertőtlenítőszerrel kezelt vizet isznak. Kiemelten veszélyeztetettek azok, akiket munkájuk, főleg zárt térben, a klórozott vízhez köt (uszodákban dolgozók, takarítónők, stb. és a MOSAKODÁS klóros vízzel lásd alább).
Néhány évvel ezelőtt azonban úgy gondolták, hogy valós veszélynek, csak a túlzottan klórozott víz ivása során vagyunk kitéve (így ha ivás előtt hagyjuk a fölös klórgázt a vízből eltávozni, magyarán megvárjuk, míg a fehéres klórszagú folyadék "víztisztává" válik, akkor nem fenyeget semmilyen veszély). A szakemberekkel együtt azonban már az olvasó is tudja, hogy az ivó- és uszodavízben maradó klórszármazékok igen veszélyes mérgek.
A klór azonban nemcsak víz ivásakor jelent veszélyt. Ma már tudjuk, hogy az igazán veszélyes hatást fürdéskor és főképp tusoláskor (mivel ilyenkor sokkal nagyobb felületen tud a légtérbe kerülni), a bőrön keresztül felszívódó, illetve belélegzett klór és közvetlen származékai okozzák. A Pittsburgh-i Egyetem kutatói szerint zuhanyzás közben százszor inkább mérgeződünk, mint a klórozott víz ivása után. Ráadásul a klór és vegyületei nemcsak tusolás közben közvetlenül, de a lakás többi szobájában szétterjedve közvetetten is veszélyeztetik az ott élők egészségét.
Ugyanezen okok miatt megfontolandó a klórozott uszodavizekben való fürdőzés is, vagy olyan zárt térben való munka, ahol a klórozott víz nagyobb mennyiségben, szabad felülettel található.
A Magyar Ivóvíz Szabvány az ivóvizekben megengedett legmagasabb aktív (szabad) klór szintre nézve előírja: "a fogyasztóhoz jutó víz aktív klór-koncentrációja az a legkisebb érték legyen, amelyet a hatásos fertőtlenítés és az újraszennyeződés megelőzése érdekében feltétlenül tartani kell". Ez a rendelkezés látszólag figyelembe veszi a klór veszélyes mivoltát, azonban rendkívül tág lehetőséget ad az értelmezésre.
Talán kevesen tudják, hogy a nyári nagy melegben a gyorsabban szaporodó károkozók ellen több klór bevetésével küzdenek, ezért a víz az egészségügyi szabványoknál akár 30 %-kal magasabb klórtartalmúvá is válhat. Az eredmény: kórokozóktól többé-kevésbé mentes, mégis nagyon veszélyes "ivóvíz". (S ha nem is haladja meg a szabad klórszint a megengedett határt, a kevés méreg is méreg.) És összeadódnak (pl. a tisztálkodó szerekkel)!
Ezért javasoljuk, hogy tiszta, méreganyag mentes termékekkel (pl.: Neways) tisztálkodjunk.


Mi a megoldás?
Lehetőleg minél kevesebb, csapvíz fogyasztása. A tusolás helyett részesítsük előnyben a fürdést. Még fürdés után is szellőztessük ki nem csak a fürdőszobát, hanem az egész lakást is.
(Még jobb, ha a zuhanyzáshoz klórmentes vizet használunk zuhanyszűrő segítségével/ Sas Gábor.)

Mindezeket a tanácsokat átgondolva az olvasó is láthatja, hogy ha így akarunk javulást elérni, az csupán a baj tüneti kezelése volna. Valójában a vízfertőtlenítés módszerét kell megváltoztatnunk.

A döntéshozóknak tudniuk kell, de az újságot olvasó polgár számára is világossá vált, hogy olyan megelőzhető veszélyekkel állunk szemben, melyek kivédésére képesek vagyunk megoldást találni, s így a felelősség is minket terhel családunk és magunk egészségesebb életkörülményei megteremtéséért.

A megoldás egy, a klórozás fertőtlenítő hatásának erényeit felmutató, de mérgező melléktermékek nélküli technológia kiválasztása és alkalmazása.

Egy pohár klóros víz = egy cigaretta elszívása!?
Családinet2008-02-06 18:58
Egészségünk szempontjából elképesztő fontosságú az elfogyasztott víz tisztasága és a klórmentes vízben való fürdés, miközben a vizek szennyezése hatalmas méreteket öltött. A jó hír, hogy tehetünk azért, hogy az egyre jellemzőbb, gyakran halálos népbetegségeket el tudjuk kerülni!
Az ipari és mezőgazdasági tevékenység következtében savak, lúgok, az egészségre káros fémek és nem fémek, szerves anyagok, növényvédő szerek, gyomirtók, antibiotikumok, drogok, hormonok kerültek vizeinkbe.
Szervezetünk folyamatos méregtelenítéséhez és az amúgy is kevés vitamin és ásványi anyag hatékony felszívódásához tiszta vízre van szükségünk. A víz oldószer, a tápanyagok és salakanyagok szállítója az egész testben, hőmérsékletszabályozó, a csontok és más szövetek olajozója és testünk biokémiai reakcióinak résztvevője. Így tehát nem mindegy, hogy mit iszunk.
Kutatók kimutatták, hogy a klór kölcsönhatásba lép a csapvízben található szerves anyagokkal, és ezáltal klórral telített szénhidrogének jönnek létre, melyek hozzájárulhatnak olyan alattomos betegségek kialakulásához, mint például a verőerek elmeszesedése, a szívroham, szélütés és a rák.
Sajnos a magyar emberek nagy része nem egészséges, és nem is néz ki egészségesnek, ami többek között annak köszönhető, hogy az ivó-, főző- és italkészítésre használt vizeink magas oldott anyag tartalommal rendelkeznek, így a víz nem tudja betölteni az emberi szervezet számára rendkívül fontos tápanyagszállító és méregtelenítő funkcióját. A vizekben található szervetlen vegyületek, mérgek, tovább savasítják szervezetünket, ami többek között az összes betegségünkért, túlsúlyunkért felelős! A fürdés során belélegzett és a bőrünkbe beszívódó klór és egyéb, szintetikus vegyszerek (pl. a legtöbb tisztító és tisztálkodó szer és kozmetikum) pedig egyértelműen károsak az emberi szervezetre, és ráadásul az első számú védelmi vonalunkat, a bőrünket teszik tönkre.
Felismerve a tényt, hogy mennyire fontos az ember szervezetének a tiszta víz, és a környezetszennyezés miatt megfelelő ivóvízhez jutni szinte lehetetlen, a fejlett országok és a nagy nemzetközi szervezetek többféle víztisztítási eljárást kísérleteztek ki és hagytak jóvá.
A háztartási ivóvíz tisztítás területén az egyik eljárás az ún. fordított ozmózis (reverse osmosis). Ezzel az eljárással a szennyezőanyagok kb. 95%-át lehet a csapvízből eltávolítani.
Az ozmózis víz előnyei:
· Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása, ökológiai problémák, vagy véletlen vízszennyezés esetén is.
· Mindig megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre a tiszta, friss ivóvíz.
· Kiváló tápanyag-szállító, tehát az elfogyasztott vitaminból és hasznos ásványból több juthat szervezetünkbe!
· Kiválóan segíti a méregtelenítést!
· Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában.
· Ideális a teafőzők, vasalók, kávéfőzők, üzemeltetéséhez.
· Sok szabad elektront és protont tartalmaz, elősegítve a sejtek elektromágneses működésének körülményeit.
· Az ozmózis víz emlékező képessége kiváló.
· Hosszantartó, (áttetsző és csillogó!) jégkocka készíthető a tiszta vízből.
· Javítja az italok és ételek ízét, színét, eltarthatóságát. Lényegesen kevesebb t, illetve cukrot kell ételeinkbe, italainkba tenni a megfelelő íz elérése céljából!
· Javítja az italok és ételek eltarthatóságát.
· Segít az allergiás tünetek csökkentésében.
· Mivel segít megtisztítani a mérgektől, lényegesen tisztább, boldogabb életünk lehet! Egy jó méregtelenítő programhoz kiváló kiegészítő.
· Pozitívan hat a közérzetünkre és anyagcserénkre.
· A szépségápolásban is előkelő szerepet tölt be, hajmosás utáni öblítésre kifejezetten ajánlott (Különösen, ha nem károsanyagokat tartalmazó sampont használunk!)
· Tisztább, mint a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható ásványvíz.
Az ozmózis víz hátrányai:
· Szinte laborszerű „vegytiszta” víz! Önmagában hosszútávon káros lehet, mert a szervezet kitisztítása után a víz hasznosulását nem segíti, hiszen nincs benne oldott ásványi anyag, a szervezet nem hasznosítja, csak átmossa azt.
· Amennyiben „visszasózott”, azaz mesterségesen ásványi anyaggal dúsított vizet használunk, ebben pedig szervetlen anyagként kapjuk ezeket az ásványokat, ami nem jól szívódik fel és kevéssé hasznosul. Ehhez viszont egy különleges ötletet találsz a leírásánál.

Egy másik lehetőség a szűrés - energetizálás.
Egy érdekes megoldás a PiVíz pl.: PiMag tisztító
Részletes leírás és útmutató: PiMag rendszer
Amennyiben az előbbi elvén működő, de kényelmessebben kezelhető jó ár/érték arányú készüléket szeretnél, akkor ajánljuk figyelmedbe az Aquaphor Modern víztisztító készüléket.
Egy boltot is ahol sok egyébb hasznos dolog mellett ez is jó áron kapható: http://www.abs.hu/eden/index.html.
Ehhez a készülékhez érdemes megvenni a PiMAg Optimalizálóját.

Hogyan hat a víz a bőrünkre, hajunkra?
2008. május 28. Forrás: Világszínvonal
A túl kemény víz, a túl klórozott vagy a sós víz mind különböző módon hatnak a bőrünkre és hajunkra. Pontosabban károsíthatják bőrünket, roncsolhatják a hajszálakat. Bármilyen hihetetlen, de a fürdés dehidratálhatja a bőrt (különösen a legtöbb bolti tusfürdővel), és nyáron, amikor a fürdőzés a főfoglalkozásunk és naphosszat fürdünk, zuhanyozunk, a bőr kiszáradásának veszélye megkétszereződhet. Vegyük sorra, hogy a különböző típusú és "ízesítésű" vizek hogyan hatnak a bőrünkre és hajunkra. Kezdjük az uszodai vízzel.
Hogyan hat az uszodai víz a bőrünkre? Először is tudnunk kell, hogy az úszómedence vize erősen klórozott a fertőzésveszély elkerülése végett. A medencéből kilépve tanácsos azonnal lezuhanyozni, mert a klór erősen rátapad a bőrre, viszketést, pikkelyesedést idézve elő. A meglévő bőrproblémákat, ekcémás területeket felsértheti, az eredeti problémát fokozhatja. Kozmetikusok tanácsa, hogy tiszta méreganyag mentes termékekkel tisztálkodjunk. Ráadásul a javasolt termékcsalád egyedülálló módon, azon túl, hogy tiszta, még méregtelenít is!
Hogyan hat az uszodai víz a hajra? A klór egy lépésnyire áll attól, hogy fehérítő legyen. Csoda hát, hogy kiszívja a haj nedvességtartalmát és világosítja a színét (akár festett, akár nem)? Ha nem is tartózkodunk hosszasan a medencében, kis adagnyi klór is kiveheti hajunk színét. Fodrászok tanácsa, hogy fürdőzés előtt nedvesítsük be a hajat, vagy még jobb, ha vízzel kevert kondicionálót kenünk a hajunkra.
A hajszál olyan, mint a szivacs. Ha már megszívta magát vízzel, nem lesz helye a klórnak, hogy felszívódjon. Még van egy védekezési lehetőség: az úszósapka, ezt az alkalmatosságot azonban kevesen kedvelik.
Hogyan hat a tengervíz a bőrre? Ez esetben a kilátások nem olyan rosszak. Az óceán vizét régóta gyógyhatásúnak tartják. Nemcsak a bosszantó pattanások gyógyulását gyorsítja, hanem a psoriasis tüneteit is enyhítheti. Mégis, a túlzott tengeri fürdőzés súlyosan szárítja a bőrt. A habokból kiemelkedve ajánlatos az azonnali édesvízi fürdés, zuhanyozás, majd vékony réteg tiszta (károsanyag mentes) testápoló alkalmazása.
Tengerpartról, napfényről lévén szó, legjobb a naptej (vigyázat! ebből is károsanyag menteset, mint az ajánlott).
Hogyan hat a tengervíz a hajra? Jó hírünk van! A tengervíz nem olyan káros, mint azt a sótól ragadó hajunk tapintása alapján gondolnánk. A merevebb frizura csak a só borította hajszálak miatt van, a haj dúsabbnak hat, de azonnal és végérvényesen kiöblíthető. A folyamatos - mondjuk egész nyáron át tartó - tengervízi fürdőzés és a napsugarak azonban megteszik a hatásukat, a haj kifakul, szárazzá válik. Hogy ezt megakadályozzuk, úszás előtt kenjük be a hajunkat hajolajjal vagy olyan hajbalzsammal, amiben fényvédő összetevő is található (lehet az előbbi Sunbrero-val).
Ezt keverjük össze tiszta testápolóval.
Ezek megakadályozzák a só behatolását a hajszálakba.
Hogyan hat a csapvíz a bőrre? Magyarország területén többnyire a kemény vizet használhatja a lakosság, vagy legjobb esetben a közepesen kemény vizet. A kemény vízben egész sűrűn találhatók az oldott ásványok, mint például a kalcium és magnézium. A víz keménysége az ásványok jelenlétének növekedésével egyenes arányban nő. Csapvízben való fürdéskor egy ásványokból és szappanadalékokból összeálló "köpeny" ülepedik a bőrre, ami érzékenyebbeknél viszketést, kivörösödést, bőrszárazságot okoz. A megoldás, magánházakban vízlágyító berendezés, egyébként pedig tiszta szappan, illetve, méreganyag mentes tusfürdő, ami semlegesíti a kemény víz bőrre gyakorolt hatását. Fürdés, zuhanyozás után minden esetben erősen ajánlott tiszta testápoló használata.
Hogyan hat a csapvíz a hajra? Kemény vízzel való hajmosás során a haj, ahelyett hogy felfrissülne, összeragad, a hajszálak erőtlenek lesznek, a frizura összeesik, a ragyogás eltompul. A főbűnös ilyenkor megint az a "köpeny", lerakódás, ami a hagyományos sampon és a kemény vízben található ásványok konglomerátuma. Könnyen javíthatunk ezen, ha a csodasamponok helyett természetes alapú sampont használunk. A csapvíznek azonban nem csak a keménysége van rossz hatással a bőrre, a hajra, hanem a hozzáadott klór is. A klórt a vízben esetlegesen előforduló baktériumok elpusztítása miatt adagolják a csapvízhez. Ha a klórszint magas, a haj hosszú távon biztosan károsodik. Megoldást jelenthet a zuhanyra szerelhető klór-filter, ami szűri a vizet.
És ez csak egy probléma a sok közül, amire érdemes odafigyelnünk!- Google Eszköztárral küldve

1 megjegyzés:

  1. Sok víztisztító található a viztisztitas.lap.hu -n is, mindenki igényének megfelelő készülékekkel.

    VálaszTörlés