2013. március 18., hétfő

Korpacibere készítése Bors - Preparare

Bors - Preparare
 Korpacibere készítése
Bors - Preparare
½ kg tarâte de grâukg malai, 1 pahar de huste, 2 felii pâine neagra, 5 -6 apa, 2-3 carbuni stinsi.

Borsul se prepara într-un vas de sticla,spalat bine si uscat. În vas se amesteca tarâtele de grâu cu malaiul în atâta apa rece cât sa le acopere,pentru ca substanta albuminoasa sa se dizolve. Peste 15-20 minute se adauga restul de apa clocotinda si se amesteca cu un facalet sau lingura de lemn pâna se raceste atât cât sa devina suportabila la atingerea cu mâna. Se adauga hustele,se amesteca din nou,apoi se introduc feliile de pâine si 2 - 3 carbuni stinsi care împiedica prinderea unui miros neplacut si ajuta la limpezirea borsului. Se mai adauga si o creanga cu frunze de visin.
În lipsa de huste ,se foloseste aluat de la framântarea  pâinii sau drojdie de bere. Pentru prima data ,borsul se poate prepara cu o maia  formata din ½ kg malai amestecat cu apa fiarta (formeaza un terci) la care se adauga dupa racire 2 - 3 linguri faina de grâu (eu mai adaug si o aluna de drojdie de bere,proaspata).
Când totul s-a terminat se aseaza vasul cu bors la loc racoros ,acoperit cu o cârpa si un fund de lemn. A treia sau a patra zi se strecoara si se toarna în sticle care se pastreaza la rece. Operatia de preparare a borsului se poate repeta de 2 sau de 3 ori.
Se pastreaza o portie de huste într-un borcan cu apa rece,la frigider ; restul hustelor se arunca.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése