2013. január 21., hétfő

Újra a lúgosítás és a rák! | Dr. Hummel Zoltán a mikrorostos gél feltalálója, a béltisztítás (méregtelenítés), a bélflóra-helyreállítás és a székletszabályozás szakértője.

Újra a lúgosítás és a rák! | Dr. Hummel Zoltán a mikrorostos gél feltalálója, a béltisztítás (méregtelenítés), a bélflóra-helyreállítás és a székletszabályozás szakértője.

Újra a lúgosítás és a rák!

Miért lesz egyre lúgosabb a rákosok vére a rákbetegség előrehaladásával?
Az előző, „Lúgosíts, olcsón!” című cikkemben azt fejtegettem, hogy a rákos szövetek savas közegben növekednek, és a vér lúgosításában a bikarbonát ionnak milyen kulcsfontosságú szerepe van. Már a korábbi, „Miért van annyi rák?” című cikkemben írtam arról, hogy a rákosok vére egyre lúgosabb kémhatású lesz, míg a vizeletük egyre savasabb a rák fejlődésével párhuzamban. Eközben a rákos szövetek kémhatása változatlan, mindig savas. Nem értettem, hogy a vérünk miért nem savasodik el, mikor a rákos szövet rengeteg savat termel?  Azt még elfogadtam volna, hogy a bikarbonát ionok „áldásos tevékenysége” folytán nem savasodik a vér, dehogy miért lúgosodik? Ez a kérdés nem hagyott nyugodni, két éjszakám ment rá mire rájöttem a megoldásra.

A szénsav (H2CO3) amfoter jellegű vegyület, néha savként, néha lúgként viselkedik. A bikarbonátion a rákos szövetből kikerülő savasságot okozó H+ iont megköti és szénsav keletkezik belőle. Széndioxid és víz is keletkezhetne belőle, ha kilihegnénk a felszabaduló széndioxid gázt például egy intenzívebb testmozgással, de nem ez történik, így a szénsav egy másik irányú átalakulást választ. A szénsav lúgként viselkedve elvesz egy H+ iont  egy vízmolekulától és hátrahagy egy, OH- iont, aminek a felszaporodása a vér lúgos irányú változását okozza. A semleges szénsav (H2CO3) molekula pedig átalakul H3CO3+ ionná, ami már nem H+ ionként viselkedik, vagyis a pH elektróda nem érzékeli savként. Ha a kation H3CO3+ és az anion, OH- , akkor ez egy gyenge lúg ugyan, de lúg. Ennek a lúgnak a jelenléte a vérben 7-nél magasabbá, vagyis lúgossá, változtatja a vér pH értékét. A rákosok esetében ez a helyzet alakul ki.
A sejtek metabolizmusuk (energiatermelő tevékenységük) során H+ ionokat szabadítanak fel, ez a vérbe kerül, de onnan el kell vinni, nehogy elsavasodjon a vérünk. A vérben lévő bikarbonát – szénsav rendszer segítségével történik a savtalanítás. A vesénél is és a tüdőnél is ez a rendszer működik közre a savtalanításban. A vesén keresztül naponta 40 – 80 egységnyi savtól szabadulunk meg normál esetben, míg a tüdőn keresztül 13 000 egységnyivel. A rákos sejtek intenzívebb szaporodást és intenzívebb metabolizmust folytatnak, vagyis több H+ iont szabadítanak fel, mint a normál sejtek. Tehát a rákos sejtek burjánzásánál fokoznunk kellene a tüdőnkön keresztüli savtalanítást, vagyis több intenzívebb testmozgást kellene végeznünk, ami fokozná a légzésünket. De a mozgáskorlátozottak is fokozhatják a légcseréjüket, például mélyebb hasi légzésekkel, joga légzésekkel, az is több mint a semmi. Emellett figyelni kell a táplálkozásunkra két szempontból is: mit együnk, és mit ne!
Csak szigorúan csak a savasodás szempontjából mit ne együnk: cukrot és keményítőt! (Édességeket, és a hagyományos köretekre kell vigyázni, kenyeret, tésztát, rizst, burgonyát nem ajánlatos fogyasztani, sajnos a rákosoknál még a nagy cukortartalmú gyümölcsökre is vigyázni kell. A rákos sejt elsősorban a cukrok fermentálásából nyeri az energiáját. Emiatt ez a nagy óvatosság! Aki rendszeres intenzív testmozgást végez, annak nem kell annyira figyelnie a szénhidrátok fogyasztására. De nekik sem árt az óvatosság, az ésszerű visszafogottság.
A savasság szempontjából mit együnk? Ételünkben és italunkban lehetőleg legyen sok (nem főzött) zöld levél, a sok savcsökkentő élő enzimjeik miatt. A magas szódabikarbóna tartalmuk miatt igyunk napi egy deci Salvus, vagy más nagy Na+ és HCO+- ionokat tartalmazó ásványvizeket. Az egészséges jó bélflóra eleszi a cukrokat a rákos sejtek elől, emellett sok nekünk kedvező táplálékkal lát el bennünket. Ezért a jó bélflóránkkal is kell törődni. Ebből a szempontból legalább napi egy evőkanál mikrorostos gélt is ajánlok fogyasztásra.
Többen kérdezték, hogyha elég vitamint és nyomelemeket pótló étrend-kiegészítőket fogyasztanak, akkor így elkerülhető a rák? Nagyon fontosak a vitaminok és az ásványi anyagok a jó erőnléthez, még az immunrendszert is erősítik bizonyos mértékig. De a savasodás szempontjából ezek a táplálékaink nem meghatározó tényezők.
Jegyezzük meg: semmiféle étrend-kiegészítő nem elég a rák és a Candida megelőzéséhez, ha az étkezésünk nagy tömegét kiadó táplálékainkat nem jól választjuk meg. Semmiféle csodaszer vagy csodadoktor nem segít, ha rossz ételeket tömünk magunkba nap min nap.
Egy ifjúi példa: egy ifjú barátom minden reggel 5 – 6 zsemlével, esetleg sajtos rúddal, vagy lekváros buktával kezdte a napot. Mivel ehhez kellett valami itóka is, ivott hozzá valamilyen energiaitalt, Colát, vagy egyéb cukros üdítőt. Annyi zsemléje volt, hogy még a kutyámnak is adott egyet minden reggel. Mondtam neki: nem lesz ennek jó vége! Ne ilyeneket egyél! Azt válaszolta, hogy ezt gyorsan meg tudja enni, és jó neki.  Egy napon azt kérdezte tőlem, mit csináljon, ugyanis véres a széklete? Elküldtem gyorsan orvoshoz, kivizsgálták és megállapították, hogy több centiméter átmérőjű rosszindulatú daganat van a végbelénél. A 30 éves barátomat megműtötték, és kivezették a belét a hasára. Most így élhet egész életében. De azt mondtam neki, hogyha nem változtat a napi étrendjén, akkor újra vissza fog esni.
Hogy biztatóbbal fejezzem be, elmondok egy szebb történetet is. Egy évvel ezelőtt egy gyerekkori barátom azzal keresett fel, hogy nagy baj van, mert több szervében is találtak daganatot az orvosi vizsgálatok. Azt mondtam neki egy évvel ezelőtt novemberben: ha szót fogadsz nekem és csak azt eszel, amit én mondok neked, és most azonnal elmész az orvosokhoz rendszeres kezelésre, akkor esélyed van, hogy megúszd a telet, ha megúszod a telet, és jövő nyár végén nem találnak semmit az orvosok, és azután is folytatod az egy év alatt kialakult táplálkozási szokásokat, akkor reményed van egy hosszabb életre is. A héten találkoztam vele újra, azt mondta, hogy az orvosok is csodálkoztak, hogy milyen szép eredményeket mutatnak a felvételek. Itt tartunk most. Remélem, a barátom folytatja az általam ajánlott étrendet, és még sok év múlva is tudunk örömmel találkozni egymással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése