2013. január 31., csütörtök

A Virágpor jótékony hatásai

A VIRÁGPOR ÖSSZETÉTELE ÉS HASZNÁLATA

A méhek által a faj fenntartásához, a fiasítás táplálásához, a pempőt-, fermenteket- és viaszt termelő mirigyek működéséhez szükséges anyagok előállítása képezi a megismétlődő élet lényegét. Jogosan vetődött fel a kérdés: ha 30-50 kg virágpor fogyasztása folytán évente 150 000 méh születéséhez és neveléséhez szükséges energiát nyújtja, miért ne volna hasznos és szükséges az embernek is? A választ e kérdésre már sok évvel ezelőtt megadta a gyakorlat: a méhészek egészsége és hosszú élete, akik a méz mellett virágport is fogyasztanak. Mint egy kísérleteiről híres orvosprofesszor mondotta, a virágpor mindazt tartalmazza, ami a szervezetnek az élethez szükséges. A különböző növényekről származó virágpor összetétele nem azonos, de mindegyik tartalmaz fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat és vizet.

A 22 aminosav közül a virágpor 20-at tartalmaz. Számítások és öszehasonlítások alapján kitűnik, hogy 100 g virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint 1/2 kg marhahús vagy 7 tojás, vagyis két csapott kiskanál (30 g) virágporral a felnőtt ember fedezheti napi aminosavszükségletét.

100 g virágpor; jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat is: 600 ug tiamint, 1670 ug riboflavint, 900 ug piridoxint, 2700 ug pantotensavat, 10 000 ug nikotinsavat stb. Hamujának ásványi sótartalma: 20-40% kálium, 1-20% magnézium, 1-15% mész, 1-12% vas, 2-10% szilícium, 1-20% foszfor stb. A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz, amelynek 20%-a nem telített és egyes vitaminokkal keverve megakadályozza az érelmeszesedést, így azután a virágpor és a méz együttes fogyasztásánál — ahogy a méh is táplálkozik — a zsírok a mézben jelenlévő szénhidrátokkal és cukrokkal együtt égnek el.

A növényvilág aktív tényezőinek az emberre való átvitelénél a legjelentősebb szerepet a virágpor tölti be. Aprólékos laboratóriumi vizsgálatokkal a virágporban eddig 50 olyan meglepően tág spektrumú aktív tényezőt mutattak ki, amelyek az emberi szervezet egyes bántalmamál és kóros működésénél jótékony hatást fejtenek ki. Származásuk szerint a méhek által gyűjtött virágposzemcsékben ezek a fitoterápiai hatások változatlanul megvannak.
A hatóanyagtartalom tekintetében (a jelentős mennyiségben jelenlevő vitamfciizáló és dietetikus hatású anyagokon kívül) az egyes növényfajtákról származó virágporszemcsék a következő hatást fejtik ki.

Akác

Nyugtató.

Szelídgesztenye

Az erekben és a visszerekben előnyösen befolyásolja a vérkeringést, a májban és a dülmirigynél megszünteti a vértolulást.

Vadgesztenye

Vérkeringési zavaroknál, főleg a visszereknél hat, erősíti az érrendszert.

Repce

Előnyösen hat a visszér tágulásos fekélyekre (helyi alkalmazásoknál).

Pongyolapitypang

Vizelethajtó, kedvező hatással van a vesékre és a húgyhólyagra, vértisztító és enyhe hashajtó.

Alma

Jótékony hatást fejt ki a szívizmokra, általános erősítő.

Szeder

Általános erősítő és hasmenésellenes.

Sárga japánakác

Rutintartalma következtében igen hatásosan növeli a vérerek ellenállóképességét; vérzésgátló hatása mellett gyorsítja a véralvadást. Erősíti a szívműködést és szabályozza a szívdobogást, eredményesen használható továbbá szívérzékenységnél, és a vérerek gyengeségénél.

Zsálya

Befolyásolja az emésztést és bélműködést; vizelethajtó, izzasztó, valamint kedvezően befolyásolja a menstruációt

Kakukkfű

Vérkeringésszabályozó, erősítő és a nemi vágyat enyhén növelő; köptető és fertőtlenítő hatással is rendelkezik

Hárs

Nyugtató, csillapító, a felső légúti szervekre gyógyhatású.
Változatos vitamin, aminosav, ásványi só stb. tartalma következtében a virágpornak más megelőző gyógyhatásai is ismeretesek, melyeket a benne foglalt hatóanyagok változatossága határoz meg. Ugyanúgy, ahogy a természet bőkezűen nyújtja az embernek egészsége megtartásához mindazt, amire szüksége van, a virágpor ezen anyagok sokaságát változatlanul közvetíti a növényekről az emberre.
A virágport általában nem lehet származásuk szerint külön választva fogyasztani. Vagyis a virágpor tartalmazza mindazokat a sajátosságokat,
amelyekkel az egyes virágporszemcsék rendelkeznek és így a koncentrátumok koncentrátumát képezi.

A vegyes virágpor alkalmazása és gyógyhatása sokoldalú, ugyanúgy, mint a természet azon kimeríthetetlen tulajdonsága, mellyel megszünteti mindazokat a hiányosságokat, melyek a szervezet működésében előállnak A méhek egy alapos ismerője és barátja mutatott rá, hogy „a virágpor "titkai" voltaképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az ember rendelkezésére bocsajt, hogy sok-sok betegségtől megszabaduljon". Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a virágpor nem általános hatású csodaszer, de kedvezően hat az emésztőszervekre, a bélműködésre, visszaadja az étvágyat, leküzdi a legmakacsabb fáradtságot is, hozzájárulhat az idegbajok, pszichikai depressziók, dülmirigybántalmak, a cukorbaj leküzdéséhez, az elvesztett férfiasság visszaszerzéséhez.
A biokémiai vizsgálatok kimutatták ezen természetes anyag magas tápértékkel bíró nélkülözhetetlen fehérje- és szénhidráttartalmát, amelyek természetszerűen gyógyhatással is rendelkeznek Eleinte csak fehérjehiányosságoknál (krónikus májbántalmaknál, gyomor- és patkóbélbajoknál stb.) ajánlották Az 1974-es madridi apiterápiai szimpozionon számos tudományos munkát olvastak fel, amelyek a virágpor élettani és gyógyhatására mutattak rá. így például Maria Jesús Fernandez Arroyo (Spanyolország) kísérletekkel bizonyította, hogy a virágporral táplált fehéregerek szaporasága növekedett anélkül, hogy ezt a jelenséget rendellenességek kísérték volna. Vizsgálták a különböző virágporfajtákat és ismertették a vizsgálatok eredményeit, melyek szerint a virágpor nem termel antitesteket és nem okoz anafiiaxiás tüneteket. A gyógyászatban jó eredményeket értek el a virágporos kezeléssel az idegrendszer egyes bánt almainál, mint levertség, túlzott igénybevétel által előálló aszténia (általános testi gyengeség), alkoholizmus. Más szerzők dülmirigybántalmaknál értek el jó eredményeket a virágpor adagolásával. Hasonló sikerekről számolt be F. Gomez Diaz (Spanyolország) az „Új tájékozódás a dülmirigy-húgyhólyag bántalmak kezelésénél" című munkájában. A virágport számos országban különböző nevű készítmények formájában hozzák forgalomba.

VIRÁGPORRAL AZ ÖREGEDÉS ÉS A BETEGSÉGEK ELLEN

Számos fizikai-, ideg és lelki kimerültség jelenségét és magát a bántalmat a szervezet életfontosságú elemeinek hiánya idézi elő. Ez csökkenti a munkaképességet és a szervezetet a betegségekre hajlamosabbá teszi.
Az étkezésnél megszoktuk, hogy az élelmiszereket kizárólag kalória szerint értékeljük és eltekintsünk azok vitamin, nyomelem és más fontos anyagtartalmától, ezért táplálkozásunk könnyen hiányossá válik. Hasonlóképpen táplálékunk magnéziumhiánya könnyen szívbántalmakat okoz. Az emberek millióinak vérében—különösen a nőkében—kevés a vas és ennek következtében állandó fáradtságérzettel küzdenek. Az idegrendszernek az anyagcseréhez B1 vitaminra és enzimekre elengedhetetlenül szüksége van.

Hiányjelenségeket okozhat, vagy súlyosbíthat a denaturált élelmiszerek fogyasztása által okozott egyoldalú táplálkozás, illetve a korral járó emésztési nehézségek. Ezek a legkülönbözőbb bajokhoz vezethetnek.
Napjainkban, amikor az élet a szervezetet oly erősen megterheli, a méregtelenítő szervek túlságosan igénybe vannak véve. Nap mint nap káros anyagok jutnak a szervezetünkbe. Ha pedig a sejtek és szervek anyagcseréje hiányállapotban van, a szervezetben olyan anyagcseretermékek rakódnak le, melyek ízületi és reumatikus fájdalmakhoz, az erek általános elmeszesedéséhez és a védekező rendszer leállásához vezetnek.
Az egészség szempontjából nagy jelentőségű, hogy ilyen hiányjelenségek ne léphessenek fel, vagy ha fellépnek, virágporos diétával mielőbb megszüntessük azokat. A virágpor koncentráltan mindazokat az életfontosságú anyagokat tartalmazza, amelyek szokásos táplálkozásunkból gyakran hiányoznak, amelyekre a szervezetnek normális működéséhez és folyamatos regenerálódásához okvetlen szüksége van.
A virágporos étrend újjáépíti és támogatja a szervezet méregtelenítését. Aki ilyen étrendet használ, gyakran meglepetten állapítja meg, hogy a bántalmak, amelyeket semmiféle kezeléssel sem tudott megszüntetni, egyszerűen eltűnnek.

Amint már említettük, tudományos elemzéssel a virágporban eddig nem kevesebb, mint 50 féle hatóanyagot mutattak ki. Éppen ezért a virágporos diéta által a szervezet a természet nyújtotta legjobb anyagokhoz jut. Gondoljunk csak arra, hogy a virágporral etetett méhálcák 6 nap alatt testsúlyuk 1500-szorosára növekednek!

Javallatok

— általános kimerültség, az öregség és gyengeség esetei (a nemi gyengeséget is beleértve);

— vérszegénység;

— szervek funkcionális bántalmai (szív, gyomor, húgyhólyag, emészté-szervek);

— idegbántalmak, álmatlanság, vérkeringési zavarok;

— lehangoltság, lelki zavarok;

— nehézségek a tanulásnál (emlékezőképesség gyengülése, figyelmetlenség);

— memopauza (emlékezetkiesés) rendellenességei;

— dülm irigy bántalmak;

— terhesség;

— petyhüdt bőr, hajbántalmak

Alkalmazása

Felnőttek részére naponta 15-20 g (3-4 kiskanál).
Fogyasztása: lenyelés előtt alapos rágással, szükség esetén kevés folyadékkal. Ha a felnőtteknél az előírt mennyiség olyasféle nyugtalanságérzetet kelt, mint a természetes kávé, az adagot csökkenteni kell, míg a szervezet megszokja a készítményt, majd fokozatosan emelni az előírt adagra. 5 éven felüli gyerekek a felnőtteknek előírt adag felét kapják, míg 5 éven aluli gyermekeknél az adag 5 g naponta. Ha az íz miatt nehézségek merülnének fel, keverjük mézzel vagy más szimpatikus folyadékkal a virágpor-készítményt. Tanácsos légmentesen zárható üvegben tárolni s onnan fogyasztani, majd jól lezárni. Az adagolást megszakítás nélkül kell folytatni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése