2013. január 30., szerda

A “bifiduszos botrány” kapcsán | Dr. Hummel Zoltán a mikrorostos gél feltalálója, a béltisztítás (méregtelenítés), a bélflóra-helyreállítás és a székletszabályozás szakértője.

A “bifiduszos botrány” kapcsán | Dr. Hummel Zoltán a mikrorostos gél feltalálója, a béltisztítás (méregtelenítés), a bélflóra-helyreállítás és a székletszabályozás szakértője.

A “bifiduszos botrány” kapcsán

Lehetnek-e veszélyesek egyes probiotikumok?
Nemrég a következő hír landolt a postaládámban:
„Négy hét folyamatos fogyasztás után a Bifiduszos
joghurt elhagyása, főleg a gyermekekre, öregkorúakra és legyengült
szervezetűekre nézve, akár halálos eredménnyel is járhat.
Először egy baltimore-is gyermekorvos figyelt fel rá, hogy hirtelen
sok kis betege lesz. Először influenzára gyanakodott, de később a
gyermekek hallucinálni kezdtek, depresszióba estek, elvonási
tünetekkel küzdöttek. Sok kutatás után derítették csak ki, hogy egy
franciaországi fuvaros sztrájk miatt a Bifiduszos joghurtot szállító
kamionok nem jutottak el időben a baltimore-i boltokba, így jutott
eszébe, hogy alighanem a Bifiduszos joghurt, illetve annak hiánya
lehet a baj okozója.



A National Healthcare kutatói patkánykísérletek során kizárólag
Bifiduszos joghurtot etettek az egerekkel. Amikor a joghurt adagolását
teljesen abbahagyták, az egerek idővel láthatóan egyre idegesebbek
lettek, kis mancsukat könyörögve nyújtogatták a Bifiduszos tálka felé.
Négy hét után már egy patkány sem volt közülük életben.”

Sokan kérdezték tőlem, hogy ez a hír kacsa-e vagy akár igaz is lehet? Az általam olvasott cikkben sok „bugyutaság” van, de igazság „magokat” is tartalmaz. Úgyhogy, egy kommentet mindenképpen megérdemel.
Mikor az első probiotikumokat is tartalmazó biogélemet elkészítettem, akkor nagyon büszkén mondtam, hogy a „biogél” 14-féle probiotikumot tartalmaz. Erre azért voltam büszke, mert az volt már akkor is a meggyőződésem, hogy minél többféle probiotikumot tudunk a kipusztult bélflóra helyére táplálni, annál jobb lesz a hatás. A teljes bélflórát 500-600 féle mikroorganizmus alkotja, ha antibiotikum kúrán veszünk részt, akkor ez a szám drasztikusan lecsökkenhet. Minél kevesebb mikroorganizmust tartalmaz a bélflóra annál sérülékenyebb a vastagbélben lévő biológiai egyensúly és így maga az immunrendszer is. A Candidáról már szóltam, ott is akkor van a gond, ha Candida albicans egyeduralkodóvá válik. Egyébként ez a gombafajta normális összetevője a bélfóránknak, sok esetben hasznos.
Ezért javaslom azt egy antibiotikum kezelés után, hogy minél több mikroorganizmust tartalmazó probiotikus készítményeket használjon. Ha pedig vége van a kúrának, akkor hagyja abba a probiotikumok szedését. A probiotikus kúra akkor hatásos, ha legalább 5 milliárd csíraszámú a napi bevitel. Az viszont egy nagyon erős dózis, de ha primbiotikus mikrorostos géllel együtt szedjük, akkor hamar megtelepszik a vastagbélben és utána a nagy dózis fölösleges, sőt káros lehet, mert a többi bélflóra összetevőnek kevesebb teret hagy.
A Mikrorostos Gélben is vannak probiotikus összetevők, de ezeknek a száma olyan kevés, hogy a kimondottan probiotikumokhoz képest elenyésző mennyiségben tartalmaz mikroorganizmusokat. Az előnye viszont a tisztán probiotikumokkal szemben, hogy állandóan, folytonosan szedhető, tiszta, mellékesen probiotikumokat is tartalmazó, élelmiszer! Az általam kifejlesztett Mikrorostos Gél egy élő, teljes ökoszisztéma, mert a probiotikumok mellett még pre- és primbiotikumokat is tartalmaz.
Törekedjünk arra, hogy minél több, minél összetettebb élő táplálékokat fogyasszunk, ez különösen igaz a bélflórát alkotó egysejtű barátainkra, nehogy valamelyik is egyeduralkodóvá váljon bennünk!
Ha már itt vagyunk a probiotikus készítmények kapcsán a tej és tejtermékeknél, tisztázznk valamit, mert többen nem értik a tejről írt cikkemet.
A tejben kettő dolog van, ami gondot okozhat az emésztő rendszerünknek. Az egyik a tejcukor (egy glükózból és egy galaktózból álló kettőscukor). Erre sokan érzékenyek, nekik a sima tej nem ajánlatos! Ha viszont fermentáljuk a tejet, akkor a tejcukrok kierjednek a tejből és így a joghurtban, kefirben, túróban, sajtban tejcukrok nincsenek, ezért fogyaszthatják a tejcukor-érzékenyek is. Viszont van egy problémát okozó fehérje az európai tehén tejsavójában, ami gyulladást okoz. Ezért ezt senkinek sem ajánlatos fogyasztania, még kefir vagy joghurt formájában sem. Viszont a sajtban, túróban ez a fehérje nincs. A kecske, juh és ázsiai tehén tejében viszont ilyen fehérje nincs és ezért bátran fogyaszthatóak. Viszont ezeknek is a sima tejében van tejcukor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése