2013. április 10., szerda

Tobozmirigy kristályai

Tobozmirigy kristályai

A tobozmirigy kristályai

A kristályok több mint 80.000 éve állnak az emberiség szolgálatában. Az ősi civilizációkban gyógyításra, illetve információ- és energiahordozóként használták őket.
A kristályoknak igen sok ágazatban van jelentősége napjainkban, többek között a híradástechnikában, az óraiparban, az űrkutatásban, a hadiiparban.


Az orvostudomány nem is olyan régen felfedezte, hogy az emberi agy közepén található tobozmirigy maga is természetes kristályokat tartalmaz.

Lássunk hát néhány példát illusztrációval:



Vaterit és Kalcit


A tobozmirigyben lévő kalcit kristályok egy része vastartalmuk miatt elektromágneses tulajdonságokkal bír. (mészkő-észkő)

Kémiai hatásra a kristályszerkezetben változás jön létre. Agyunk más részei is tartalmaznak mágneses valamint vas tartalmú részecskéket (Vaterit).

Képes lenne tehát agyunk elektromágneses védőmezőt generálni?




Az Aragonit kalcit kristály

Pásztázó elektron-mikroszkóppal (Scanning Electron Microscope) készült kép.
Az aragonit karbonát ásvány, kalcit, vagy mészpát. Kristályai oszlopok sokszor tű alakú halmazok; gyakoriak az összenőtt többszörös ikerkristályok. Az aragonit rostosan, gömbösen, kéreg módjára, és ágas-bogas formában is megtalálható. A színeződéseket elsősorban a vas (Fe) tartalom okozza.

Az emberi agyban, a tobozmirigyben fordul elő, vastartalmánál fogva mágnesezhető kristályszerkezetek





Az agyban megtalálható mágneses tulajdonsággal bíró részecske: Magnetit

Pásztázó elektron-mikroszkópos kép az emberi agy hippocampus (kampós) részéből: Magnetit részecskék

A hippocampus az előagy (nagyagy) egy része, az emberben a halántéklebeny csúcsában, a kéreg alatt található képlet. Nevét az emberi agy koronális metszetében megjelenő, csikóhalra (lat. Hippocampus) emlékeztető, görbült formájáról kapta.

A Magnetit, vagy más nevein: mágnesvasérc, mágnesvaskő egy vastartalmú szabályos rendszerű oxidásvány. Ikerkristályai gyakoriak. A legfontosabb vasérc.

Lapocskái a számítógép merev lemezéhez hasonlóan, tömérdek információ tárolására alkalmasak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése