2013. április 27., szombat

Hatásos gyógyír lehet a tyúkhúr fogyasztása | Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik

Hatásos gyógyír lehet a tyúkhúr fogyasztása | Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik
Hatásos gyógyír lehet a tyúkhúr fogyasztása
Írta: Kulisch-Szabó Szilvia   
2012. május 15. kedd
tyukhur2A tyúkhúrt sokan gyomnövénynek vagy gaznak tartják, pedig gyógyító hatásai elismertek. Sok betegséget megelőzhetünk vagy kúrálhatunk vele hatékonyan.
A közönséges tyúkhúr (Stellaria media) áprilistól a fagyokig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is. Nem nehéz megtalálni bármely veteményeskertben vagy beépítetlen telken, árokparton. A nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj. Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magányosak vagy álernyős virágzatot alkotnak.

Sok betegség ellen hatásos gyógyír: segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak a furunkulusok, a diatézis, az ekcéma súlyosbodása. A növényt használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és különféle sérülések esetében. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvednek, szintén jól jöhet ez a szerény kis növény. Sőt, újabb információk szerint diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen ez a zöldféle. Rendszeresen használják, kisebb mennyiségben. Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét.
tyukhur1 Szaponin tartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat, tehát egyszerre ne sokat fogyasszunk, inkább csak kiegészítésként, fűszerként használjuk. Tisztító hatásának köszönhetően eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj – és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk – működését.
Fogyasztása egyszerű: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit, és adjuk hozzá a salátához. Pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként. Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése