2013. február 19., kedd

Telemea-Feta jellegű sajt - Lévai Tanya

Feta jellegű sajt - Lévai Tanya
 Telemea

Címkék: feta sajt sajtkészítés házilag

A gyerekek mellett nem sok üresjárat van, de egy-egy lopott perc vagy félóra azért mindig akad. Ilyenkor jut idő a sajtkészítésre is. Természetesen e foglalatosság tekintetében szintén beiktattunk egy rövidebb gyártási szünetet a születés előtti és utáni napokban, ami elég is volt, hogy kiessünk a ritmusból, a gyakorlatból. Meg is gyűlt a bajunk a feta jellegűvel, nem éppen úgy sikerült, ahogy kellett volna. Végül persze rájöttünk az okára, de addigra pár adag kárba ment...
Az interneten böngészve, pár szakkönyvet átnézve, azután többekkel beszélve, rengeteg infóval ellátva álltam neki tavasszal feta sajtot készíteni. S mindig jól is sikerült... De úgy tűnik, időnként upgrade-elni kell a biztosnak tűnő tudást is! :)
Így készül:

Kell hozzá egy alap gomolya sajt. Ezt általában 25 liter frissen fejt tehéntejből készítjük, ami kb. 28-32C-os szokott lenni. Ebbe belekeverünk egy doboz csomómentesre eldolgozott élőflórás kefirt, és hagyjuk állni 20 percet. Ezután felmelegítjük kb. 37 C-ra, és beletesszük az oltóanyagot, annyit hogy 40 perc alatt megalvadjon. Az alvadékot felkockázzuk 1,5-2 cm-es kockákra, hagyjuk 10 percet állni, hogy a savó ellepje, majd beleszedjük egy nagy kendőbe (140X100-as textil pelenka, kifogó). Jól megpréseljük és felakasszuk, közben forgatjuk, hogy kifolyjon a savó. Így lóg kb. 14-16 órát.
Miután kifolyt, megformázom a sajtot, általában nagy tömbbe hagyva, kocka alakúra vágom, és még pár órát így marad, hogy a maradék savóból is minél több távozzon belőle, és kicsit érjen a sajt. A lefaragott részekből egyébként parenyica készül majd. Készítek egy 12,5 % sós savót, a gomolya saját savójából. Úgy jó, ha másnapos, érett. Beleteszem a sajtkockát egy nagy műanyag dobozba, ráöntöm a sós lét, és máris mehet be a hűtőbe. Kb. 1 hét után összeérik az íze, és fogyasztható. Ha nem elég sós, vagy nem elég savanyodott a sós lé, akkor a sajt szélein szétmállik.
Nem lesz olyan mint a boltokban kapható görög feta, nem olyan krémes, mert ahhoz meg kellene venni a feta-kultúrát, de házias ízű, összeálló, sós sajtot kapunk végül, ami kiváló salátákba vagy csak vacsora, reggeli ételek kiegészítéséhez. Így készítik Erdélyben a „Telemea” nevű sajtot, ha valaki kóstolta már, akkor ez az… Igaz általában juhtejből készítik, de tehéntejből is kiváló. Remélem, sikerül kipróbálnom egyszer a juh és kecske változatot is.
L.Kinga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése