2013. február 19., kedd

Cibere, bors | Retete cu secrete

bors | Retete cu secrete
Cibere

Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe

Ingrediente:
- 500g tăriţe de grîu,
- 100 g mălai,
- 10—15 frunze de vişin,
- 4—5 l apă,
- un borcan de 400 g huşte (maia) sau 20 g drojdie.

Mod de preparare:
Tăriţele, făina de porumb şi frunzele de vişin care dau gust şi aromă plăcuta se pun într-o oală de 5—6l sau într-o putinică din lemn. Se moaie cu 1l apă rece ca să se dizolve substanţele hrănitoare din ţărîţe, lăsîndu-le astfel 2 — 3 ore.
După aceea, se opăresc cu circa 3l apă clocotită şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Cît este călduţ, lichidul se toarnă într-un borcan (dacă s-au opărit în putină, se lasă acolo) şi se adaugă huştele de la borşul anterior care au fost păstrate în frigider.



Dacă se face pentru prima dată borş se pune puţină drojdie de bere la 2 linguri cu tărîţe muiate în apă călduţă şi se lasă să fermenteze 2 ore, aproape de sursa de căldură. După aceea, zeama de la tărîţe se strecoară prin tifon şi în borş se adaugă numai tărîţele cu fermenţii din ele (ca să nu aibă borşul gust de drojdie dospită). Se amestecă maiaua sau tărîţele dospite cu lichidul din borcan (putină) şi se lasă să fermenteze 2 zile, la o temperatură de circa 18°C, amestecînd de 5—6 ori pe zi, cu o lingură de lemn (care se lasă deasupra vasului cu borş), pînă cinci se acreşte bine (chiar şi 3—4 zile.)

Borşul limpede de deasupra se strecoară şi, peste drojdia rămasă, se adaugă apă călduţă, ca să fie aceeaşi cantitate ca şi la început; se amestecă la fel, pînă cînd se acreşte din nou. Borşul se ţine în bucătărie numai pînă cînd se acreşte, apoi se lasă la rece, ca să nu prindă floare deasupra (mucegai), amestecîndu-1 în continuare, o dată pe zi. Se poate lăsa cu tărîţele, pînă cînd se întrebuinţează (4—5 zile), sau se strecoară în sticle care se vor păstra în frigider sau în pivniţă, la rece; peste drojdia rămasă se mai pune încă o dată apă, amestecîndu-se în continuare, ca să se obţină a treia serie de borş.
Pînă cînd se acreşte, borşul se ţine întotdeauna în bucătărie, la o temperatură de circa 18° C şi, după aceea, se duce din nou la rece. Din tărîţele rămase se iau, apoi, 400 g, care se vor păstra în borcan, la frigider, pentru borşul următor.
Borşul se poate prepara în cantitate mai mare, după necesităţi.

Secret: Vasele în care se prepară trebuie ţinute într-o perfectă stare de curăţenie, după fiecare ciclu de borş (adică, pînă cînd se prepară de 3 — 4 ori); acest ciclu nu trebuie să depăşească timpul de 2—3 săptămîni, vara şi 3—4 săptămîni, iarna, dacă sînt condiţii favorabile în locul unde se păstrează vasul cu borş (la rece), după ce s-a acrit; altfel, va căpăta un gust dezagreabil, devenind inutilizabil.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése