2013. február 22., péntek

Gyógyító étolajok

Gyógyító étolajok

Olivaolaj
Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Legértékesebb fajtája
az extra szűz olívaolaj, ami az olívabogyó első hideg préseléséből
származik. Felhasználása igen széleskörű: saláták hoz, tésztafélékhez,
sütéshez, főzéshez kiváló, fűszerolajokat is ebből érdemes készíteni.
Előnyösen hat az érrend szeri megbetegedések, a trombózis és a magas
vérnyomás megelőzésére, megóvja az érrendszert a meszesedés-től, meggátolja
a zsírok lerakódását az erekben. Az olívaolaj melegít és gyógyít, a
reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajos masszázs.

Tökmagolaj

Intimbajok ellen.
A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyá
szatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. A férfiak, ha
szeretnék megelőzni az időskori bajokat, akár már harmincéves korban is
elkezdhetik fogyasztását. Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a
húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve a felfázást. Aromája miatt főleg
salátákhoz illik, de kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek készítéséhez
is. Könnyen emészthető, védi a prosztatát

Feketekömény-olaj
A fáraók kedvence

Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblé-mák,
női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketekömény-olaj
különös bőrápoló hatását már Nofretete is ismerte. Manapság vízhajtóként és
puffadásgátlóként alkalmazzák.

Ligetszépeolaj
Erősíti az immunrendszert

Különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, az anyagcsere
szabályozásában és a véredények kitágításában hatékony. De jó eredménnyel
alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint csökkentésére, az
immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint
hiperaktív gyermekeknél. Önmagában nem fogyaszt, de hozzásegít az optimális
testsúly eléréséhez.

Búzacsíraolaj
A legértékesebb
Aranybarna színű, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj. Különösen gazdag
vitaminokban, ásványi anyagokban. Száz gramm búzacsíraolaj mintegy százötven
milligramm E-vitamint tartalmaz, amely javítja a véráramlást, a szervek,
izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást
kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta
károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési
folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket,
sima és rugalmas lesz tőle a bőr, valamint serkenti a sejtek megújulását.

Napraforgóolaj
Sütésre kiváló
A jellegzetes ízű hidegen sajtolt napraforgóolaj hatásos a daganatvédelem és
a szív- és érbetegségek kezelésben. Gazdag A-, D- és E-vitaminokban, magas a
linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és igen értékessé. Alkalmas
salátákhoz, sütéshez, főzéshez.

Lenmagolaj
Csak salátához
Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető olaj. Hő
hatására alkotórészeire bomlik, tehát csak salátákhoz szabad felhasználni.
Mivel ehhez a lenmagot nemcsak sajtolják, hanem darálják is, a héjban lévő
ásványi anyagok és ballasztanyagok is benne vannak, így kedvezően hat a
bélműködésre. Alkalmas a rák, a szívbetegségek, gyulladásos megbetegedések
kezelésére, meddőség megelőzésére, csökkenti a koleszterinszintet. A
lenmagolaj könnyen megromlik! A hűtőszekrény ajtajában tartsuk!

Szezámolaj
Segíti a gondolkoldást
Enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj.Hidegen sajtolt, finomítatlan állapotban
elsőrendű gyógyhatású szer. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag
olaja természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ezért különösen sokáig
eltartható. Normalilázlja a bélbaktériumok működését. Gátolja a melenoma malignum (festékes anyajegyből kiinduló rosszindulatú daganat) sejtjeinek növekedését.
Csökkenti a vér-koleszterinszintet.

Kukoricacsíra-olaj
Könnyen emészthető
Édeskés ízű, aranysárga olaj, amely gazdag A-, D- és E-vitaminokban.
Jellegzetes, pikáns pattogatottkukorica-íze ideális salátaöntetek
készítéséhez. Szójaolaj Harcol a rák ellen Semleges ízű, magas fehérje-,
lecitin-és linolsavtartalmú olaj. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi
ösztrogént, ami fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos
megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Tartalmaz még karotint és
E-vitamint is. Tanácsos sötét helyen tárolni, mert a benne lévő vas és réz
könnyen oxidálódik, így az olaj színe és íze megváltozhat.

Mogyoróolaj
Igazi fehérjebomba
Az olaj intenzív mogyoróaromája minden >>< salátához és teljes értékű
élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely
számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. Nagyon magas
az E-vitamin-tartalma is.

Dióolaj
Az agyműködésre
Világosbarna, intenzív aromájú olaj, amely a benne lévő B-vitamin, jódós
lecitin miatt az agy és az idegrendszer alapvető tápláléka. Rendszeres
fogyasztása segít az összpontosításban. Sütésre nem alkalmas, mert hamar
megég, de különösen a dióval gazdagított salátákhoz és édességekhez nagyon
jól illik az íze. Gyorsan megavasodik, ezért felbontás után öt-hat héten
belül el kell fogyasztani!

Szőlőmagolaj
Jót tesz a szívnek
Magjait kipréselve kellemes, lágy csaknem szagtalan, világossárga olaj
nyerhető ki. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag linolsavban, mely
karbantartja szívünket, keringési rendszerünket és flavonoidokban, amely
segít a rák megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású,
jelentős E-vitamin tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében,
a szívbetegségek megelőzésében. Használhatjuk főzéshez is, de természetes
állapotában a legízletesebb.

Mandulaolaj
Édes és illatos
A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Hatásos a légúti
lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás és székrekedés ellen. Igen kiváló
hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos
alkotóeleme.

Kendermagolaj
A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek ilyesfajta “koktélja” az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat. A kendermagolaj könnyen emészthető, és elősegíti a megfelelő bélműködést. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet, emellett erős daganatellenes hatása van, hozzájárul továbbá az immunrendszer erősítéséhez (még a HIV-betegek esetében is).
Hatásos ekcéma ellen
A kenderolajat krónikus bőrbetegségek kezelésére használják. A dióra
emlékeztető ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése, valamint az
érintett bőrfelület bekenése gyerekek egész soránál eltüntette vagy
csökkentette a viszekő foltokat.

Kókuszzsír
Gyenge gyomorra
A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Fehér vagy sárgás
színű, mandulaillatú. Nagy előnye, hogy feldolgozásához nem kell
emésztőenzim, ezért károsodott felszívófelület mellett is képes hasznosulni,
így többek között hasnyálmirigy-gyulladás és gyulladásos bélbetegségek
esetén is felhasználható.