2013. február 2., szombat

C-vitamin, D-vitamin

C-vitamin, D-vitamin
Megfázás, magas láz, influenza esetén terápiás mennyiség a telítődési szintig
C-vitaminnal feltöltött szervezet. Lúgos változat elkészítéséhez 2 gr C-vitamin (aszkorbinsav) és 1 gr szódabikarbóna keveréke ajánlott. A keveréket 1 pohár langyos vízbe öntve meg kell várni, amíg a habzás leáll, majd lassan kortyolva iható.

Betegség esetén a telítődési szint napi 15-30 gr, tüdőgyulladás, influenza esetén
2-3-szorosa. Elérésekor 1 óra alatt 2-3 alkalommal előfordulhat hasmenés.
Ilyenkor 10%-kal csökkentve a napi bevitelt folytatható használata..

Napi 7*2 gr fogyasztásával nem volt hasmenésem.

Az alternatív irodalom szerint pár nap - egy hét alatt csak a fenti összetevőkkel jelentősen javul a tünet. Időben "elkapva" (első olyan napon, amikor rosszabb a közérzet) napi 10 gr is fogyasztható, 2 órás időszakonként.
A C-vitamin vízben oldódik. A szervezet fél óra alatt elhasználja a bevitt mennyiséget.

Rövidebb időszak alatt nagyobb dózisban fogyasztva nem borítja fel az ásványi anyagok egyensúlyát és nem fosztja ki a vásárló pénztárcáját.

Por alakban teljesen feloldódik és nem tartalmaz szinező, tapadásgátló, keményítő és hordozó anyagokat, mint az olcsón kínált pár száz milligrammos vitaminboltos készítmények. A napi 60-1.000 mg téli időszakban különösen hatástalan.
Eredményt csak terápiás dózissal lehet elérni.


Télen különösen hatásos a D-vitamin. Három fajtája (D2, D3, D4) közül a D3 a hasznosabb. A D4 a leghatásosabb, de viszonylag drága.

A D-3 vitamin biológiailag inaktív szteriod hormon, vízben nem oldódik. Hasznosulásához a szervezetnek át kell alakítani 1.25 D-vitamin formára, hogy különböző gének aktíválódjanak és deaktiválódjanak. Ajánlott mennyisége napi 2.000-10.000 IU.

Csak zsírban oldódik. Olajjal vagy kókuszzsírral keverve, esetleg zsírdús tejjel ajánlott fogyasztani. Kálciumcitrátból legalább 1.000 mg ajánlott hozzá.
Tejet banánnal turmixolhatja, majd abba a szükséges D-vitamin mennyiséget a kapszulából beöntve a napi kálium szükséglet is megvan.

A kálcium a parathyroid hormon kiválasztásának megakadályozását segíti.

A kálciummal dúsított D3 vitamin hatása kétséges, mivel a D3 vitamint ilyen formában nem dolgozza fel a szervezet! (Több ilyen kiszerelést láttam, ráadásul a kálcium és/vagy magnézium formája nem volt bioaktív. Ha mégis ilyet vásárol, kidobott néhány ezrest).


Napi D3 vitaminból 3.000 IU és kálcium kiegészítőből (kálciumcitrát) 2.000 mg (2 gramm) drámai módon hat a magas vérnyomásra. Komolyabb magas vérnyomás esetén a mennyiség emelhető. A két szert együtt (zsírban, olajban vagy tejjel keverve) kell bevinni a szervezetbe.

A három összetevő (D-vitamin, kálcium, kálium) esetleg magnézium (citrát vagy klorid) fogyasztása az alábbiakat is segíti:

- csökkenhet a vérnyomás,
- autoimmun állapotok kezdenek eltűnni
- erősebbé válnak a csontok
- mindkét nemnél visszatér az elveszett libidó.

Az internetes oldalakon, különösen az "Év honlapjain" levő ajánlott napi fogyasztás alapja az 1960-as években megállapított mennyiség. Pld. C-vitaminnál napi 60mg.


Az alternatív anyagok terápiás mennyiségének ajánlását elég nehéz elérni magyarul.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése