2013. február 15., péntek

Erdő, mező ehető növényei - Kövér porcsin (Portulaca oleracea) | AntalVali.com

Erdő, mező ehető növényei - Kövér porcsin (Portulaca oleracea) | AntalVali.com

Erdő, mező ehető növényei - Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

A természetes táplálkozáshoz való visszatérés az egészséges életmódra való törekvés egyik legfontosabb tényezője. A környezetünkben vadon termő növények között több olyan is van, amiből ehető ételeket készíthetünk, amellett, hogy gyógynövényként is használhatjuk őket. A legtöbbjük előfordul a saját kiskertünkben is, de általában gyomnövénynek tartjuk, pedig sok közöttük ehető.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
kover_porcsin_portulaca_oleracea1.jpgNépies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér
Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk...
Őshazája feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire gyomnövényként tartjuk számon.
Gyűjtési idő: Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.

A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.
Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.
A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.
Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.
A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.
Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.
Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény...
Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak.
A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.
Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik. A nemesített kerti növénynek csak a levélmérete különbözik a vadon termőétől. Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba.
Receptek:
  • Porcsinfőzelék: 2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.
  • Porcsin franciásan: 250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva- olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.
  • Párolt porcsin: Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.
  • Porcsin saláta: A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.
Források:
  • Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből
  • terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kover_porcsin.html
kover_porcsin_portulaca_oleracea2.jpg
kover_porcsin_portulaca_oleracea4.jpg
kover_porcsin_portulaca_oleracea5.jpg
kover_porcsin_portulaca_oleracea8.jpg
4.75

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése