2013. február 18., hétfő

Korpacibere, bors

Praktika.hu - Konyhában - Korpacibere
Korpacibere
Ezt a savanykás levet használták levesekhez a nyáron. Gyümölcsös, zöldséges és húsleveseket egyaránt ízesítettek a ciberével. Nyáron jégbe hűtve üdítő italként is fogyasztható a vitamindús, kalóriaszegény cibere.
 
A cibere előállítása pár napot igényel. Készítésekor egyszerűen leforrázunk egy zacskó búzakorpát 2 liter vízzel, és amikor kihűlt, beleteszünk egy szelet fehérkenyeret. Az üveg száját kistányérral vagy gézzel fedjük le, és állítsuk meleg helyre. Naponta egyszer-készer szedjük le róla a képződő habot, és kavarjuk meg. A hőmérséklettől függ?en 3-5 nap alatt savanyodik meg. Leszűrés után már hűtőben tartsuk, és 4-5 nap alatt használjuk fel.
Amikor a következő adag korpaciberét készítjük, az előző üledékéből – amely a szűrés után maradt - tegyünk egy jó merőkanálnyit a korpához, aztán öntsük fel langyos vízzel. Gyorsabban fog megsavanyodni, mint az előző adag.
Erdélyi csirkeleves ciberével
Hozzávalók 4 személyre: fél csirke, 1 fehérrépa, 1 sárgarépa, 1 fej hagyma, 2-3  érett paradicsom, 5 dkg rizs, csokor kapor és petrezselyemzöld, 2 tojás, só, 4 dl korpacibere, 1 dl tejföl
A sárgarépát, a fehérrépát és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, és feltesszük főni. Mikor a zöldség félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt csirkét, majd a rizst, a meghámozott paradicsomot és a korpaciberét.. Mikor a csirkehús puha, a levest lehúzzuk a tűzről. A tojást és tejfölt kevés levessel simára keverjük, a többihez adjuk, de már nem főzzük tovább.
2007. augusztus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése