2013. február 6., szerda

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája: Házilag savanyított káposzta

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája: Házilag savanyított káposzta

Házilag savanyított káposzta

Gyerekkorom óta mindig savanyítunk fejeskáposztát. Ilyenkor (november elején) van a szezonja és karácsonyra készül belőle az első töltött káposzta. Szeretjük magában is, „cikára” vágva, savanyúság helyett és a levében főzzük a friss, füstölt házi kolbászt. Erre sokan felkapták már a fejüket, ám mikor megkóstolták szinte rabjává váltak, annyira finom. És ugye nagyon egészséges: sok benne a C vitamin és jól karbantartja a vércukor szintet.
Hozzávalók:

Egy 60 literes műanyag hordó, jól záródó tetővel
20 fej káposzta, vagy amennyi a hordóba belefér (minél kisebbek, tömöttebbek és vékonyabb levelűek a fejek, annál jobb!)
durva só (nem jódozott, finom, hanem a kapható legdurvább, ha „kavicsosnak” véljük, szitáljuk!)
száraz kapor és csombor (borsikafű)
friss torma, tisztítva és hosszában negyedelve
A káposztafejek torzsa részét kivályuk késsel, üreget képezve, amit megtöltünk csurig sóval. Sorba rakjuk a hordóban a fejeket sós üregükkel felfelé, a sorok közé fektetünk bőven kaprot, csombort, a fejek közé dugdosunk tisztított torma sípokat (max. kisújnyi vastagságúak legyenek) Ha megtelt a hordó, 2-3 napra lezárjuk, hogy a só kicsit „megpuhítsa” a káposztát a torzsa helyén. Harmadik napon felöntjük annyi sós vízzel (10 liter vízhez kb 20 dkg só), hogy ellepje, teszünk a tetejére egy rácsot (pld. egy új, mosogatóba használatos műanyag rácsot) és nehezéket - tisztított, fertőtlenített követ, téglát vagy akármit, csak jó nehéz legyen, hogy lenyomja a káposztafejeket. Mi erre a célra egy hegyi patakból hazahozott „lapos” követ használunk évek óta. Tetejét rácsavarjuk és békén hagyjuk pár napig. 2-3 nap után kezdődik a „munka”: minden nap, de legkésőbb 2 naponta bedugunk egy slagot a hordónak a lehető legmélyebb pontjára és egy vödörbe leszívunk fele annyi levet, ahány literes a hordónk. Pld. a hatvanliteres hordóból harminc literrel kell leszívni és azonnal vissza is önteni, ezzel biztosítva a káposztalé keveredését. (Ha tízliteres a vödröm, három vödörrel szívok le és öntök vissza). Ha trehányak vagyunk és ezt nem végezzük el rendszeresen, képes bepimpósodni az egész. A műveletet 6 hétig kell folytatni, míg a káposzta majdnem "érett". Karácsonyra szokta elérni azt az állapotát, amiből már isteni töltött káposztát készíthetünk, eltart amíg eltart, volt már, hogy az utolsó fejet augusztusban pusztítottuk el. Sok függ a káposztától, a sózástól és szerintem kicsit szerencse kérdése is. A „bolti” termékektől összehasonlíthatatlanul finomabb. Tartósítószer-, citromsav-, ízfokozó- és műizé mentes, egészséges C-vitamin forrás.
Mindenkinek egészségére!
* a kép a www.hazisavanyusag.hu-ról származik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése