2013. február 16., szombat

Ginszeng – a „mindent gyógyító” növény | Boldognapot.Hu

Ginszeng – a „mindent gyógyító” növény | Boldognapot.Hu

Ginszeng – a „mindent gyógyító” növény
2013-02-15 - Szerző : Száraz György

Kelet-Ázsiában, azon belül kifejezetten Kínában és Koreában van nagy hagyománya a ginszenggyökér használatának. Egyes vidékeken szent növényként tisztelik. Sokoldalúsága miatt nem csak gyógyszert, hanem közérzetjavító és revitalizáló szereket is készítenek belőle, sőt kiváló afrodiziákum hírében áll.

A ginszeng (Panax ginseng) az ernyősvirágzatúak rendjébe és az aráliafélék családjába tartozó nemzetség elnevezése. A görög „panacea” szó arra utal, hogy a ginszengnek jószerivel „mindent gyógyító” hatást tulajdonítottak az elmúlt 5000 évben. Amúgy a ginszeng a borostyán rokona.


A ginszeng sajátossága, hogy csak árnyékban nő és meglehetősen lassan éri el a kívánt méretét a humuszban gazdag talajban. Roppant nagy odafigyelést és türelmet igényel, hogy kellő hatóanyag tartalmú ginszenggyökeret termesszünk.
Többféle színű lehet. A „fehér ginszeng” többnyire sárgás színű és átlátszatlan, de van olyan eljárás, amelynek a segítségével felgőzölik a gyökeret. Ettől egy áttetsző vöröses színt kap a gyökér.
A ginszeng gyökér viszonylag sokáig eltartható, miután a megfelelő szakértelemmel hónapokig szárították.

A kínaiak jensennek, azaz embergyökérnek hívják, amely elnevezés mögött a gyökér alakja rejtőzik és nem az élettani hatása. Jóllehet ereje olyan nagy lehet, hogy nem csak a potenciát növeli, hanem az életerőt is. Ez utóbbi tulajdonsága miatt kiváló roboráló hatása van, ugyanakkor a fizikai és a szellemi teljesítményt egyaránt fokozza, tehát krónikus fáradtság esetén, nagy munkatempó és a napi hajsza pillanataiban valóságos felüdülést hozhat.
Sokan a stressz ellen alkalmazzák, mert állítólag segít elviselni az idegrendszerre nehezedő nyomást és kimerültséget. A megfigyelések szerint valóban van némi fiatalító hatása, mivel felfrissíti az agytevékenységet, az emlékezőtehetséget és segíti a tudatot az összpontosításban. Nehéznek ígérkező vizsgák előtt kifejezetten ajánlott a ginszeng fogyasztása.

Régóta tudják a ginszengről, hogy jótékonyan hat az immunrendszerre, ezáltal véd a fertőzések ellen. Ezzel összhangban áll másik hatása, amely az emésztés megkönnyítését és a tápanyagok hatékony felszívódását jelenti. Keringési zavarok, szívbetegségek, veseproblémák és cukorbetegség ellen is alkalmazzák. Ezenfelül értágító, koleszterinszint csökkentő és keringést serkentő hatással is bír.

Kevés gyógynövényről mondható el, hogy a szervezetet hozzásegíti az ideális, illetve az optimális állapotához. A ginszengben éppen az a csodálatraméltó, hogy a normál értékhez rendezi a szervezet biokémiai folyamatait, vagyis ott fokozza az aktivitást, ahol alulműködés van, illetve ott stimulálja az aktivitást, ahol túlműködés tapasztalható.
A ginszeng hatóanyagainak sokasága komoly fejtörést okozott a kutatóknak a tekintetben, hogy meg tudják állapítani, hogy melyiknek milyen gyógyhatás köszönhető.
A szaponin glikozidokról például a vizsgálatok során kiderült, hogy növelik a szervezet védekezőképességét és lassítják a véralvadást. Ugyanezek a vegyületek szerepet játszanak a szervezet egyes részei közötti egyensúly megteremtésében és fenntartásában egyaránt.
Vitaminok közül a ginszeng B1, B2, D- és E-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a mangán, a cink és a réz. A flavonoidokat és a szterineket is említenünk kell. A fenolokról pedig azt feltételezik, hogy lassítják az öregedést és védik a szöveteket. Már csak ezért is használják különféle kozmetikai szerek alapanyagként.

Többféle ginszenggyökér is létezik. A korábban említett ázsiai ginszengen kívül létezik még orosz (szibériai), brazil és amerikai faja is. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága.
Általában közérzetjavítás gyanánt napi 50-60 mg porított gyökeret szoktak javasolni kapszula vagy teafőzet formájában. Az egy hónapos kúra után célszerű pár hét szünetet tartani.

Jó, ha tudjuk, hogy a ginszeng kiválthat ingerlékenységet, fejfájást és allergiás reakciókat is. Szívritmuszavar, asztma és magas vérnyomás esetén ajánlott konzultálni a kezelő orvosunkkal.

Boldog napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése