2012. március 22., csütörtök

Zabtej házilag - Boszorkánykonyha

Zabtej házilag - Boszorkánykonyha

Zabtej házilag


Ha már a gabonatejeknél tartunk, akkor a rizstejhez hasonlóan zabból is készíthetünk házilag tejet.

Forrázott zabtej

Elkészítése:
  1. 3 evőkanál natúr zabpelyhet szárazon megpirítunk (2-3 perc, folyton kevergetni kell, különben leég egy pillanat alatt).
  2. 1/2 liter tisztított vizet felforralunk, beleöntjük a megpirított zabpelyhet, 1 órát állni hagyjuk.
  3. Összedaráljuk, szűrőn átpasszírozzuk vagy turmixoljuk.
  4. Ízesítjük: 1 kiskanálkanál sáfrányolajjal, 1 evőkanál mézzel, pici tengeri sóval.
Hűtőben 2-3 napig eláll.
Másik változat:

Mindent ugyanúgy csinálunk, mint az előző verzióban, csak 3 púpozott evőkanál zabkorpát is teszünk hozzá, amikor a pirított zabpelyhet leforrázzuk. Természetesen a víz mennyiségét arányosan emeljük az adaghoz.

Főzés nélküli "élő" zabtej

Elkészítés:
  1. 1 bögre biozabot egy éjszakán át áztassunk kétszeres mennyiségű tiszta vízben.
  2. Utána öblítsük le, és turmixoljuk össze annyi tisztított vízzel, amennyit felvesz.
  3. Tegyünk hozzá 1 evőkanál minőségi hidegen sajtolt étolajat is.
  4. Ha kész, akkor egy selymen, gézen vagy gézzsákban szűrjük át.
  5. Édesszájúak ízesíthetik egy pici mézzel.
zabtej.jpgKész is a zabtej! Ez egy klasszikus "élő" ital, mert egyik összetevője sincs megfőzve vagy megsütve, ezáltal élő marad az enzimkészlete, és a szervezet hasznosítani tudja az összes benne lévő tápanyagot.
A zabtej hűtőben 2-3 napig eláll. Elég gyorsan kiválik belőle a savó, de ilyenkor csak össze kell rázni/keverni. Nagyon finom turmixokhoz, "tejes" italokhoz.
A visszamaradó zabtöretből puding és egyéb édességek készíthetők.