2012. március 22., csütörtök

A nyers kenyér készítése.Nyers cracker.

Nyersvegán Virtus - A nyers kenyér készítése
 esszénus kenyér

„Nyers cracker”


Hozzávalók: 200 gramm napraforgómag, 6-8 szem datolya, vagy egy fél marék mazsola, 2 dl víz, 300 gramm póréhagyma, vagy zeller, 2 fokhagymagerezd, 1 fej vöröshagyma, csipet só, 150 gramm lenmag, 2 teáskanál köménymag és koriander. A napraforgómag helyett használhatsz tökmagot is.


Elkészítése: Előző nap beáztatod hideg vízbe a napraforgómagot, és a két deci vízbe a datolyát (vagy mazsolát). Egy napig hagyod ázni. Mondjuk jobb előző este, ha délelőtt megcsinálod a kenyeret. A napraforgómagot jól átmosod hideg vízben, és hagyod csöpögni, amíg a többit elkészíted.

A póréhagymát megtisztítod, és felkarikázod, a fokhagymát és vöröshagymát szintén megtisztítod és apróra vágod, majd a datolyával és annak áztatóvizével együtt mixerben pürésíted az egészet. A lenmagot, köménymagot és koriandert megőrlöd, és hozzáadod az eddigi masszához. Legvégül hozzákevered az egészben hagyott napraforgómagot. Az így kapott masszát hagyod pihenni egy fél órára.

Utána sütőpapíron szétteríted kb. 1 centiméter vastagságban, és két napig szárítod. Lehet radiátoron, amíg van fűtés, vagy szobahőmérsékleten is, ahogy tetszik. De sütőben is lehet, ha nem melegebb 40 foknál. Én eddig csak radiátoron szárítottam. És mivel sütőpapíron van, érdemes néha megfordítani, hogy kb. egyenlő mértékben száradjon a két oldala. Bár egy idő után mindegy lesz.

Sokáig eláll… ha hagyod. Eddigi tapasztalataim, és visszajelzések alapján hamar elfogy, mert egyszerűen finom. És emellett a nyersvegán táplálkozás egyik fontos eleme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése