2012. március 22., csütörtök

Kókuszdiéta

Kókuszdiéta

Kókuszdiéta

Image
Az állati táplálékokkal foglalkozó emberek már régóta jól tudják, ha növényi olajokkal etetik az állataikat, azok sok zsírt szednek fel, és a húsuk is elzsírosodik.

Amennyiben kókuszolajjal táplálják őket, a húsuk sovány, zsírtalan marad.

Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír?
A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 C fok.  Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.


Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt!

Egy kis tudományosság:

A kókuszolaj a közepes lánchosszúságú zsírsavak csoportjába tartozik.
Vagyis  triglicerideket tartalmaz. Ezek a zsírsavak különböznek a növényi olajokban található hosszú láncú zsírsavaktól. A legtöbb növényi olaj hosszabb láncú zsírsavakból épül fel. Ezek a testben zsírként tárolódnak, míg a a közepes hosszúságúak energiává alakulnak át, és gyorsan elégnek a szervezetben.

Hogyan használjuk a kókuszzsírt?
Sütésnél, fűzésnél ugyanúgy használjuk, mint más olajakat, de kevesebb mennyiség is elegendő. Keverhetjük olivaolajjal, vagy egyéb olajokkal is.

A kókuszolaj többszöri sütést is lehetővé tesz, mert szerkezete nagy hőhatásra sem változik és nem keletkeznek káros dioxinok. Nem kell hűtőszekrényben tartani, nem romlik, nem avasodik.


Kókuszzsírból kétféle kapható

1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék. Kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez  és bármilyen étel készítéséhez  semleges íze miatt.

2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) :
Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék. Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg,  bőr, haj kezeléshez.

Fogyás mellett a további előnyei:
    * Immunerősítő
    * Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
    * Segíti a Candida gomba elpusztítását
    * Segíti a tápanyagok felszívódását
    * Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
    * Nem emeli a rossz kolesztein szintet
    * Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
    * Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
    * Könnyen beilleszthető a napi használatba
    * Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
    * Kiváló haj és bőrszépítő anyag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése