2011. február 1., kedd

Valóban gyengíti a kálcium a csontjainkat? | jomtom.hu

Valóban gyengíti a kálcium a csontjainkat? | jomtom.hu: "A kálcium valóban gyengíti a csontokat?

A két fő mítosz az Osteoporosisról és kezeléséről


Sokan szenvednek vagy fognak szenvedni csontritkulásban.


A csontritkulás gyakori probléma. Jellemzői a porózus és törékeny csontok, melyek idővel megnövelik a csonttörés leggyakoribb kockázatait, a csipő, csukló és gerinc törését.

Az alábbi információk több ok miatt is fontosak.
Számos tévhit kering, és szükséges tisztázni a két legfőbb félreértést is.

A két fő mítosz az Osteoporosisról és kezeléséről

Az első mítosz az, hogy az osteoporosist a kálcium hiánya okozza. Nem ez a fő ok.



A másik féligazság, hogy a kezeléshez csak bisfosphonat gyógyszerek, például Fosamax, Actonel, vagy Boniva alkalmas. Ez ez egyik legrosszabb stratégia az állapot kezelésére, mivel a gyógyszerek - bár növelik a csontsűrűséget - mérgek! Azért működnek a gyógyszerek, mert elpusztítanak bizonyos sejteket a csontokban, az osteoclastokat. Ezek azok a sejtek, melyek elpusztítják a csontot, mely része a természetes csontregenerálódási folyamatnak.

Amikor ezek a sejtek kihalnak, csak osteoblast marad, amely felépíti a csontokat. Ezzel nagyobb és sűrűbbek lesznek a csontok, de NEM erősebbek. Sőt, a gyakorlatban gyengébbé válnak, amely hosszabb távon megnöveli a csonttörés kockázatát.

A csontok dinamikusan változnak, folyamatosan újraformálódnak a szervezet ereje alapján, és ehhez szükség van osteoblastra ésand osteclastra, hogy eltünjenek a régi csontok és újraépüljenek az újak.

Egy másik gyógyszer, melyet el kell kerülni, különösen asztma vagy autoimmun betegség esetén, a szteroidok. Ezek nagyon kártékonyak a csontsűrűségre és növelik az csontritkulás kockázatát.

Helyes étkezéssel az egészséges csontsűrűségért és erőért

Az egészséges csontozathoz a legfontosabb stratégia a megfelelő élelem. A teljesen feldolgozott élelmiszerek olyan biokémiai és metabolitikus feltételeket hoznak létre, melyek csökkentik a csontsűrűséget, ezért első lépésként kerülje el a feldolgozott élelmiszereket.

A jó minőségű, organikus, biodinamikus és helyben előállított étel természetes csontsűrűség növelő és csökkenti a csonttörés kialakulásának kockázatát.

Az egyik különösen értékes élelem a hagyma, mely magas gamma-glutamyl peptid tartalmú. Általánosságban sok friss zöldséget fogyasszon.

Általánosan aggodalmat kelt, hogy a magas protein tartalmú étkezés kálciumot választ ki a vizeletben. Az igazság az, hogy a legtöbb ember nagyon alacsony protein mennyiséget visz be étkezéssel, és a szervezetnek szüksége van erre, mivel az aminosavak részei a csontmátrixnak.
Ha nem fogyaszt elégséges aminosavat, a szervezete nem képes erős, sűrű csontozat létrehozni.
Fogyasszon sok magas protein tartalmú élelmet, így fűvel etetett csirke tojást és fűvel etett állatoktól származó húsokat.

Egyetlen élelmet hagyjon el, a glutént, mely egy speciális protein nagyon sok magban, így a búzában, de tartalmazza az árpa, rozs, zab is. A gluténről kimutatták, csökkenti a csontok sűrűségét.

Előnyös táplálékkiegészítők

Az ételekkel együtt az omega-3 zsírok nagyon hasznosak az egészséges csontozathoz. A legtöbb embernek szüksége van jóminőségű állati alapú omega-3 zsírra, melyhez a legjobb a krill és lenolaj.

Ugyanakkor, az omega-3 és omega-6 arány kiegyenlítéséhez csökkenteni kell a feldolgozott olajok fogyasztását. A napraforgó, szója- és más hasonló olajok tele vannak omega-6 zsírokkal.
A repce olajok igen nagy része génmódositott repcéből készül, ezért kerülje ezeket.

Másik kiegészítő, melyet érdemes fogyasztani osteoporosis esetén a K2 vitamin, melyről ismert, hogy radikálisan növeli a csontok sűsűségét. A fermentált élelmiszerek, így a (szójából készült) natto tipikusan a legmagasabb koncentrációban tartalmazza a K vitamint, és naponta több milligrammal járul hozzá a csontok egészségéhez.

Egyéb összetevők, melyek létfontosságúak a csontok sűrűségéhez

Két kiegészítő összetevő létezik, melyek létfontosságúak a csontsűrűség és erős csontok kifejlődéséhez, ezek a D vitamin és a megfelelő mozgás.

D vitamin D - Érdekes módon nincs szükség sok D vitaminra az osteomalacia (a csontok puhulásának kifejezése, melyet a hiányos csontásványosodás idéz elő, angolkór néven is ismert gyermekek esetén) elleni védelemhez.

Ma már ismert a D vitamin óriási szerepe, ezért fontos a bőrnek a rendszeres napfényen tartózkodás - biztonságos mennyiségű napfényen - vagy biztonságos szoláriumból a szervezet számára optimális D vitamin szintjének eléréséhez.

Ha egyikre sincs lehetőség, akkor szájon át szedhető D3 vitamin formában kell bevinni a szervezetbe. Ebben az esetben laborban kell méretni a szervezet D vitamin szintjét, kb. 60ng/ml az optimális szint a csontok sűrűségéhez.

Megfelelő mozgás - Ez a második összetevő, melyet nem lehet kihagyni. A csontok felépülése dinamikus folyamat, és ezekhez elengedhetetlen a csontokat terhelő mozgás.

Elképzelhető, hogy ehhez személyes tréner vagy terapeuta szükséges, akik specifikus gyakorlatokat tudni javasolni. Ezek a gyakorlatok szükségesek ahhoz, hogy a csontokat körülvevő izomzat felépüljön, így a karok és csípő esetén, ahol a legtöbb sérülés történik.

A kálcium hazugság - Dr. Robert Thompson orvos erről egy könyvet, 'Kálcium hazugság' címmel. Bár képes volt sok betegséget meggyógyítani gyógynövényekkel és táplálkozáskiegészítőkkel, melyek sokkal kevésbé toxikusak, mint a gyógyszerek, arra a következtetésre jutott, hogy a gyógyszergyártókhoz hasonlóan a tablettagyártó ipar is hazudik.

A könyvben olvasható, hogy hihetetlen mennyiségű pénz áramlik feleslegesen étkezéskiegészítőkre, melyeknek alig, vagy semmilyen előnyös hatásuk nincs, és számtalan esetben bebizonyosodott, hogy valójában rosszabbították az egészséget.

Egyik fő mondanivalója a könyvnek, hogy a csontozat legalább 12 fajta ásványi anyagból áll, és ha csak kizárólag a kálcium a legfontosabb bevitel, az valószínúleg rosszabbítja a csontsűrűséget, sőt valójában megnöveli a csontritkulás kockázatát.

Dr. Thompson úgy véli, hogy a csontritkulás megelőzése érdekében a kálcium túlfogyasztása más ásványok hiányát okozza, így felborul az ásványok egyensúlya, amely növeli a szívbetegségek, a vese- és epekő, az osteoarthritis, hypothyroidism, a kövérség és a 2-es tipusú cukorbetegség esélyét.

Érdekes módon azt ajánlja, hogy az egyik legjobb alternatíva a természetben előforduló ionos kiegészítő, mivel az ionos ásványokban fordulnak elő a legösszetettebb formában az ásványi anyagok. Úgy véli, mindenki számára szükségesek a nyomelemek, nem csak a kálcium, mivel az ásványi anyagokban hiányos termőföld miatt ezek nincsenek jelen az élelmiszerekben.

Feldolgozatlan só - A kálcium bevitel jobb alternatívája

Dr. Thompson úgy gondolja, hogy a feldolgozatlan só az ionos nyomelemek egyik legjobb forrása, mely azért felelős, hogy a szervezet számára sok fontos funkció működése folyamatos maradjon.

Ehhez az egyik legjobb megoldás a magas minőségű só, melynek tökéletes megvalósítása a Himalája só. Ez az egyike a legegészségesebb sóknak a Földön. A magas minőségű sók, így a Himalája só létfontosságú nyomelemeket tartalmaz az ősi óceánokból, mely nem mérgező.
Ezeket a nyomelemeket a modern mezőgazdasági gyakorlat miatt nagyon nehéz élelmiszerekkel megkapni.


Kapcsolódó cikkek:
Csontritkulás kálcium mitosz
Csontritkulás kihulló fogsor
Fájdalom nélkül támad a csontritkulás
Foginygyulladás, fogszuvasodás

- Google Eszköztárral küldve"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése