2011. február 4., péntek

A sajt, a banán és a mogyoró remek altató

 A sajt, a banán és a mogyoró remek altató
A zsíros és C-vitaminban gazdag vacsorák nem segítik az elalvást, mert ezekkel energiát adunk a szervezetnek. A fokhagymát is érdemes hanyagolni elalvás előtt, mert erős afrodiziákum. Mivel minden harmadik magyar alvászavarral küzd, összegyűjtöttem a természetes altatókat.

Felmérésekből kiderült, hogy Magyarországon is csaknem minden harmadik felnőtt küzd alvászavarral. A huzamosabb ideig tartó alvászavarok pedig szívbetegséget, elhízást és majdani agykárosodást okozhatnak. Ezek megelőzésére gyógyszeres terápiákat szoktak alkalmazni, de inkább természetes módszereket javaslom



Ha már a szakorvos sem tud a gyógyszeres kezelésen kívül mást ajánlani, fejest ugorhatunk az alvászavarokat kezelendő természetes gyógymódokba, melyek kockázat és mellékhatás nélküliek, így használatukból baj nem lehet. A kínálat hatalmas és hatásos egyben. Először is győződjünk meg arról, hogy alvászavarunk ideiglenes vagy krónikus, mert egy rövid éjszakai forgolódást még könnyen rá tudunk fogni a teliholdra, és az éppen átvonuló frontokra.

Életünk mintegy harmadát töltjük alvással. A rossz alvás az egész napunkat képes elszúrni, és ha nem foglalkozunk vele, könnyen belebetegedhetünk. Sokan a legkönnyebb utat választják, és vagy álomba isszák, vagy egy erős altatóval kiütik magukat. Az innovatívabb hánykolódók viszont a természetes gyógymódok közt kutakodnak. A legfontosabb az orvos által felállított diagnózis, mert ha magunk találgatjuk az okokat, nem biztos, hogy a megfelelő dolgot választjuk. A természetes gyógymódok leginkább megelőzésre, enyhe tünetek megszüntetésére szolgálnak.

Lefekvés előtt ne együnk csokit vagy fokhagymát
Ha az alvás minősége vagy az alvás időtartama kórosan változik, alvásproblémánk van - viszont fontos megértenünk, hogy az alvászavar nem betegség, hanem tünet, amit elsősorban stressz, lelki feszültség, szorongás okoz. Az elalvás ellensége a koffein, a fekete tea, a csokoládé (a közhiedelem szerint édes lesz az álmunk tőle, de nem igaz) és a zsíros vacsorával túlterhelt gyomor. A fokhagyma esti fogyasztását is csökkentsük a minimumra, ugyanis erős búgatószer, szenvedély-és vágykeltő, így csak összezavarja az álmunkat. Egyes női rendet képviselő kolostorokban egyenesen tiltott zöldség, mondván aki ilyet fogyaszt lefekvés előtt ,,este a démonok nyalogatják majd az ajkát".

Ha alvásproblémánk csak időszakos és inkább a pillanatnyi kedélyállapot-változásunkkal függ össze, (tehát nem krónikus) elegendő, ha vacsorára (de nem közvetlenül lefekvés előtt) mézes langyos tejet, pulykahúst, sajtot, mogyorót és banánt fogyasztunk. Ezekből sem sokat.

Jógával az alvászavar ellen
Energia és C-vitaminban gazdag vacsorák sem segítik az elalvást, hiszen ezekkel energiát adunk a szervezetnek, úgyhogy maradjanak meg reggelinek. Alvászavarra a nagy Javaskönyv véleménye szerint eseményekbe zártság, visszatérő gondolatok, és a nyugtalan elme áll a probléma középpontjában. Az álmatlanságot az ártó tűz-energia okozza a fejben, amit a szél erősít. Édes, meleg, olajos és nedves minőségekkel vehetjük fel ellene a harcot, valamint hasznos még a hullapóz, és az eke nevű jóga ászana. A gyógynövények közül a bazsalikom, a citromfű, és a szerecsendió is segít. Persze, a legjobb lenne, hat óra után már egyáltalán nem táplálkozni. A klasszikus nemeskő gyógyászat az achátot, és a hegyikristályt javasolja, amit vagy a párnánk alá teszünk, vagy a köldökünket masszírozzuk vele. Segíthet még az Autogén tréning nevű módszer is, ami egyfajta meditációs eljárás, mellyel saját magunkat ringathatjuk álomba a hangszóróból érkező utasítások szerint.

A macskagyökérre nem lehet rászokni
Az alvászavarok kialakulásának középpontjában szinte mindig nyugtalanság és a túlvállalt életvitel, valamint a fölhalmozódott méreganyagok a felelősek. De lehet olyan prózai oka is, mint az ágyunk helyzete. Ha fekhelyünk olyan ponton van, ahol erősebb földsugárzás éri, így az un. Hartmann-csomó, vagy vízerek lehetnek ránk hatással. Ha ez bebizonyosodott, akkor ajánlott máshova tolni a fekhelyet.

Ha további természetes altatók után kutatunk, akkor a legelső, amit a kereskedők ajánlanak, az a macskagyökér lesz vagy más néven valeriána. Neve cseppet sem véletlen, ugyanis amikor a padláson szárítják az anyagot, a macskákon szexuális izgalom lesz úrrá és vagy odadörgölőznek a terméshez, vagy felfalják. A szertartás után bódulatba esnek és ezen a ponton figyelt fel rá a gyógynövénytan. Mellékhatása nincs, rászokni nem lehet, ezért homeopátiás szernek is tartják.

Nem mindenkinél hozhat eredményt, mert ha lelki eredetű és mélyebben lapul a probléma, akkor nem fog működni ez sem, csak az erős gyógyszerezés, amitől könnyen függővé válhatunk. Hosszú távon a legjobb módszer feltárni alvászavarunk lelki okát. Aki viszont már évek óta altatón él, nehezen fogja abbahagyni, és a természetes alternatívákkal kísérletezni, hiszen ezzel nehéz kiváltani a megszokást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése