2010. január 26., kedd

Túrós puliszka

TÚROS PULISZKA

Nagyon szeretem a túrós puliszkát,sőt a család minden tagja nagyon szereti.Erdélyi nagypapám egyik kedvenc étele.Igazából elég egyszerű elkészíteni(jó mondjuk mi zepterben főzzük, hagyományos edényben többet kell kínlódni vele),és a mostani böjtölős péntekekre kiváló fogás.
Hozzávalók
1,5bögre kukoricadara
3bögre víz
1tk só
olaj
25-30dkg juhtúró(de minél több van, annál finomabb)
A vízbe beleszóróm a kukoricadarát,a sót,felteszem főni,és párszor belekavarok.Miután felfőtt,hagyom 5 percet fődögélni, úgy 3szor megkavarom,majd lefödöm, leoltom a lángot alatta és így is hagyom úgy 7-8 percig.(mégegyszer ez zepteres módszer,sima lábosban fövő vízbe kell vékony sugárba önteni a darát,közben folyamatosan keverni min.10percig,és vigyázni mert közben puffog.Hát igen az úgy,nem kis munka.)
Amikor kész a puliszka,egy jénait kiolajozunk, rétegesen lerakjuk a puliszkát a juhtúróval,és forró sütőben összesütjük egy kicsit.
Nagypapám úgy is szokta,hogy a puliszkát egy átlátszó fóliára teríti,rámorzsolja a túrót és ügyesen feltűri,mint a piskótatekercset,,jól bebugyolálja konyharuhával és hagyja pár percig.A forró puliszkától a túró olvadozni kezd,hmm mennyei.Aztán a tekercset egy cérnával szeleteli,hát valami isteni...Ha valaki Erdélyben jár, ezt az ételt ki ne hagyja !

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése