2010. január 25., hétfő

Búzafűlé

Búzafűlé - "Isten Mannája" ?


A tönkölybúza, melyet "ősbúzának" tartanak, csodálatos gyógyító hatásával már a biblia is foglalkozik. A legrégibbi tönkölybúza maradványokat a Nílus-völgyéből ásták ki, amelyek a Kr. e. negyedik évezredből származnak. Csodálatos gyógyító és fiatalító élő étel, mely egyetemes hordozója az életnek! Közelmúltban hozták összefüggésbe amerikai kutatók és tudóskörök, a "Bibliai mannával" !
A búzafűlé jelenleg a világ egyik legnépszerűbb új egészséges táplálkozás-kiegészítőjévé válik. Valójában nem újdonság ennek a fiatal búzából préselt édeskés, zöld lének az alkalmazása az egészség védelmére. Ismert volt Sumerben, Egyiptomban, a yogikus Óind - kultúrában és az Esszénus közösségekben. A modern időkben az Egyesült Államokban, több mint harminc éve AnnWigmore használta, a már világhírű Hippokrates Health Institute megalapítója.

A hétnapos búzahajtásból kivont lé ott is tud segíteni, ahol más gyógymódok csődöt mondtak. A búzafű zöld levét nagy becsben tartják a bibliai idők óta. Az első világháború alatt sebesült katonákat gyógyítottak vele az európai hadikórházakban szép sikerrel.

Mi a búzafű titka!

Az enzimek és aminosavak, valamint a klorofill kincstára.
Serkenti a csecsemőmirigy működését, aminek működése a serdülőkor után csökken.A búzafű egyik legfőbb hatóanyaga a klorofill, mely méregtelenít, regenerál, véd a környezeti ártalmak, a rákkeltő anyagok ellen. Lassítja az öregedést, valósággal megfiatalít. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs!
Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetünkből. A sejtekben lerakódott méreganyag bekerül a véráramba, és folyamatosan ürül a vizelettel, széklettel, bőrön keresztül. Súlyfelesleg folyamatos leadása, normális széklet, életerő, kisebb fáradékonyság, nagyobb munkabírás, betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás lesz a jellemző.
A búzafű magas klorofil tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket.
Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében.
A búzafűben az eddigi kutatások szerint 18-féle enzimet azonosítottak, amelyek csodálatos módon megegyeznek azokkal az enzimekkel, amelyekkel születünk, köztük a
melatonin hormonnal . Ezek az idő múlásával egyre csökkennek bennünk, és nemigen pótolhatók. A frissen préselt búzafű levéből ismét beépülnek, és a szervezet a szó szoros értelmében megfiatalodik.

Mit tud a búzafű?
ˇ kiváló ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és klorofillforrás
ˇ segíti a méregtelenítést
ˇ regenerálja a sejteket
ˇ véd a káros sejtelfajulás ellen (pl. daganat)
ˇ javítja a szöveti oxigénellátást
ˇ támogatja az immunaktivitást
ˇ serkenti a vérképzést
ˇ javítja a sejtanyagcserét
ˇ frissít, vitalizál
ˇ gyorsítja a gyógyulási folyamatokat
A búzafű jelentős klorofill tartalma gyógyító hatással van. Olyan mint a folyékony oxigén, ami feltölti a véráramot és kiszorítja a káros anyagokat. Számos vitamint tartalmaz, többek között B komplexet és jelentős mennyiségű C vitamint, ezen felül százhárom féle ásványi anyagot szív fel a földből.

Aminosavak/fehérjék
A búzafűben valamennyi - a szervezet számára fontos - fehérje nagy mennyiségben megtalálható. Ezek együtt is működnek. Az izolált fehérjék bevitele általában hatástalan, néha pedig káros. Ha az ételben csak kevés esszenciális fehérje fordul elő, a szervezet nem képes a szövetek és a szervezet anyagainak felépítéséhez szükséges sejtépítő köveket előállítani.
A búzafűben kb. 25% fehérje fordul elő. Ez lényegében több, mint a tojásban vagy a húsban levő 16%. Gondoljunk arra, hogy a szarvasmarha honnan szerzi táplálékát? A fűből! A gabonafűnek van a legmagasabb fehérje tartalma az összes rendelkezésre álló fű közöl.
Nem elég, ha egy élelmiszer sok fehérjét tartalmaz, biológiailag is aktívnak kell lennie. Ezt a testépítők nagyon jól tudják.

A friss gabonafű többek között a következő enzimeket tartalmazza.
proteázok - elősegítik a fehérjék emésztését
citokróm-oxidáz - antioxidáns, a sejtlégzés elengedhetetlen eleme
amiláz - elősegíti a keményítő emésztését
lipáz - zsírbontó enzim
fikocianin - segíti a vérképzést
transzhidrogenáz - segít a szívizomzatnak
SDO (szuper-oxid-dimutáz) - valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést, szabad gyökfogó

melatonin - ez a hormon az összes életfolyamatról "gondoskodik". Fiatalító hatása az általa kedvezően befolyásolt folyamatok - főleg az immunrendszer erősítésének - következménye.


JÓ TUDNI!

A gabonafűben levő fehérje sokkal könnyebben emészthető, mint a húsban található. A fehérjék fogyasztásánál nem csak a biológiai vegyértékre, hanem arra is gondolni kell, hogy az állati eredetű fehérjékkel egy időben nagy mennyiségű nem kivánt kísérőanyag is kerül szervezetünkbe: a purin, koleszterin és zsírok. A húsban levő purin a húgysav fő forrása. Ez a vesékben, az ízületekben és az inakban raktározódik el, ha túlzottan felhalmozódik, vesekövet és köszvényt okoz.
A tiszta fehérjekészítménnyel ellentétben a gabonafű még nagy adagban sem károsítja a vesét.

Tapasztalatok szerint a búzafűlé a legerősebb tisztító, nagyon magas enzimtartalma miatt azonnal reakcióba lép a mérgekkel és a gyomorban összegyűlt nyálkával. Gyakran levertség az első tünet. Az émelygő érzés azt jelzi, hogy a tisztulás beindult. A továbbiakban a rendszeres fogyasztása ajánlott. Lehetséges, hogy a méregtelenítési tüneteid erősödnek: étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, különböző fájdalmak, hőemelkedés, fáradékonyság, aluszékonyság, stb. Ezek a jelei annak, hogy szervezeted tisztul a nem odavaló anyagoktól, amelyek 20-30-40 év alatt felhalmozódtak.

Klorofill
A klorofill kölcsönzi a növényeknek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. Élet klorofill nélkül nem létezhet.
A gabonafűben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek termelődését és működését is segítik. A vérpigment és a klorofill nagyon hasonlít egymásra. Figyelemre méltó kapcsolat van az emberek és az állatok komplex sejtlégzése és a növények fotoszintézise között. A vérpigment képződése az állatoknál gyakorlatilag ugyanolyan módon zajlik, mint a klorofill képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van, pl. frissebb lesz tőle a bőr, mélyebb az alvás, megnövekszik a sejtek energiája.
A füvekből frissen elkészített ital tehát a szervezet regenerálódásához szükséges energiát tartalmaz.

Mikor érdemes búzafüvet használni?
ˇ Elsősorban megelőzésként ajánlható - főleg ősztől tavaszig. Aki rendszeresen iszik búzafűlevet (már napi 1-2 kanálnyi és csodákra képes!) ritkábban betegszik meg, hamarabb felépül, és jobb lesz a teljesítménye.
ˇ Mivel a búzafű hatóanyagai kiváló sejtregenerálók, lassítja az öregedést és véd az idő előtti kimerülés ellen is.
ˇ Tavaszi fáradtság esetén is érdemes gondolni rá.
ˇ Hatékony kiegészítője minden tisztító, salaktalanító kúrának , így lé böjt idején is javasolt a fogyasztása.
ˇ Krónikus gyulladások, fertőzések esetén okvetlen próbálja ki, hisz az immunrendszer támogatásával és a salaktalanítás serkentésével felgyorsítja a gyógyulást!
ˇ Fekélyes panaszok, emésztési zavarok szintén jól kezelhetők rendszeres búzafűlékúrával.
ˇ Daganatos betegségek esetén - különösen legyengült állapotban - jól roborál, serkenti a szervezet daganatsejtekkel szembeni küzdelmét.

Fontos tudni:
Igen intenzíven méregtelenít, 2-3 nappal a búzafű lé fogyasztása után erősebb szagú, zavaros és sűrűn előforduló vizeletre számíthatunk. Székletünk hígabb lesz, de nem kell egész napos hasmenéssel küszködni.
A méregtelenítési tünetek alatt nehezen viselhető a búzafű lé szaga, ezért a véráramba került méreganyag felelős. A szervezet folyamatos tisztulásával meg fog szűnni ez az érzés.
Ha az első 2-3 hét erős méregtelenítésén túljutunk, már csak pozitív hatásokat észlelhetünk.
A kipréselt lé nem tartható el még hűtőszekrényben sem, mert magas enzim- és fehérjetartalma miatt az alkotórészek gyorsan elbomlanak.
Csak frissen és éhgyomorra igyuk, fél óra múlva lehet folyadékot inni, később ehetünk.

A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, de segíthetjük és gyorsíthatjuk is a méregtelenítés folyamatát, ha az első pár hét alatt lecsökkentjük az állati eredetű táplálékot.
A búzafű lé olyan állapotba hozza a szervezetünket, hogy igen sok betegség gyógyul meg ez által.
Kipréselni azért kell, mert az emberi gyomor nem képes arra, hogy megeméssze a fű rostját, továbbá nem tudunk bevinni rágcsálással annyi levet a szervezetbe, amennyire szükség van.

Fogyasztása:
A búzafű levét el lehet kezdeni fogyasztani egy evőkanállal, de nem szükséges pontosan kimérni. Napról-napra emeljük az adagot. Egészség fenntartásra, méregtelenítésre egy jó nagy korty elegendő egyszer egy nap. Akkor sincs probléma, ha valaki elkezdi egy fél deciliterrel, csak gyorsabban beindul a méregtelenítés és aluszékonyabbá válhat egy pár napig. 1-1, 5 deciliter bőven elegendő maximális adagnak, többre nincs szükség, ezt a mennyiséget is betegség esetén ajánljuk.
Bármeddig ihatjuk a búzafű levét, ha befejeződött a méregtelenítés folyamata, a sejtek ezután tudnak újulni, regenerálódni.
Lehet arcbőrre kenni, fél óráig rajta hagyni, szembe cseppenteni kötőhártya gyulladásnál, allergiánál, és hüvelybe, végbélbe nyomni koncentráltan, indikált esetekben. Kismamák, szoptatós anyukák is nyugodtan fogyaszthatják.
Gyerekek 2 éves kortól 1 kávéskanállal naponta.

Termelése, tárolása:
A búzafű bio tönkölybúzából készül, nem étkezési búzából!
Növeszd a saját füvedet!
Nagyon egyszerűen termeszthető búzafű házilag!
Szükség van hozzá:
ˇ Jó minőségű csíraképes bio tönkölybúza
ˇ Jó minőségű fekete föld, lehetőleg vegyszermentes, vagy erdei humusz (lehet tőzeggel kevert).
ˇ Műanyag vagy üveg vagy rozsdamentes virágláda

ˇ Jó minőségű tisztított, vagy esővíz
ˇ Öntöző kanna, spriccelő
ˇ Megfelelő hely (polc) hőmérséklet 15 - 20 oC első két nap sötét, utána napos.
ˇ Olló, vagy éles, recés kés az aratáshoz

A búzát 10 -12 órára (2 rész víz, 1 rész búza) beáztatjuk, majd lecsurgatás után nedves ronggyal letakarva 24- 48 órán át csíráztatjuk.
Virágládákat feltöltjük földdel, rászórjuk egyenletesen a kicsírázott magot, majd egy vékony (1 cm) laza földréteggel letakarjuk. majd enyhén meglocsoljuk.

Közben egyszer, ha száraz a föld kissé megöntözzük. Nem túl erős (szórt) nap-fényre téve 6 - 10 nap után 10 - 20 cm-es magasság között ollóval, vagy éles, recés késsel aratható.
Ha hagyjuk 10 napnál tovább nőni, mert sárgul és nincs minőségi lé tartalma.
Mindenképpen le kell aratni.
A learatott fű zacskóban 7 -10 napig tárolható a hűtőben, majd minden nap kiveszünk egy maréknyit, amit lepréselünk. 1 nap egyszer, amiből kb. 4-8 evőkanál levet préselhetünk.

A kipréselt levet magas fehérjetartalma miatt 1-2 órán belül el kell fogyasztani. A tálcában maradt gyeptégla komposztnak használható. Újra termesztéshez új föld, új búza kívánatos.