2012. június 2., szombat

Krumpli_Házi komposztáló kas - alternatíva aquaponia helyett :)

Házi komposztáló kas - alternatíva aquaponia helyett :)


Krumpli

"Mellesleg  tényleg egyszerű és zseniális. Legközelebb én is leírom, hogy lehet 1 m2-en egy MÁZSA krumplit termelni!"
Nagyon érdekelne a leírás!
Én is találtam egyet:
"Biogazdálkodás 1 m2-en, a m2-es krumpliA 08. és 09. kép egy kis biogazdálkodásos poén… a neve: m2-es krumpli…


Ami erre a kísérletre késztetett: 1 m2 szabad felületen (állítólag) egy 4 tagú család éves krumpli mennyisége megtermelhető. Erre egy speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükségünk, amivel kb. 1,5 m magasságig építhetjük a krumpli ágyásunkat.

A módszer: kb. 20 cm vastag földre helyezzünk sűrűn a már csírázó, szép, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt stb.), majd erre 5-10 cm földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd pedig erre 5-10 cm földet. Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, és szórjuk rá újabb mulcs, majd földréteget. Ezt az „építkezést” egészen a krumpli-felszíntől számított kb. 1,5-es magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában végig, krumpli gumókat fog hozni.

Nagyon érdekesnek találom a módszert, mivel kis helyen lehet sok krumplit termeszteni, elmarad a gyakori kapálás, elmarad a krumpli feltöltése, a termesztés végére (melléktermékként) pedig egy érlelt komposztot is kapunk. Növényszakértő barátom ajánlotta, hogy csináljak egy másikat is, amit Pí vízzel locsolunk, ugyanis a Pí víz még jobban elősegíti a növények növekedését. (És majd összehasonlíthatjuk az eredményt. De ezt most idő hiányában nem próbálom ki.)

Tavaly hallottam erről a módszerről először. Egyenlőre csak, kb. 70-80 cm-nél tartok a „krumpli toronnyal”, de a hajtások még mindig vadul törnek az ég felé…

Meg kell vallanom, nagyon lazán kezelem a dolgokat, a gazt csak úgy egészben szórogatom bele a földbe, semmit sem aprítottam rajtuk…"
Forrás:  http://vip.sugovica.hu/Dudas/Jeno/vtm/Baja.htm