2012. június 3., vasárnap

Fekete üröm

Gyógynövény

Fekete üröm ( Artemisia vulgaris L. )

Fekete üröm

Rendszertani besorolás

Leírás

Fekete üröm széles elterjedésű kozmopolita faj, hazánkban is gyakori gyomnövény, amely meszes, száraz talajon érzi jól magát. Egyéves, 1,5-2,0 méter magasra növő szára sötétbordó, dúsan elágazó, levelei szárnyaltak, fonákuk ezüstösen szőrös. Tojásdad fészekvirágzatát szürkés fészekpikkelyek és sárga csöves virágok alkotják. Termése apró, szürkésbarna kaszat, mely 3-4 évig csíraképes.

Virágzó hajtását és gyökerét gyűjtik, utóbbit a vegetációs időszak végén, ősszel. Könnyen szaporítható, de a szükséges drogmennyiséget gyűjtésből is megbízhatóan előállítják. A fekete üröm hatása hasonló a fehér üröméhez, noha illóolajának összetétele annyiban eltér, hogy nem tartalmazza a fehér ürömben jelen lévő tujont, melynek tömény alkoholos oldata erős idegméreg. A fehér üröm volt a nagy népszerűségnek örvendő abszint fő növényi alkotóeleme, míg káros hatásai miatt gyártását a legtöbb országban be nem tiltották. Ma újra népszerű az abszint, miután a Európai Unió szabályozta a tujon megengedett mennyiségét, amely olyan csekély lett, hogy sok gyártó inkább fekete ürömmel helyettesíti a fehér üröm komponenst az italban.

Természet- gyógyászati szerepe

A fekete üröm használata hasonló a fehér üröméhez, étvágyjavító, epeműködést serkentő hatása miatt különböző teakeverékek alkotórésze. Cineol tartalma miatt illóolaja nyákoldó, antiszeptikus, fájdalomcsillapító hatású.

Kozmetikai használata

A kozmetikai iparban a virágzó növényt bőrkondicionáló anyagként hasznosítják. A kozmetikai készítményekben kiválóan érvényesül a fekete üröm összehúzó, sejtregeneráló, antimikrobiális hatása.

Drog, hatóanyagok

Herba (Artemisiae vulgaris herba):
- Illóolaj: 0,1 % (cineol)
- Keserűanyag
- Gyanta

Gyökér (Artemiseae vulgaris radix):
- Illóolaj
- Inulin
- Gyanta
- Cseranyag

2 megjegyzés:

  1. A fekete üröm igenis tartalmaz tujont. A „tujonmentes fekete üröm” mítosza hazánkban leginkább a magyar forgalmazóknak hála terjedt el, akik valamilyen okból minden „absinthe” fantázianevű import ital tájékoztató címkéjére rányomták a fekete ürmöt (egyes márkákra a mai napig is). Sehol nem találni olyan márkát, aminek a gyári címkéje fekete ürmöt tüntet fel. Ironikus módon rengeteg olyat találni viszont, amiben van fehérüröm-kivonat, de ezt leszámítva semmi köze az abszinthoz.

    Az EU által megállapított 35 mg/kg maximális tujon a legkevésbé sem nevezhető csekélynek a századforduló 25 mg/kg-os átlagához képest. A „rengeteg tujont tartalmazó régi abszint” elmélete csak pár évtizede merült fel, mikor nem tudták hová tenni, hogy a korábban becsült mennyiség nem is mérgező (a megoldás persze az volt, hogy az abszint sosem volt mérgező, és a kora 20. századi, sok országot sújtó össznépi alkoholizmus bűnbakjaként tiltották be, amit aztán sok helyütt teljes szesztilalom követett).

    Őszintén szólva már az is elgondolkodtat, hogy 2012-ben hol sikerült ilyeneket olvasni a többéves webmagazin- és blogkövületeket leszámítva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://www.ilcsi.com/gyogynoveny/fekete_urom
      hát innen vettem át

      Törlés