2012. június 3., vasárnap

Fekete üröm

Gyógynövény

Fekete üröm ( Artemisia vulgaris L. )

Fekete üröm

Rendszertani besorolás

Leírás

Fekete üröm széles elterjedésű kozmopolita faj, hazánkban is gyakori gyomnövény, amely meszes, száraz talajon érzi jól magát. Egyéves, 1,5-2,0 méter magasra növő szára sötétbordó, dúsan elágazó, levelei szárnyaltak, fonákuk ezüstösen szőrös. Tojásdad fészekvirágzatát szürkés fészekpikkelyek és sárga csöves virágok alkotják. Termése apró, szürkésbarna kaszat, mely 3-4 évig csíraképes.

Virágzó hajtását és gyökerét gyűjtik, utóbbit a vegetációs időszak végén, ősszel. Könnyen szaporítható, de a szükséges drogmennyiséget gyűjtésből is megbízhatóan előállítják. A fekete üröm hatása hasonló a fehér üröméhez, noha illóolajának összetétele annyiban eltér, hogy nem tartalmazza a fehér ürömben jelen lévő tujont, melynek tömény alkoholos oldata erős idegméreg. A fehér üröm volt a nagy népszerűségnek örvendő abszint fő növényi alkotóeleme, míg káros hatásai miatt gyártását a legtöbb országban be nem tiltották. Ma újra népszerű az abszint, miután a Európai Unió szabályozta a tujon megengedett mennyiségét, amely olyan csekély lett, hogy sok gyártó inkább fekete ürömmel helyettesíti a fehér üröm komponenst az italban.

Természet- gyógyászati szerepe

A fekete üröm használata hasonló a fehér üröméhez, étvágyjavító, epeműködést serkentő hatása miatt különböző teakeverékek alkotórésze. Cineol tartalma miatt illóolaja nyákoldó, antiszeptikus, fájdalomcsillapító hatású.

Kozmetikai használata

A kozmetikai iparban a virágzó növényt bőrkondicionáló anyagként hasznosítják. A kozmetikai készítményekben kiválóan érvényesül a fekete üröm összehúzó, sejtregeneráló, antimikrobiális hatása.

Drog, hatóanyagok

Herba (Artemisiae vulgaris herba):
- Illóolaj: 0,1 % (cineol)
- Keserűanyag
- Gyanta

Gyökér (Artemiseae vulgaris radix):
- Illóolaj
- Inulin
- Gyanta
- Cseranyag