2012. június 1., péntek

A búzafűlé titka - A hazai búzafűlé fogyasztók lapja

A búzafűlé titka - A hazai búzafűlé fogyasztók lapja


Vajon miért találtak a történészek minden meghatározó
nép feljegyzéseiben a búzafűlé használatára
utaló írásokat?


A titokzatos búzafűlé nyomában


"A búzafűről 1995-ben hallottam először abban az időben, amikor Floridában éltem. Egy idős gyógyító ajánlotta nekem, aki íriszdiagnosztikai elemzés alkalmával mérte fel egészségi állapotomat. Sohasem találkoztam olyan tekintetű emberrel, mint ő, akinek szemei közel 70 éves kora ellenére olyan tiszták voltak, mint egy csecsemőé. A szemembe nézett és ironikus mosollyal közölte velem a diagnózist, miszerint szerencse, hogy még életben vagyok és az egyetlen megmentőm a friss búzafűlé! Harmincegy éves voltam ekkor."
Nagy László Zoltán (a Hippokrátész Egészségvédő Intézet életmód tanácsadója)
Ann Wigmore - A búzafű című könyve alapján




Bizonyára a legtöbbünk már hallott a búzafűléről, hiszen az elmúlt évek során sztárok gyógyító eledeleként is feltűnt a médiában. A legtöbb természetgyógyászattal és egyéb komplementer medicinális eszközöket felvonultató szaklapban is sorra jelentek meg cikkek, tanulmányok, melyek alapján egyértelműen kimondható, hogy a búzafűlé igen pozitív hatással van az emberi szervezetre.
A legtöbb szkeptikus a tudományos megalapozottság hiányával érvel, amikor kétségbe vonja a búzafűlé valós gyógyító hatását bizonyos betegségekkel szemben. Most ezeket a tudományos tényeket és észérveket gyűjtöttem össze és ezeken keresztül próbálok új szemléletet kialakítani a búzafűlé kiegészítő terápiaként való alkalmazásához.
A búzafűlé igazi erejét véleményem szerint a klorofill tartalma adja. Ez a molekula szinte kiköpött mása az emberi vörösvértestekben megtalálható hemoglobin molekulának. Mindkét molekula a légzésért, a légzési gázok szállításáért felelősek. A klorofillt éppen ezért szokás növényi vérként is hívni. A két molekula mindössze pár atomban tér el egymástól szerkezetüket tekintve. Ebből következik az a nagyon fontos előny, amiért is a klorofillt szervezetünk nagyszerűen tudja hasznosítani és vérünket úgymond dúsítani oxigénnel.
Mivel funkciójukat tekintve megegyeznek így a klorofill nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vér oxigén szintje növekedjen, sejtjeink még több oxigénhez jussanak. Prof. Dr. Otto Wartburgtól tudjuk, hogy oxigén dús környezetben a daganatsejtek nem képesek kialakulni, illetve a már meglévő daganatsejtek nem burjánzanak tovább. Ezért a felfedezéséért Wartburg Professzor Úr 1931-ben Nobel díjat kapott. Összegezve a búzafűlé magas klorofill tartalma közvetett módon képes a daganat sejtek ellen egyfajta védőgátat kialakítani a vér oxigéntartalmának növelésével.
Ez az első védőgát. A búzafűlé azonban még további két tulajdonsága révén képes minket megvédeni a kóros sejtburjánzásoktól. Sokat vitatott vitamin a B17. Speciális cukormolekula, mely toxikus alegységeket tartalmaz (ciángyök, benzaldehid). Természetes formában mint például a búzafűléből felvett B17 megfelelő mennyiségben (ellenőrzött körülmények között) hatásosnak bizonyult a chemoterápia mellékhatásainak kivédésében vagy csökkentésében, illetve a kialakuló tumoros sejtek visszaszorításában, áttétképzősédek megelőzésében.
Az organikus, természetes körülmények között felvett B17 a szervezet megfelelő rodanáz enzimszint mellett képes a B17 toxikus alegységeit semlegesíteni, átalakítani (példáult B12-vitamnná alakulhat), így egészséges sejtekre ebben a formában nem jelent veszélyt. Bizonyos ráksejtek viszont (DNS-beli változások, hibák miatt) nem termel rodanázt, ami a B17-nek szabad utat ad a mérgező hatás kifejtésére. Ennélfogva bizonyos ráksejteket képes legyengíteni, védtelenné tenni. A végső munkát természetesen a szervezet saját immunrendszere fogja elvégezni. A B17-el kapcsolatos megállapítások a szintetikus úton előállított, gyártóktól származó B17-re nem vonatkozik.



A harmadik védőgát nem más mint a lúgosító hatás. A búzafűlé nagy mennyiségben tartalmaz bázikus ásványi elemeket, melyek lúgosító hatásuk révén képesek helyreállítani szervezetünk természetes sav-lúg egyensúlyát. A helytelen táplálkozás és egyéb civilizációs ártalmak következtében a ma élő emberek szervezete túlzottan savas.
A savas közeg azonban nem csak a baktériumoknak és egyéb kártékony mikrobáknak kedvező táptalaj! Wartburg professzor kutatásai alapján azt is tudjuk, hogy savas közegben a daganatsejtek is nagy előszeretettel alakulnak ki. A búzafűlé kúraszerű alkalmazásával hatékonyan tudjuk szervezetünket megszabadítani az elsavasodást okozó anyagoktól így képesek vagyunk a lúgosító hatásával együtt háromszoros védelmet biztosítani a daganatok kialakulása ellen.
A búzafűlé széles spektrumú gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és salaktalanító. Nagyszerű emésztésjavító, étvágynövelő. Hatékonyan támogatja immunrendszerünket is.
Magas vas- és klorofill tartalma segít a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. Kedvezően hat a vörös csontvelő működésére is.
Tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot és nyomelemet. Egyedülálló vitamintartalommal rendelkezik, a zsírban oldódó vitamionokat (A,D,E,K) megfelelő mennyiségben tartalmazza. Tökéletes muko-poliszacharid-, aminosav-, zsírsav és fehérjeforrás. Mind a kilenc esszenciális aminosavat magában rejti. Érdekes, hogy amíg a hús és a tojás fehérjetartalma egységnyi térfogatra számítva 16-18% addig a búzafűléjé 25%. Nem rossz ahhoz képest, hogy egy növényi léről beszélünk..
Mindezek mellett magas antioxidáns szint és aktív enzimtartalom jellemzi. Ezek az enzimek kompatibilisek az emberi szervezetben található enzimekkel, vagyis képesek betölteni az emberi enzimek funkcióját. Így nagyszerűen alkalmazhatók bizonyos enzimhiányos betegségeknél kiegészítő terápiaként. A SOD (szuperoxid-dizmutáz) nevű molekula a sejtek öregedése ellen hat. Ez azonban a kor előre haladtával egyre kevésbé termelődik sejtjeinkben. A búzafűlé igen magas mennyiségben tartalmazza. Citokróm-oxidáz, mely a sejtlégzéshez nélkülözhetetlen,  ABA enzim, mely képes a daganatok azon burkát lebontani, mellyel álcázza magát az emberi immunrendszer elől. Transzhidrogenáz, mely az artériák falát és szívizomzatot táplálja, erősíti. Amiláz, mely a szénhidrát lebontásért, Proteázok, melyek a fehérje lebontásért és lipáz, mely a zsírok lebontásért felelős enzimek. Mindezek megtalálhatóak a búzafű hihetetlenül komplex nedüjében.
Nemrégiben fedezték fel a kutatók a P4D1 faktor jelenlétét a hímivarsejtekben. Az enzim akkor aktiválódik, amikor a hímivarsejt DNS állománya valami külső behatás révén sérül. Az enzim egy repair mechanizmussal képes helyreállítani az örökítőanyag hibáját. Bármilyen hihetetlen is, ezt az enzimet is megtaláljuk a búzafűlében.
A felsoroltakat végigolvasva valóban láthatjuk, hogy egy nagyon összetett és csodálatra méltó növényi lével állunk szemben. Azt gondolom, hogy magyar ember számára ez az egyik legmegfelelőbb egészségvédő és –javító természeti ajándék. Mindenkinek szívből ajánlom! (Ételallergiában, lisztérzékenységben szenvedők a búzafűlé kúra megkezdése előtt kérjék ki szakember véleményét minden esetben!)



Milyen állapotok megelőzésében vagy kiegészítő
kezelésében alkalmazható a búzafűlé?


Méregtelenítés, lúgosítás, nehézfémek (kelátok) eltávolítása a szervezetből
Vérszegénység, vöröscsontvelő működési zavarai
Gyenge immunrendszer, legyengült szervezet, lábadozás idején
Rákmegelőzés (B17-vitamin, sejtvédő faktorok, antioxidánsok révén)
Elhízás, magas koleszterin szint
Szív- érrendszeri problémák
Bizonyos enzimhiányos állapotok esetén
Krónikus vastagbél-gyulladás, nyombélfekély
Reflux
Emésztési problémák, étvágytalanság
Bizonyos allergiás megbetegedések esetén
Migrén (tapasztalatok alapján)
Hulló-, töredező haj, vékony-, repedező körmök esetén
Nyálkahártyát érintő fertőző betegségek
Vitamin-, ásványi anyag-, nyomelem pótlás



Tudományos alátámasztások a búzafűlé igen kedvező élettani
és orvos-gyógyászati hatásait illetően


Dr. G. H. Erp-Thomas kutató tudós és termőföld specialista több mint száz különböző alkotóelemet volt képes kimutatni a friss búzafűből. Véleménye szerint ez egy "tökéletes étel". 3 kg búzafű értékes tápanyagtartalma megegyezik 70 kg tetszőlegesen választott nyers bio zöldségekével.
Forrás: G. H. Erp-Thomas, A New Concept in Diet, Boston: Rising Sun Publication, 1978.

Kutatásunk célja az volt, hogy megvizsgáljuk a búzafűlé hatását tartósan beteg rákos páciensek esetében, életminőségük javítása érdekében. 2003 január és 2005 december között 400 rákos beteget választottunk ki (…).
Konklúzió: Megállapítottuk, hogy a búzafűlé hatásos alternatívája a vérátömlesztésnek. Tartósan beteg rákos pácienseknél való alkalmazását javasoljuk.
Forrás: S. Dey, R. Sarkar, P. Ghosh, R. Khatun, K. Ghorai, R. Choudhury, R. Ahmed, P. Gupta, S. Mukhopadhyay and A. Mukhopadhyay; Journal of Clinical Oncology, 2006 ASCO Annual Meeting Proceedings (Post-Meeting Edition). Vol 24, No 18S (June 20 Supplement), 2006: 8634

Több mint 30 éve javasolják a búzafűlevet a különféle gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésében, de eddig ez az első példa a megfelelően kontrollált esettanulmányra. A kísérlet során a páciensek naponta fogyasztottak búzafűlevet 1 hónapig. A tanulmány eredményeként a búzafűlé fogyasztása szignifikánsan csökkentette a gyulladásos aktivitást, a bélvérzést és a hasi fájdalmat a colitisz ulcerózás betegekben. Az esetek 41%-ban számoltak be „mellékhatásként" vitalitásnövekedésről.
Forrás: Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, Berry E.,: Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scand J Gastroenterol. 2002 Apr;37(4):444-9. PMID: 11989836

A thalasszémia súlyos, a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénység, mely a földközi-tengeri térségben gyakoribb. A kísérletes tanulmány során 16 esetet vizsgáltak, melyekben a búzafűlé fogyasztása átlagban 25 %-kal csökkentette a vértranszfúziós igényt, de néhány esetben akár 40 %-kal is csökkent a vérátömlesztés szükségessége.
Forrás: Marawaha RK; Bansal D; Kaur S; Trehan A, :Wheat grass juice reduces transfusion requirement in patients with thalassemia major: a pilot study. Indian Pediatr 2004 Jul;41(7):716-20    (ISSN: 0019-6061) Division of Pediatric Hematology-Oncology, Department of Pediatrics, Advanced Pediatric Center, Postgraduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh 160 012, India.

Már 1940 óta vannak anyagok arról, hogy a klorofill használatával csökkent az anaerob (oxigén mentes környezetben szaporodó) baktériumflóra növekedése, és gyorsult a sebgyógyulás, állatokban, emberekben egyaránt. 1940 és 1950 között számos (nem kontrollált) klinikai tanulmányt végeztek lassú sebgyógyulással járó esetekben: fekélybetegség, felfekvés és a felszíni klorofill kezelés hatékonyabbnak bizonyult az akkoriban alkalmazott terápiáknál.
Forrás: Kephart JC. Chlorophyll derivatives - their chemistry, commercial preparation and uses. Econ Bot. 1955;9:3-38.
Bowers WF. Chlorophyll in wound healing and suppurative disease. Am J Surg. 1947;73:37-50.
Carpenter EB. Clinical experiences with chlorophyll preparations. Am J Surg. 1949;77:167-171.

A kemoterápia hatása a vérképző rendszerre akár életveszélyes is lehet. A 60 fős esettanulmányban a búzafűlé fogyasztása csökkentette a kemoterápia myelotoxicitását (vérképző rendszerre gyakorolt toxikus hatását), csökkentette a kiegészítő, fehérvérsejt képzést stimuláló GCSF (granulocyta stimuláló növekedési faktor) kezelés szükségességét, emellett nem befolyásolta a kemoterápia hatékonyságát a kontroll csoporthoz képest. Az eredményeket Fázis III (nagyobb esetszámú) vizsgálatban kívánják megerősíteni.
Forrás: Bar-Sela G; Tsalic M; Fried G; Goldberg H, : Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer 2007;58(1):43-8    (ISSN: 0163-5581) Division of Oncology, Rambam Medical Center and Faculty of Medicine, Technion-Israel Institute of Technology, Haifa 31096, Israel.

A búzafűből készült szilárd anyag 70%-a klorofill. A klorofillt gyakran nevezik a „a növényvilág vérének”, mivel kémiai felépítése majdnem olyan, mint a hemoglobiné. (…) A búzafű szintén teljes értékű fehérje 30 különböző enzimmel, vitaminnal és ásványokkal. Az évek során bebizonyosodott, hogy a búzafűlé számos területen segíti az embereket, a vértermelésben, a test egyensúlyának helyreállításában, a sejtekből a mérgező fémek eltávolításában, a máj és a vesék tápanyag-ellátásában valamint a vitalitás helyreállításában.
Forrás: S. Dey, R. Sarkar, P. Ghosh, R. Khatun, K. Ghorai, R. Choudhury, R. Ahmed, P. Gupta, S. Mukhopadhyay and A. Mukhopadhyay; Journal of Clinical Oncology, 2006 ASCO Annual Meeting Proceedings (Post-Meeting Edition). Vol 24, No 18S (June 20 Supplement), 2006: 8634

Megjegyzés:
Az alábbi állítások, tudományos alátámasztások a búzafűlére
érvényesek nem pedig a készítményre!
A készítménnyel kapcsolatos tapasztalatokról itt olvashat >>

Búzafűlé imádóknak és tudásra éhes olvasóimnak ajánlom figyelmébe még tartalmasabb rovatunkat a búzafűléről: Érdekes kiscikkek a búzafűléről >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése