2012. június 3., vasárnap

Feketedió-kivonat, feketedió-tinktúra

- Bio-Életmód Tanácsadó Iroda és Webáruház, egészséges életmód tanácsadás, oktatás, bio, natúr és egészséges termékek, egészségmegőrző módszerek és eszközök bemutató és referencia szalonja

 A gyógynövények királynője: feketedió-kivonat, feketedió-tinktúra, Juglans Nigra
Megrendelhető a biogyogyitas@biogyogyitas.hu e-mail címen

A feketedió gyógynövénykénti használata Amerika - és a feketedió - felfedezése előtti időre nyúlik vissza. Az indiánok porrá tört fekete dió kérget alkalmaztak gombás bőrfertőzések és bélférgesség gyógyítására. A cherokee törzsbeliek pedig feketedió-kopáncs főzetet addig főztek, amíg besűrűsödött, és külsőleg alkalmazták, borogatásként. A feketedió kérge igen erős asztringens (bőrösszehúzó) hatású, csípős, maró. A kéregből főzött teát, főzetet ugyanúgy használják, mint a közönséges dióét. Meg kell viszont jegyezni, hogy amikor feketedió-kéregről beszélünk, mindig csak a belső részét értjük e néven. A farész és a kemény külső kéreg közti lágy, világos háncsrészt.

Az indiánoktól vették át a korai telepesek is fogfájás esetén a feketedió-kéreg rágcsálásának szokását. Enyhe hashajtó hatása is van a kéregnek. Az amerikai polgárháború idején általánosan használt gyógyszer volt. Ma is alkalmazzák az emésztőrendszer karbantartására. A feketedió kérge ugyanúgy alkalmas a székrekedés mint a hasmenés kezelésére. A feketedió kérgét és gyümölcsét bőrgombásodás ellen használták. Rákmegelőző hatást is tulajdonítottak neki, amely megfigyelés abból adódhatott, hogy gombaölő hatásánál fogva távol tartja azokat a gombákat, amelyeknek egyes anyagai rákkeltőnek bizonyulnak. Mindenesetre a feketedióból készült gyógyszert 1990-ben Németországban rákellenes szerként jegyezték be. A feketedió kopáncsa sok C-vitamint tartalmaz. A kopáncsból kinyert levet herpesz, ekcéma, fekélyek és szifilisz ellen alkalmazták Amerikában, hagyományosan. Főzetét pedig féregűzőként. Az is ismeretes, hogy a régi indiánok sokszor nem bajlódtak a kopáncsfőzet elkészítésével, hanem nyersen rágcsálták a dió zöld burkát. Úgy is hatott. Tudott, hogy a bőrfelület szemölcsei vírusos fertőzés eredményei. A feketediókopáncs-lé szemölcs-eltüntető hatását is megfigyelték. A még zöld termés kipréselt levét galandféreg ellen itták, illetve toroköblítőként használták diftéria ellen. Úgy találták, hasznos különböző bőrgyulladások, daganatok, sebek megszüntetésére is. A zöld kopáncs fekete-barna levének jelentős szerveskötésű jód tartalma van. A feketedió gyógyhatásához, fertőtlenítő hatásához ez a jód is hozzájárul. A feketedió belének - hasonló esszenciális zsírsavtartalma miatt - a mi diónkhoz hasonló koleszterinszint-csökkentő, vérnyomáscsökkentő hatása van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése