2011. december 8., csütörtök

Tej nélküli tejek Hortenziától | AntalVali.com

Tej nélküli tejek Hortenziától | AntalVali.com:
Tej nélküli tejek Hortenziától
2008, március 28 - 00:18 — Hortenzia

Rizstej házilag: 1 kg rizst kb. 2, 5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs "ad tejet". Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1, 5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet. A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!



Mandulatej: 5 dl víz, 20 szem héjnélküli mandula, egy evőkanál méz, egy csipet só. A hozzávalókat nagyjából öt-hat percen keresztül turmixoljuk, hogy finom, tejszerű anyagot kapjunk, majd sűrű szövésű gézen vagy szűrőn átszűrjük.

Zabtej: 3 ek natúr zabpelyhet szárazon megpirítunk (2-3 perc, folyton kevergetni kell, különben leég egy pillanat alatt). 1/2 liter tisztított vizet felforralunk, beleöntjük a megpirított zabpelyhet, 1 órát állni hagyjuk. Összedaráljuk, szűrőn átpasszírozzuk. Ízesítjük: 1mk sáfrányolaj, 1ek méz, pici tengeri só. Hűtőben 2-3 napig eláll.

"BIO-KAKAÓ" - CAROB-ALMOND MILK (CAROB-os magtej)

Hozzávalók:

1/4 l mandulatej, rizstej, zabtej,

1 evk. szentjánoskenyér por (CAROB-por)

1 evk. agavészirup (juharszirup, rizsmaláta, maltex, sztivia, stb.)

késhegynyi Bourbon vanília

A magtejet a CAROB-porral, a juharsziruppal és a Bourbon vaníliával tegyük a turmixgépbe, jól keverjük össze. Azonnal fogyasztható, kiváló reggeli ital.

DIÓ-TEJ házilag

Hozzávalók:

5 dkg dióbél (frissen törve, esetleg darálva)

4 csésze víz (desztilált vagy szűrt)

1 evk. agavészirup (juharszirup, rizsmaláta, maltex, sztivia, stb.)

Bourbon vanília

Felmelegítjük a vizet, a hozzávalókat összeturmixoljuk, 5 percig állni hagyjuk, majd finom szűrőn leszűrjük. (A szűrőben megmaradt sűrűjét ne dobjuk ki.) Azonnal felhasználható illetve fogyasztható.

- Google Eszköztárral küldve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése