2011. december 24., szombat

Csíramálé készítése és forgalmazása

Csíramálé készítése és forgalmazása: - Google Eszköztárral küldve
Nagyításhoz kattints a képre!
A tiszta, egész szemű búzát ki kell rakni egy edénybe áztatni, úgy hogy a víz teljesen ellepje. Így áll egy napig.Utána ezt a vizet leöntjük és legalább háromszor átmossuk tiszta vízzel. Így kapjuk meg a teljesen tiszta búzát.
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre! Ezt a tiszta búzát kb. három centiméter vastagon kiterítjük.
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

A búza megfelelő hőmérséklet mellett gyökérzetet és csírát növeszt.
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre! Ezeken a képeken bemutatjuk a tökéletesen kicsírázott búza gyökérzetét, amely hófehér és egybefüggő. Ez azért nagyon fontos, mert a gyökérzet tartalmazza a csíramálé édességének 70%-át.
Nagyításhoz kattints a képre! A táblákat ledaráljuk és megfelelő vízmennyiséggel átmossuk a pépet.Utána elválasztjuk a rostanyagot a csíralétől, majd ezt a tiszta levet liszttel csomómentesen elkeverjük.
Nagyításhoz kattints a képre! Az elkészült kovászt tepsikbe öntjük és kemencében aranysárgára sütjük.
Nagyításhoz kattints a képre! Így néz ki a frissen kisült csíramálé.
Nagyításhoz kattints a képre! Ha a csíramálé kihült, vagyis ha teljesen hideg, akkor szeletelhető.
Nagyításhoz kattints a képre! Mi kétféleképpen csomagoljuk: kétkockás és négykockás dobozokban, fedővel ellátva hozzuk forgalomba.(A képen fedő nélkül látható.)
Nagyításhoz kattints a képre!
Jelenleg Csongrád és Békés megyébe több településre szállítunk. Kapacitásunk jelenleg még nem kimerített, vállalunk további megrendeléseket is.

Szaladós (rábaközi csíramálé)
A búzát, vagy rozsot nyáron az ágy alá tett teknőben állandóan locsolgatták, így az 3-4 nap alatt kicsírázott. Utána ponyván megszárították és zacskóba rakva eltették. Télen a malomban megdaráltatták. Amikor sütni akartak, a szükséges mennyiséget vajdlingba rakták, forró vizet öntötttek rá, hígra feleresztették, 3-4 órára a dunyha alá rakták, jól letakarták, s így olyan édes lett mint a méz. Kevés vizet öntöttek a cseréptepsibe, bele 3 ujjnyi vastagon a masszát és kemencében, rendszerint a kenyérsütés mellett szép pirosra sütötték.
Hirtelen párolt csírás rizs
Hozzávalók: 4 csésze főtt barnarizs, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 csésze szójacsíra, 2 ek. napraforgóolaj, 2 ek.
pirított tökmag (megtisztított).
A felmelegített olajban 3-5 percig pároljuk az apróra vágott sárgarépát, a felszeletelt hagymát és a csírákat, majd
hozzáadjuk a főtt rizst és további 3 percig keverjük. Ezután alacsony lángon, fedővel lefedve főzzük még 3 percig.
Tálaláskor pirított tökmagot szórunk a tetejére.

Kínai csíraomlett
Hozzávalók: 1 ek. napraforgóolaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, 2 ek. csiszolatlan rizs, só, 2
tk. szójaszósz, 1 tányér párolt babcsíra, 4 ek. víz, 4 tojás.
Olajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, a felszeletelt gombát és a rizst, majd
öntsük fel vízzel, ízesítsük szójaszósszal és a babcsírával. 10-15 percig főzzük, amíg a rízs meg nem puhul, ezt
tegyük félre. Készítsünk két omlettet, amelyet petrezselyemmel is fűszerezhetünk, majd töltsük meg gombás
töltelékkel.

Sajtos-babcsírás makaróni
Hozzávalók: 2 ek. olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg párolt babcsíra, 10 dkg makaróni, 4 ek.
tejföl, 10 dkg sajt, 1/2 tk. száraz mustár megőrölve.
Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, ha megpuhult, adjuk hozzá a
babcsírát és tegyük félre. Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a
mustárral, végül adjuk hozzá a hagymás babcsírát.

Mustárcsírás vajkrém
Hozzávalók: 10 dkg vaj, só, 2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld, 2 ek. mustárcsíra.
A hozzávalókat jól összekeverjük és néhány csepp citromlével ízesítjük.
Nincs cukor!
Háztartásunk központ[i] problémája a cukorhiány. Minden a cukor körül forog. A cukor valuta lett. Cukorért mindent lehet kapni, de cukrot – sehol...
A cukor pótlására házilag előállítható az úgynevezett “szaladós ” – vagy ahogy Jókai nevezi „Aranyember ” című regényében: „Felséges” mézédes csíramálé.
Elkészítésének módja: Egy kilónyi konkolytól megtisztított és egy éjszakán át áztatott gabonát (búzát) terítsünk szét tisztára súrolt deszkán két ujjnyi vastagságban. Terítsük le az egészet durva szövésű vászonkendővel, és tartsuk nedvesen. Az időjáráshoz mérten 4-8 nap múlva a levélcsírák mint a pázsit fűszálai jelentkeznek. Ha ezek a csírák az 1-2 centiméter hosszúságot elérték, akkor az egész csíratömeget fa- vagy porcelánmozsárban szétzúzzuk, és 2 liter vízben 10 percig áztatjuk. A vízben áztatott csíratömeg levét porcelántálba öntjük, és ebbe szűrjük át szitán a leöntésnél visszamaradt csíratömeg nedvét.
Az áztatás és szűrés után nyert körülbelül kétliternyi kivonatot 11/2–2 kiló búzaliszttel keverjük, és csomómentesen eldolgozzuk.
A kapott híg, önthető tésztát tűzálló agyagedényben vagy jól kizsírozott lábasban sütőbe tesszük. A híg tészta forr, mint a gyümölcsíz készítés közben. Körülbelül egyórai sütés után a csíramálé tetején barna-piros bőr képződik, amelyet lehűtve fogyaszthatunk.
Ez a Jókai által említett mézédes csíramálé. A földművelésügyi minisztérium elemeztetése szerint 20–22% cukrot, azonkívül B1-, B- és E-vitamint is tartalmaz. A magyar nép ősi édesítőszere volt évszázadokon keresztül ez az egészséges, természetes cukorpótló.
Ennyit mond Szolnoki Imre kis füzete. Tessék elővenni az acélt, kovát, taplót, begyújtani a tűzhelyt, s a kukoricalámpa fényénél megindulhat a cukorgyártás. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az illatos és édes csíramaláta fogyasztása után senkinek sem lesz szüksége pótszénre vagy pótszódabikarbónára.
(Közli: Népszava, 1945. február 24. 4. o.)