2011. december 8., csütörtök

Házi készítésű növény tejek (rizs, mogyoró, kesudió, stb) — Tejmentes élet

Házi készítésű növény tejek (rizs, mogyoró, kesudió, stb) — Tejmentes élet:
Házi készítésű növény tejek (rizs, mogyoró, kesudió, stb)

September 13, 2008

Az egyik legbosszantóbb dolog a tejmentes életben, hogy milyen drágák a tejhelyettesítők! Egy liter rizstej 600 forint! Több mint kétszerese a “rendes” tejnek.
A jó hír, hogy az ügyes kezű, elszánt ember otthon is el tudja készíteni a rizstejet, és még egy csomó más növényi tejet.
Alább csokorba szedtem egy pár növényi tej receptet.


Rizstej házilag
1 kg barnarizs
1 kg rizst kb. 2, 5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs “ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1, 5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet.
A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!

Rizses mandulatej
1/2 csésze tört, darált mandula
1 /2 csésze főtt barna rizs
1-2 evőkanál méz
1 /2 kávéskanál só
2 csésze víz
Az alapanyagokat simára turmixoljuk, műanyag szűron leszűrjük.
Mandulatej 1.
25 dkg mandula
A mandulát meghántoljuk (felforralt vízbe dobva a szemeket ez rövid áztatás után könnyen elvégezhető), majd ledaráljuk, és 1 liter forró vízzel leöntjük (55 °C-ra elég felmelegíteni a vizet). Egy óra állás után átnyomkodjuk, ízlés szerint mézzel, vaníliával ízesíthetjük.
Gyermektápszernek is kitunő!
Mandulatej 2.
1/2 csésze héjától megtisztított mandula
1/2 csésze napraforgócsíra
2 csésze víz
1 csipetnyi só
1 tk. méz vagy malátaszirup
1/2 kk. őrölt vanília.
A csírákat és a darált mandulát turmixoljuk össze vízzel, majd szűrjük le, és ízesítsük sóval és mézzel vagy malátával. A mandulatej egy kis részét az őrölt vaníliával főzzük össze, hogy jól átvegye a vanília ízét, majd keverjük össze a többi mandulatejjel
Diótej
1 csésze dió
3-4 evőkanál méz
1 teáskanál szárított vanília őrlemény
4 csésze víz
Turmixoljuk el a szárazanyagokat először 1 csésze vízzel krémesre, majd további 2-3 csésze vízzel.
Kókusztej 1.
10 dkg kókusz
1 ek. méz
1/2 liter víz
A kókusz reszeléket 1/2 liter forrásban lévő vizzel leforrázzuk hagyjuk 10 percig állni és utána átszűrjük.
Kókusztej 2.
1 csésze kókuszreszelék
3 csésze víz
1 teáskanál méz
1 csipet só
Turmixgépben krémszerűre mixeljük. Leszurhetjük, de kásákhoz, müzlikhez anélkül is jó. Jól ízesíti a semlegesebb ízű tejeket, például szójatejjel, rizstejjel keverve ajánljuk.

Szójatej
3 csésze szójabab
6 l víz
A szójababot áztassuk be éjszakára 2-3 liter (azaz bőséges mennyiségű) vízbe. Az áztatóvizet öntsük ki. Egy lábasban felforralunk 3 liter vizet. Egy csésze babot a turmixgépbe teszünk, hozzáöntünk 2 csésze vizet, és 2-3 percig turmixoljuk. Mihelyt megállítjuk a gépet, tartalmát azonnal beleöntjük a lobogó forró vízbe. Ugyanígy leturmixoljuk az összes beáztatott szójababot. A lábas tartalmát felforraljuk (vigyázat, könnyen kifut), és kb. 30 percig kis lángon melegítjük. Ezután egy új harisnyán átszurjük. A tej kész, a megmaradt massza pedig felhasználható fasírtkészítéshez. Az így készült tejet tiszta üvegbe töltve, száraz dunsztba téve, lehűlés után hűtőszekrénybe helyezve két hétig is tárolhatjuk. Fogyasztás előtt ízesítsük.
Sűrű szójatejalap
Hasonló módon készíthetünk sűrű szójatejalapot. Forró (legalább 60 °C-os) vízzel turmixoljuk a szójababot. Egy csésze beáztatott babhoz 1, 5-2 csésze forró vizet tegyünk. Egy lábasba öntsük ki, ha kész vagyunk a turmixolással, a fent leírt módon főzzük, majd leszűrjük.
Ha a babot így kezeljük, akkor a magban lévő “babos” jelleget adó enzimet gyorsan semlegesítjük. Ezzel a recepttel szép fehér és ízletes szójatejet kapunk.
Szójatej készítésekor 1 csésze (szójaalap szerinti) keverékhez teszünk megfelelo mennyiségu vizet, hogy tejes állaga legyen. Literenként adjunk hozzá kb. 1 /4 teáskanál sót. Édesítőként 1 evőkanál mézet adjunk hozzá. Ízesíthetjük még banánnal, vaníliával. Készíthetünk belőle gyümölcsökkel különféle turmixitalokat, karobbal kakaó jellegű italt, pótkávéval (malátakávéval) pedig tejeskávé jellegűt. Sűrítéshez turmixoljunk hozzá egy csésze főtt gabonafélét, így krémszerű lesz.
Gyors szójatej
1 csésze főtt szójabab
3 csésze víz
1 evőkanál méz
1 /4 teáskanál só
esetleg kis vaníliás cukor
A főzővizet le kell önteni a babról. A hozzávalókat magas fordulaton öszszeturmixoljuk. Ezzel a jól bevált módszerrel ízletes szójatejet lehet nyerni egy-két perc alatt, ha mélyhűtoben, hűtűben, esetleg befottesüvegben eltéve rendelkezésünkre áll főtt szójabab. Előnye még, hogy a szójabab minden része hasznosul, és nem kell pepecselni a szójatej leszurésével. Hűtőben tárolva egy napig eláll.

Banános zabtej

1/3 cs zabpehely

1 cs víz

2 ek darált mandula
1/2 tkl vanília kivonat
2 1/4 cs hideg víz
1 kicsi, érett banán
A száraz zabpelyhet őröljük lisztté a turmixban, majd főzzük meg 1 csésze vízben 5 percig. Ezután tegyük vissza a mixerbe és adjuk még hozzá a mandulát, vaníliát és a sót. Turmixoljuk, amíg nagyon sima nem lesz, és adjuk hozzá folyamatosan a hideg vizet. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy 1 liter tejet kapjunk. Tálalás elott még turmixoljunk bele 1 banánt.
Banános diótej
fél csésze víz
háromnegyed csésze pirított, darált dió
egy evőkanál méz
két közepes banán
negyed teáskanál só
két és fél csésze víz
A darált diót, mézet, banánt és a fél csésze vizet egy-két percen keresztül turmixoljuk a krémes állag eléréséig. Majd adjuk hozzá a megmaradt vizet és rövid ideig turmixoljuk tovább. Öntsük kancsóba és hűtve kínáljuk.


- Google Eszköztárral küldve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése