2011. december 24., szombat

CSÍRAMÁLÉ

CSÍRAMÁLÉ: - Google Eszköztárral küldve

A Csiramálé Múltja.
A lassacskán feledésbe tévedő hagyományos magyar népi konyhánk egyik fimom, édes sütije. Jókai Mór »Az Aranyember« címü regényében így dicséri: "fenséges, mézédes csíramálé". Rendszerint a hosszú árnyékot vető didergő téli hónapok, az ádventi és husvéti bőjtök kedvelt eledele volt. Egyszerü, olcsó, sőt mi több, igen egészséges és tápszerekben gazdag étel. Alapanyagai: csíraztatott búza (lehet más kalászos gabona is), liszt, és víz. Országszerte több név alatt ismert.
  • Kisalföldön, Csallóközben: kotés, kötis
  • Gram és Ipoly mentén: biracs
  • Alföldön: csíramálé
  • Duna-kanyarba: méra
  • Kelet Dunántúlon: csiripiszli
  • Rábaközbe: szalados
  • Nyugat szlovákiaba: keltys név alatt van.
A kotés szóban a kelés, kicsírázás, a csíráztatott maláta jelentése rejtőzik. Maga a szalados név sörfőzésből származik. Ugyanis a régi időkben a XIV - XVII századok között fejlett sörfőzés virágzott Magyarorszagon. A sörfőzés előkeszittése megeggyezik a Csíramálé előkészittésével. Abban az időszakba a sört szaladsernek hívták. Ősi magyar nyelven szalad a csíráztatott gabona neve volt.

Egy Kis Érdekes Világtörténelem
A világtörténelem talán egyik lebfontosabb eseménye zajlott le körülbelül 10000 12000 évvel ezelött Mezopotámiába, a civilizáció bölcsőjébe a "Fertile Crescent-ben" (Termékeny Holdsarlón). Ott, abban az időszakban az akkori még vándor - vadász - gyüjtő nép letelepedett és kicsinyenként attért mezőgazdálkodásra, többek között a mai gabona egyik vad faja elődeinek a (Triticum boeoticum) termelésre, háziasitására.
Mezopotámiai képek
Söröző, 6000 éves Szumér agyagtábla nyomán.
Sör recept himnuszban, K. E. 1800-ból.
Sörfőzés.
Minőségi ellenőrzés.
Sőrfőzés, kenyér sütés és a magyar csíramálé szoros rokonságra vall.
Mai kutatók szerint még nincs határozottan eldöntve mi jött elöbb: sörfőzés avagy kényer sütés. Sörfőzéshez gabona magvak voltak csíráztatva. Legrégibb nyoma a sörfőzésnek egy 6000 éves Szumér agyag tábla képen van megörökítve (a legfelső képen) ahol becsípett szumér srácok vidáman szívják a sört. A szumérek nagyon komolyan vették a sör készittését, és a sőr forgalmazását. Sör név náluk megjelenik szertartás, gyógyszer és mitologiaval kapcsolatba. Egy K.E. 1800-ból vissza maradt agyag táblán (fentről a második kép melynek az eredeti szumér szöveg angol fordítása itt található) a sörfőzés receptje Himnuszba van megénekelve Ninkasi tiszteletére aki egyben a sörfőzés, a termékenység, az aratás és a szüret Istennője volt.
A recept lazán levázolja a lépéseket hogy is készitették a sört a Szumér kenyérből az úgy nevezett bappir-ból. Ehhez a bappir - kovászos árpa - kenyérhez csíráztatott pörkölt malátát, arómás keleti fűszereket, édességet - mézet, datolyát - kevertek és a masszát vizben áztatták. Majd nagy edényekben megfőzték ahol főzest követőn megerjedt az édes cukros folyadék és rövid időn belül sörré vált. Utána a sört pedig leszürték. Abban az időben még nem voltak olyan jól működő modern szűrő berendezések, és a sör tetején a főzésből visszamaradt anyagok úszkáltak. Ezért lehet a szumér képtábla képen látni hogy a sört olyan hosszú vezetékeken keresztül szívják a fogyasztók.
Persze ehhez még hozzájárul a tele töltött vaskos sörös kokórsok sulya. Herkulesi erő kellene olyan koróskat emelgetni és abból hörpintgetni a sört mint a képeken láthatunk. Elképzelhető pédául egy sulyos baleset ahol a spicces szomját oltó sörözőre ráesik egy nehéz kő kokorsó. Hasonló volt a helyzet az egyiptomi sörözőkbe is mint az alábbai kép elárul. Figyelemre méltó az alanti söröző képen levázolt egyik akkori egyiptomi technika teméke, a gondos részlet ahogy a derékszögü sörszippantó készüléket megtervezték, meggyártották valószinű gyúrt agyagból.
Sörfőzést, sör kereskedelmet szigorúan szabályozták. A híres Hammurabi törvény kódex K.E. 2100-ból Mezopotámiába halálos büntetést - vízbe fojtást - szabott ki azokra a kocsmárosokra akit csaltak, túlfizettették vendégeit, vizesitett sört szolgáltak, vagy nem jelentették fel a bűnözöket akik a kocsmát látogatták.
Ugyanabba az érába Egyiptomba is ismerték a gabonaféle magvakat, az árpa kovászos kenyeret, sörfőzést. Egy egyiptomi ókori hieroglif K.E. 2200-as felirat azt hírdeti hogy: "Szája a teljessen megelégedett embernek sörrel van tele". A "Fáraók Völgyébe" a piramisok építői kenyérrel voltak fizetve. Kenyér ugyanolyan értékes fizető eszköz volt Egyiptomba mint az arany. Ásatások a Giza Szphinx közelébe egy teljesen üzemteljes pékséget fedezett fel K.E. 3-ik évszázadból.
Egyiptomi képek.
Pékség Giza közelében.
Kenyérliszt készités.
Korabeli egyiptomi söröző.
Kinaban is már ősidők óta ismerik a csíraztatott magvak tápértékeit. Csírákat édesittőként hasznalták a kinai és Japan konyhákba. Szójabab csírái népszerü ételek elemei a távolkeleti országokba a mai napig. Száritott szója csírákat
Csírázott Mungó bab egyik faja.
homeopata gyógyszerkekbe is hasznaltak. A legkoraibb feljegyzés erröl a "Vu Sinh Pen Tsao" címü könyvbe jelenik meg a harmadik évszazadból Vu Pu tollából. Távólkeleti konyhákhoz a szójababnál is gyakrabban használt csírát az úgynevezett Mungó babok (Vigna radiata) szolgálják. A Mungó babról már K.E. 1282-be a legendás hírü botanikus kinai császár Seng Nung írt részletessen.
Napjainkba a második világháború körül Amerikaba a Cornell Egyetemen Dr. Clive M. Mckay táplálkozástudományi professzor irányította kutatások vezették Dr. Cliveo-t és munkatársait a vitaminokba és ásványokba dús mag csírákhoz amit minden éghajlat, minden klímába egyszerüen könnyen lehet növelni.

CSÍRAMÁLÉ, mint hoemopátiai gyógyszer
Ha kezedbe veszel egy búza szemet kivülről ugyan nem sokat láthatsz. De mélyen a magba rejtőzik a genetikai terv a termeszet egyik csodája, az élet ami a magba hibernáltan még hosszú téliálmában háborítatlanul alszik, várja az ébresztést. Az ébresztő egy napsütéses tavaszi csók; víz és langyos hőmérséklet köntösébe öltözve érkezik meg.
Búzamag részei
Kedvező körülmények alatt a titkos kulcs fordul ,a zár felpattan, a csírázást gátló enzimek semlegesitve lesznek és a mag varázslatossan életre lobban. Megkezdődik a csírázás. Más enzimek közbelépnek és kiváltják a bonyolult biokemiai változasokat. Fehérjék aminosavakra bomlanak. Vízbe oldható vitaminok mint B complexusok, C vitamin képzodik. Zsírok, szénhidrátok egyszerü cukorrá alakulnak. Innen ered a csíramálé édessége.
A búzacsíra rendkívül gazdag vitaminokban: B1, B2, B3, B4, B5, B6. B7, B10 , B11, B12, C, D, E, F, I, J.
Továbbá, ásványi anyagokba és nyomelemekbe: Fe, Mn, Cu, I, Mg, Ca, Zn, Na, K, Se, F, P, Cl, S, Cr, Si.
Azonfelül telítetlen zsírsavakat: linolsavat és linolénsavat tartalmaz ami a súlyos néha halálos érelmeszesedés megelőzésére és gyógyításra igencsak alkalmas.
Az állati fehérjéhez hasonló arányban fordulnak elő benne aminosavak, és az esszenciális aminosavakkal együtt: leacin, izoleucin, vallin, metioniri, cisztin, fenilalanin, tirozin, treonin, triptofán- lizin; hisztidin; arginin. Foszforral egybekapcsolt nukleinsavai vannak amelynek alapvető szerepe van a fehérjék bioszintézisében.
Egyik Hippokrátesz aforizma szerint: "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered". Már az ókórba is ismerték a táplálék viszonyát az egészégséghez. Rengeteg fajta, sokszor súlyos betegségeket okozhat a kiengyensulyozatlan egyóldalu diéta. Mikor a táplálekból hiányoznak a különböző fontos vitaminok, ásványi anyagok, nyommelemek, a szervezet legyengül, betegség üti fel a fejét. Lehetetlen lenne röviden felsorolni itt a számtalan egészségi zavarokat amiket könnyen meg lehetne előzni, sőt sok esetbe gyógyíttani kiegyensulyozott egészséges diétával.
Búzacsíra fogyasztása többek között a következő hatassal van a szervezetre:
  • MEGELŐZÉS: Érelmeszesedés, immunrendszert felerösítő, öregedést gátol. Bőr; szervek; erek öregedését gátolja. Megakadájozza a hajhullást; őszülést, bőr ráncosodást. Emésztésserkentő.
  • GYÓGYÍTÓ: Érelmeszesedés, stressz, idegesség, álmatlanság, fáradság, máj müködését védi segíti, bőrbetegségeket gyógyít.
  • CSÖKKENTŐ: Koleszterin szintet, frigiditást, impotenciát, rákos betegségeket.
  • FOKOZÓ: Fizikai és szellemi teljesítőképesség, bőr minoségét javítja, női termékenységet, férfiassagot, szexualitast.
  • MÉREGTELENÍT: Izmokból a felszaporodó tejsavakat távolítja. Gyógyszerekből, élelmiszrekből, környezetből érkezett mérgezettsegekkel szembe véd, elősegíti a máj működését. Anyagcsere salakanyagok eltávolittásába segít.
CSÍRAMÁLÉ, recept
I.) -Fél liter víz, vagy fele víz, fele tej.
II.) -1kg. tiszta, kizárólag étkezesi búza (nem vető búza!!!).
III.) -1Kg. liszt.
IV.) -Kanálnyi zsir vagy étolaly vagy vaj.
V.) -1 csíráztató tábla. Ennek hiányába egy tiszta nem festett, nem lakkozott, nem ragasztott egyszerü tiszta deszka. Deszka hiányába tálca, vagy akár pár nagy uborkás üveg is megfelel.

Csíráztatas, előkészítés, sütés.
A búzát jól át kell mosni. Egy edénybe beáztatni annyi langyos vízzel hogy bőven ellepje. Maradjon a vízbe egy éjszakara szoba hőmérsékleten. Másnap a vizet le kell önteni, tiszta vizzel párszor jól kiöblitteni az áztatott búzát. Utana csíráztató táblára kiterítteni k.b. 3-4 cm vastagságba.
Ideálissan, egy olyan helyen kell a csíratáblát a lakásba tartani ahol félhomály van, és meleg körülvevő hőmérséklet. Naponta a magvakat kétszer alaposan meg kell öntözni. Öntözés után a visszamaradó vizet a tábláról muszáj lecsorgatni mert ha a magok soká álott vizbe maradnak akkor bepenészesedhetnek, rothatdas állhat be. Pár nap múlva 5-6 centimeteres nagy csíramező takarja a csíraztó táblát. (Az 1., 2., 3. ábrák.)
Ezután a csírakat fel lehet dolgozi. Húsdarálón az összeaprított csírákat le kell ledarálni egy megfelelő tálba. (4. ábra.) A ledarátl masszához fél liter langyos vizet vagy vízes tejt kell adni, és röviden, csak pár percig ázni hagyni. Utána kipaszirozni a már ledarált csírákat, (5. ábra) és a fehérjés színü búzaléhez annyi lisztet keverni hogy nudli tésztánál kicsit hígabb hasonló a palacsinta tésztához legyen. (6. ábra) Ha több liszt van hozzá adva, akkor a kisült csíramálét késsel lehet felszeletelni. Mindenesetre a tésztát jól kizsírozott tepsibe (7. és 8. ábrák) helyezve 180 fokos sütőbe egy óra hosszáig kell sütni míg a tészta teteje megpirosodik. (9. ábra)
Mikor lehűl, nedves késsel fel lehet szeletelni, és olyan tányéron tálalni ahól lessz hely a mézes lének ami a süteménybol kiszűrődik. Utána jó étvagyal fogyasztani, de csak mérsékelt mennyiségbe mert nehéz tápláló süti.

Csíramálé készítés képeken.
1. ábra -A feldolgozásra kész öt napos csíráztatott búza magvak szorgalmasan naponta öntözött, nedvesen tartott csíratábán , lehetőleg meleg sötétitett környezetben igy néznek ki.
2. ábra -Feldolgozásra kész kicsírázott készlet.
3. ábra -Aprító nagykés és egy kellő nagyságú tál a közelben.
4. ábra -A felaprított csírák a húsdarálon lesznek átdolgozva.
5. ábra -Felaprított, ledaralt csírák át lettek paszirozva, és az igy nyert folyadék egy megfelelő tálba vannak tárolva.
6. ábra -A következő lépésben elegendő mennyiségu lisz van keverve a búzaléhez ami palacsinta tészta folyékonyságára hasonlít.
7. ábra -Néhány percnyi várakozás után a félig folyenony tészta a bőségesen zsirozott vagy esetleg vajazott, étolalyozott tepsibe kerül és pár prercig pihen mielött a sütőbe kerűl. Mellesleg megjegyezve lehetőleg ha körülményeink megengedik akkor használjunk régi stílusu jól bevált zomámcozott sütő tepsit, ne pedig a teflon bélelteket. Az aluminium edényektől ide értve a tepsiket is tartsuk távol számüzetésbe a konyhánkból családunk egészsege érdekébe.
8. ábra -Sütés elött a már előre felmelegített sütőbe helyezzük a tepsit.
9. ábra -A kész izletes, frissen kisült még gőzölgő forró csíramálé.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése