2011. június 9., csütörtök

C vitamin, a nyavajaűző

C vitamin, a nyavajaűző | Tiszta élet!: "C-vitamin, a nyavalyaűző

- Google Eszköztárral küldve"
link
admin | 2009. augusztus 25.
Nem tudom, te hogy vagy, de én ha meghallom Szentgyörgyi Albert nevét, büszke vagyok arra, hogy Magyar vagyok, mert az ő nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett, s ezért Nobel-díjjal jutalmazták.
Érdekes tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek lényegében ismeretlenek az állatok között, miközben az embereknél ez a vezető halálok. Pedig egyszerű a válasz. Azért nem kapnak szívrohamot az állatok, mert ők képesek arra, hogy testükben elegendő mennyiségben állítsanak elő C-vitamint, mi pedig nem. De ezzel nem vagyunk egyedül, rajtunk kívül még a tengerimalacok sem tudnak c-vitamint előállítani, de minden más állatfaj képes rá.


A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, így az egészségség megőrzéséhez. Hatékony antioxidáns, mely többek között segíti a vas felszívódását a szervezetben, és részt vesz az érrendszer épségének fenntartásában.

Miben segít még?
  • Nélkülözhetetlen az egészséges fogazat, csontozat és íny felépítéséhez.
  • Elősegíti a sebgyógyulást, a sebhegedést, a csont összeforrását törés után.
  • Megelőzi a skorbut kialakulását.
  • Segít az ellenálló-képesség kialakulásában.
  • Megfázás megelőzésére, a meglevő tünetek kezelésére alkalmas.
  • Erősíti a vérereket.
  • Megkönnyíti a vas felszívódását.
  • A kollagén szintéziséhez szükséges.
  • Megakadályozza, hogy a nitrátok rákképző anyaggá váljanak.
  • Gyorsítja a műtét utáni gyógyulást.
  • Elősegíti a vér koleszterin szintjének csökkentését.
  • Védelmet nyújt többféle rákbetegség ellen.
  • Természetes hashajtóként hat.
  • Csökkenti a vénákban a vérrögök kialakulását.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Sokféle allergiát kiváltó anyag hatását csökkenti.
  • Segít megelőzni különböző típusú vírus- és baktériumfertőzéseket, és általában fokozza az immunrendszer működését.
De vajon mennyit szedjünk belőle?
Egyre nagyobb a vita a téma körül. A napi RDA javaslata napi 60 mg C-vitamin, ami kb. egy cigaretta elszívása után elhasználódik. Azt hiszem mindenki sejti, tudja, hogy ennek a mennyiségnek a többszörösét igényli a szervezetünk. Sok cikk jelenik meg a C-vitamin adagolásáról, melyek elég ellentmondásosak.
Nemrégiben végzett felmérések szerint napi 250 mg C-vitaminra van szükségünk. Még újabb tanulmányok azt sugallják, hogy naponta 1000 milligrammot kell fogyasztanunk.
Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk, és ha rajta múlt volna, akkor ma kilós kiszerelésben árulnák a boltban a cukor és a liszt mellett. Maga Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Amikor beteg volt, az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt.
Maradjuk most a legtöbbet javasolt napi 1000 mg-nyi mennyiségnél, és nézzük meg, milyen élelmiszerben található meg a C-vitamin: a citrusfélék gyümölcseiben, a bogyós termésekben, a paradicsomban, zöld és leveles zöldségekben, a paprikában, a burgonyában…
Sajnos a mai átlagember tápláléka nem tartalmaz elegendő C-vitamint, és ahhoz, hogy biztosítsuk a napi 1000 mg C-vitamint, 2,5 kg citromot, vagy 2,5 kg földiepret, vagy 10 kg meggyet, vagy 1,5 kg paprikát, vagy 20 kg almát kellene megennünk naponta. Ember legyen a talpán, aki erre képes. Ráadásul a C -vitamin 2-3 óránként kiürül a szervezetből, ezért a vér C-vitamin tartalmának fenntartásához még arra is figyelni kell, hogy elosztva fogyasszuk el ezt a mennyiséget.
A C-vitamin vízoldékony, így ha túl sokat szedünk egyszerre, a fölöslegben felvett mennyiség távozik a vizelettel.
De vajon mennyi az a túl sok?
Dr. Michael Colgan nagy létszámú csoporton végzett vizsgálata szerint az emberek egynegyede napi 1,5 gramm C-vitamin fogyasztása után érte el a vese ürítési küszöbét, a páciensek több mint fele napi 2,5 grammnál, és akadt négy személy, akiknél napi 5 gramm volt a határ. Mégis, ha a bevitt C-vitamin napi adagját 50-ről 500 milligrammra növelték, megkétszereződött a vérplazma aszkorbinsav-szintje, s a napi 5 grammot elérve újra megkétszereződött.
Veszélyes-e ennyi C-vitamint szedni?
Mamár számos tudományos bizonyíték van arra, hogy a C-vitamin nem okoz vesekövet. 1996 júniusában publikáltak egy tudományos közleményt. 45 251 férfit vizsgáltak 6 éven át, akik 1500 mg vagy annál több C-vitamint fogyasztottak naponta. Azaz “veszélyesen sokat” az RDA adaghoz képest. A vizsgálat nem támasztotta alá ezt a híresztelést.
Személyes tapasztalat
Mivel két kisgyermek édesanyja vagyok, így volt tapasztalat a betegségek terén. Gyermekeim sok megfázáson, középfülgyulladáson átestek, főleg az óvodás időszakot elkezdve. Fülfelszúrás, és rengeteg antibiotikum volt a “gyógyír”, de ezt biztosan nem kell részleteznem.
Mivel a 2,5 kiló citromot ugyancsak nehezen tudtam volna beléjük s magamba diktálni, így C-vitamin kapszula mellett döntöttem. A gyerekek azóta is napi 1000 mg C-vitamint szednek, mi pedig napi 2000 mg-ot. Ha jön egy megfázás, vagy vírusfertőzés, egyszerűen emelem az adagot, és 1-2 nap alatt meggyógyulnak antibiotikum, és egyéb gyógyszer nélkül!
Fontos! Egy beteg szervezet C-vitamin szükséglete sokkal nagyobb. Hogy mennyi az annyi, könnyen megtudhatod: a nap folyamán 1-2 óránként egészen addig adagold a C-vitamint, amíg a gyomrod morogni nem kezd, azután vedd vissza az adagot egy kicsit, és ez a te C-vitamin igényed.
Ha érzem, hogy elkaptam valami vírust, azonnal növelem az adagot, van hogy napi 10 grammra van szükség, de volt már olyan is, amikor 6 gramm is elég volt. Néhány napig, amíg helyre nem jössz, adagold az emelt dózist, azután újra visszaállhatsz a napi 1-2 grammra.
Fontos! Mivel a C-vitamin vízoldékony, így 2-3 óránként pótolni kell, erre van egy nagyon jó megoldás, a folyamatos felszívódású C-vitamin. Ezek a készítmények persze drágábbak, de ha megengedhetitek magatoknak, mindenképpen ezt válasszátok!
Az sem mellékes, ha szorulásos problémáid vannak, C-vitamin adagolásával elfelejtheted a hashajtók szedését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése