2011. június 9., csütörtök

Az a fránya kecske… C vitaminról

C vitamin, aszkorbinsav, természets vagy mesterséges | Tiszta élet!: "- Google Eszköztárral küldve"

Az a fránya kecske…

admin | 2009. szeptember 23.
A C vitamin fontosságáról nem lehet elégszer beszélni, főleg most, amikor az ősz beköszöntével a gyerekek visszamentek az ovodába, iskolába. Ilyenkor a nagy tömegben előkeveredik egy-két baktérium, vírus, ami megtámadja a kicsit immunrendszerét, s hazahozva otthon is bajt okozhat.
A világon szinte minden élőlény elő tudja állítani a C vitamint, de mi emberek erre sajnos nem vagyunk képesek.


Átszámolva egy 70 kg-os testsúlyú emberre, egy kutya vagy egy macska naponta képes 3-4 gramm C vitamint előállítani.
Képzelted volna, hogy a nyúl több mint 13 grammot, s a kecske naponta 15 gramm C vitamint képes előállítani?
Ennek tükrében elgondolkodik az ember, ha egy kecskének ennyi C vitaminra van szüksége, akkor az embernek elég a napi 60 mg?

Sokan félnek a C vitamin magas dózisú fogyasztásától. Az orvosok riogatnak vesekővel, meg hogy úgyis “kipisiljük”, ha 60 mg-nál többet veszünk be, akkor meg minek…
Szerencsére egyre több szakember megerősíti, hogy ez a 60 mg kevés, sőt! Egy szál cigaretta átlagosan 100 mg C vitamint von el a szervezettől. Így hát egy 70 kg-os embernek naponta minimum 1000 mg, azaz 1 gramm C vitamint szükséges szednie ahhoz, hogy szervezete megfelelően működjön, de ha beteg, akkor ennek a mennyiségnek a többszörösét!
Saját tapasztalatom, hogy egy megfázást vagy egy középfülgyulladást 10-15 gramm C vitaminnal jól lehet kezelni, mindezt antibiotikum nélkül!
Gondoljuk végig józanul, ha természetes forrásból, azaz gyümölcsből, vagy zöldségből szeretnénk a napi 1000 mg-os napi szükségletet pótolni, mennyit kellene elfogyasztanunk pl. almából, vagy citromból.
Ahhoz hogy naponta 1 gramm C vitamint elfogasszunk, meg kellene ennünk:
  • 2,5 kg citromot
  • 1,5 kg paprikát
  • 14,5 kg őszibarackot
  • 20 kg almát stb.
Tudom, viccesen hangzik, de nem csomagolhatok oda a lányomnak uzsonnára 5 kg almát, hogy “Kislányom, ezentúl minden szünetben meg kell enned 1 kg almát!”. Mellesleg nekem is gondot okozna 1,5 kg paprika elfogyasztása…
Így hát marad a jól bevált “mesterséges” C vitamin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése