2013. május 15., szerda

Néhány jó tanács zsírégetőknek! | Dr. Hummel Zoltán a mikrorostos gél feltalálója, a béltisztítás (méregtelenítés), a bélflóra-helyreállítás és a székletszabályozás szakértője.

Néhány jó tanács zsírégetőknek! | Dr. Hummel Zoltán a mikrorostos gél feltalálója, a béltisztítás (méregtelenítés), a bélflóra-helyreállítás és a székletszabályozás szakértője.

Néhány jó tanács zsírégetőknek!

Lapogatom a hasamat és érzem, az ünnepi finom étrendek hatását az „úszógumim” növekedésében. Gondolom, nem vagyok egyedül ezzel az észrevétellel, valószínűleg nemcsak én „bűnöztem” egyedül. Pedig már többször elmondtam, magamnak is, hogy vigyázz az édességgel és a szénhidrátokkal, Zoli! De ezekben az ünnepnapokban kicsit eleresztjük magunkat. Mit csináljunk most, ezekkel a plusz zsíros kilókkal?
Ismételjük át röviden, hogy mit nem szabad ennünk, ha azt akarjuk, hogy „leégjen” a hasunkról ez a fránya zsír.
De most tényleg fogadjuk meg, hogy szigorúan betartunk minden „égető” szabályt!
Semmi cukor, és semmi édesség!

A szénhidrátok közül ne fogyasszunk kenyeret, még teljes kiőrlésűt sem, semmi tészta, minimális rizst és burgonyát. A gabonafélék azért veszélyesek a zsír szempontjából, mert sok keményítőt tartalmaznak, amiből bennünk könnyen zsír lesz. A gabonafélék közül azok elfogadhatók, melyek kevesebb keményítőt (szénhidrátot) tartalmaznak, és helyettük több fehérje van bennük. Ilyen például a tönköly, a köles és a zab. Természetesen sokat ezekből se fogyasszunk. Nem vagyunk egyformák anyagcsere szempontjából. A fiatalabbak több szénhidrátot fogyaszthatnak, anélkül, hogy elhíznának. Ugyanígy a sportolók is. De ahogy öregszünk, úgy váltsuk le a szénhidrátokat fehérjékre. Az idősebbek a szénhidrátok helyett fehérjékből fogyasszanak többet. (Tudom, a nyugdíjasoknak javaslom az olcsóbb szénhidrátok helyett a drágább fehérjéket! Viszont idősödő korunkban még többet kellene intenzívebben mozognunk, ha már a drága fehérjéket nehezebben érjük el.) Főbb fehérjeforrásaink: húsok, halak, tojás. A tejtermékek közül a sajtok a leghasznosabbak, de sajnos azok is drágák!
Anyagcseretípusok?
Van néhány kedves olvasóm, akik felhívták a figyelmemet arra, hogy ne feledkezzek meg arról, hogy különböző anyagcsere típusúak vagyunk, és a szerint kell megválasztanunk, hogy mit fogyasztunk.
Van valami igazság a dologban, de máshogy kell megközelíteni ezt a kérdést. Anyagcsere szempontjából, biokémiailag kétféle útvonal létezik az energianyerésre. Az egyik a szénhidrátok lebontása cukorra, ekkor a sejtek a cukrok elégetésével nyerik az energiát, a másik útvonal pedig a fehérjék és a zsírok lebontásával jut energiához. (A zsírégetőknek ezt az „útvonalat” kell követni, mert itt nem keletkezik zsír!) Anyagcsere szempontjából nincsenek egyéb kategóriák.  Viselkedés szempontjából a pszichológusok viszont kategorizálják az embereket. Most nem akarok ezekben az osztályozásokban elmélyülni. De azt egyszerű logikával is elfogadhatjuk, hogy a mozgékonyabb, szangvinikus és kolerikus alkatok jóval több energiát fogyasztanak el, mint akár a melankolikus vagy a flegmatikus típusúak. A mozgékonyabb típusok több szénhidrátot fogyaszthatnak, anélkül, hogy elhíznának, mint a lustább típusúak.
Van még egy fontos jó tanácsom a zsírt égetőknek. Ne fogadjátok meg azokat a tanácsokat: hogy kerüld a zsír fogyasztását!
Jegyezd meg, könnyebben égetsz zsírt, ha zsírt is fogyasztasz a táplálkozásod során. Hát ilyen „butácska” szervezetünk van: fel kell mondatni vele a „leckét” állandóan, hogy hogyan működik a zsírégetés, különben elfelejti!
Ha rám hallgatsz, akkor nyugodtan fogyaszthatsz sertés-, kacsa-és libazsírt.  Olajok közül ajánlatosak szűz olajok, például az avokádó, kókusz, mandula, olíva, len. Viszont ne fogyassz margarint és egyéb hidrogénezett olajokat, például habtejszínt, és különböző könnyen kenhető vajutánzatokat, vajkrémeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése