2012. szeptember 23., vasárnap

Vadgesztenye – a vénák doktora | Impulser Magazin

Vadgesztenye – a vénák doktora | Impulser Magazin

Vadgesztenye – a vénák doktora

Vadgesztenyét látunk elszáradt levelek között a fűben, körülötte a tüskés héja.
A szappanhoz hasonló tulajdonságai miatt a gesztenyét régebben mosószerként is használták.
A vadgesztenye fája igen gyorsan nő, a parkokban nagyon népszerű. Levelei „többujjúak”, és fehér vagy rózsaszínű virágai tavasszal függőlegesen állnak, mint a gyertyák. Ezekből a virágokból képződnek a zöld, tüskés gyümölcsök, amelyek egy gömb alakú, fényes magot tartalmaznak: a gesztenyét.

A vadgesztenyét vénás betegségeknél alkalmazzák. A gesztenye fő összetevői a szaponinok, azaz szappananyagok, amelyek bronchitis esetén a váladékot – képletesen szólva mosószerként – kipucolják a testből.
Ha mi, emberek, készítenénk magunknak a vadgesztenyéből egy teát bronchitis ellen, mérgezési tünetek lépnének fel, mivel a szaponintartalma számunkra túl magas. Régebben ellenben a vadgesztenye leveleiből készült teát a népi gyógyászatban légúti megbetegedésekre alkalmazták. A felhasználásnak ez a módja azonban ma már alig szokásos.
A vadgesztenyét ma elsősorban vénás betegségeknél használják. Mivel az általános mozgáshiány miatt jelentősen megnőtt a visszérben szenvedők száma, a vadgesztenye napjainkban nagyon keresett.
A vadgesztenye elősegíti a vénás visszaáramlást, szorítja a megereszkedett vénákat, megakadályozza a vérrögképződést, gyulladáscsökkentő hatású, segít a duzzanatok és vízvisszatartás ellen. De a vadgesztenye az ízületi hártya anyagcseréjét is elősegíti, és ezért alkalmazható köszvény, csontfájdalmak, a gerincoszlop területén jelentkező fájdalmak vagy csonttörés miatti duzzanatok esetén.
Mitológia: a vadgesztenye története
A vadgesztenye fáját bizonyára minden gyerek ismeri, mert a gesztenye csodásan alkalmas játéknak. Régebben a gesztenyét különféle célokra használták, az orvosi hatása azonban csak a 19. század vége óta ismert. Így a gesztenyét gyűjtötték hizlaló takarmánynak, mosószernek, vagy a táskában hordtak magukkal három gesztenyét védekezésül a különböző betegségek ellen. Korábban vadgesztenyével etették a légúti betegségekben szenvedő lovakat – innen ered a neve is, ugyanis a vadgesztenyét lógesztenyének is hívják.
A vadgesztenye alkalmazási lehetőségei 
A vadgesztenye kérgét, virágát, magját és levelét is felhasználják terápiás célokra. Kérge fényvédő krémek alapanyaga, leveleit ízületi bántalmak kezelésére használhatjuk. A vadgesztenyét szeptember-októberben gyűjtik, amikor az érett magok a földre hullanak. A vadgesztenyéből készíthetünk egy alkoholos kivonatot, amely kizárólag külsőleges használatra alkalmas. Ne igyuk meg! Mérgezési tüneteket okozhat.
Vadgesztenye-tinktúra készítése külsőleges alkalmazásra
Ehhez friss vadgesztenyét gyűjtünk, eltávolítjuk a vékony, barna héjat, felaprítjuk a fehér részt, betöltjük egy csavaros üvegbe, és felöntjük borszesszel (70%-os), amíg minden növényi részt elfed. Az üveget jól lezárjuk és 3 héten át legalább naponta egyszer erősen összerázzuk. Miután a tinktúrát átszűrtük, a folyadékkal bedörzsölhetjük a fáradt, duzzadt, visszérre hajlamos lábakat. Mindenesetre figyeljünk arra, hogy az alkohol tartós alkalmazás során a bőrt kiszáríthatja. Ezért a bőrt a bedörzsölés helyén rendszeresen ápoljuk babaolajjal vagy testápolóval.
Kész vadgesztenye-készítmények
A gyógyszertárakban és drogériákban kaphatók kenőcsök és gélek vadgesztenye-kivonattal. Súlyos vénaproblémáknál a vadgesztenye-készítményeket belsőleg is bevehetjük. Ebben az esetben azonban ezeket semmiképp ne magunk készítsük el, csak a kész készítményekhez nyúljunk! Hogy a vadgesztenye optimálisan hathasson, megelőzésképpen, de terápiaként is legalább három hónapon keresztül alkalmazzuk.
Gesztenye mint mosószer 
A szappanhoz hasonló tulajdonságai miatt a gesztenyét régebben mosószerként is használták a szennyeshez. Ehhez el kell távolítani a gesztenye barna héját, a fehér belsőt fel kell aprítani és megszárítani, végül porrá kell őrölni. Természetesen ezt a biológiai mosóport még ma is előállíthatjuk saját kezűleg. Hogy a vadgesztenyének sok szappananyaga van, egyértelműen láthatóvá válik akkor is, amikor a gesztenyék az úttestre potyognak, és az autók esős időben átmennek rajtuk. Ebben az esetben egy csúszós, habos szappanréteg képződik az utcán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése