2012. szeptember 4., kedd

Menta

Menta


Menta
Menta spp.
2010-07-30 10:09:03

LómentaRendszertani besorolás
A Lamiales (árvacsalán-virágúak) rendjének, Lamiaceae (ajakosok) családjába tartozó Mentha nemzetségben mintegy 50 fajt tartanak számon. Rengeteg a kereszteződések révén kialakult hibrid.
A legismertebb és leggyakrabban használt, alkalmazott fajok, hibridek:
Bors(os)menta - Mentha  piperita (L.)
Csombormenta - Mentha pulegium (L.)
Fodormenta - Mentha spicata var. crispata (Bentls.)
Lómenta - Mentha longifolia (L.)
Macskamenta (illatos - Nepeta cataria (L.) (Nepeta (macskamenta) nemzetség tagja)
Mezei menta - Mentha arvensis (L.)
Vízimenta - Mentha aquatica (L.)
Zöldmenta - Mentha viridis (syn. M. spicata)



Egyéb elnevezések:

  • Borsmenta: borsos menta, angol menta, csokoládémenta, vadmenta.
  • Csombormenta: mocsárimenta, polyákmenta pólémenta bolhaölőfű, csomborpólé, oláhmente.
  • Fodormenta: köményes menta, kerti menta, tüdőmenta, banyamenta, kucserácska, vénasszony menta.
  • Lómenta: borsfűpereszlény, lófodormenta.
  • Macskamenta: gyöngymenta.
  • Vízimenta: balzsamfű, balzsamka, feketementa, téli saláta, vízitorma.
  • Zöldmenta: valódi fodormenta, kámformenta.
Eredeti élőhely, elterjedés 
  • Borsmenta: természetes előfordulása alig ismert, jellemzően termesztett növény. Főleg mérsékelt övi növény, de néhány változata a trópusokon is megtalálható. Eredetét egyesek Angliához, míg mások Távol-Kelethez kötik.
  • Csombormenta: árterületek, mocsarak, árokpartok, illetve nedves rétek jellemző növénye. A mérsékelt, és a mediterrán éghajlatú területeken elterjedt. Fő termelői Japán, Marokkó, Spanyolország és Tunézia.
  • Fodormenta: nálunk vadon is előfordul, főleg azonban termesztik. Őshazája Dél- és Nyugat-Európa.
  • Lómenta: kertekben, patakok, csatornák mentén, mocsarakban, ligetekben, magas sásosokban, ártereken, nedves szántókon, parlagokon gyakori.
  • Macskamenta: előfordulása mérsékelt éghajlatú területeken jellemző. Őshazája Európa.
  • Mezei menta: erdőkben, írtásokon, útszéleken, nedves legelőkön, mocsár- és lápréteken gyakori. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában meghonosodott.
  • Vízimenta: mocsarak, nedves rétek, vízpartok, árkok, magas sásosok, liget- és láperdők lakója. 1200 méter magasságig megtalálható. Nedves, tápanyagban gazdag agyag-, vályog- vagy tőzegtalajokon nő. Eurázsia mérsékelt területein honos.
  • Zöldmenta: fő termesztő az Egyesült Államok.
Általános jellemzés - morfológia (fajonként és fajtánként)

Borsmenta
A vízi menta és a zöld menta kereszteződéséből létrejött, évelő, erősen fűszeres illatú növény.
Gyökere fehér, vékony, fonálszerű, gyöktörzse sötétbarna színű. A tarackok, amelyek a gyöktörzsből indulnak ki sárgásfehérek, amelyek később ibolyaszínűvé vál(hat)nak.
Szára felálló, 70-100 cm magas, négyszögletes, gyéren szőrözött, antociános (lilás) színű, gyakran elágazó.
A levelek keresztben átellenes állásúak, rövid nyelűek. Lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. A levéllemez színén és fonákán illóolajtartó mirigyszőrök találhatók, amelyek kissé besüllyednek a levél szövetébe. A mirigyek illóolajában a mentol gyakran kikristályosodik.
Virágzata álörvökből összetett füzér, amely hosszú kocsányon ül. Virága lilás rózsaszín. Júniusban és júliusban virágzik.
Termése négyes makkocska.

Csombormenta
Aromásan illatos növény, amely a napos, félárnyékos helyeket kedveli a leginkább.
Szára felemelkedő, 15-40 cm magasra növő, egyszerű vagy elágazó, négyszögletes, csupasz, fásodásra hajlamos.
Levelei 1-2 cm hosszúságúak, alakjuk tojásdad és ép szélűek vagy éppen finoman fogazottak, nem szőrözöttek.
Virágai aprók, bíborlila, vagy liláskék színűek, távol álló csomós örvökben állnak a levélhónaljban. Egyedül ennek a mentafajnak kétajkú a pártája. Illata emlékeztet a borsmenta és a kakukkfű illatára. Május-augusztusban virágzik.
Termése makkocska.

FodormentaFodormenta
Gyengébben fűszeres illatú, mint a borsmenta.
Gyökérzete sekélyen helyezkedik el.
Szára felálló, 40-80 cm magas, négyszögletes, csupasz, világoszöld színű, kevésbé elágazó.
Leveleinél a levélnyél legfeljebb 1 cm hosszú, a szár felső része felé rövidül. A felső levelek ülők, félig szárölelők. Színük világoszöld, alakja hosszúkás tojásdad, vagy lándzsás, szélük fűrészes. Többé-kevésbé fodrosak, így a felület lehet ráncos, hullámos vagy sima. A levél lehet sima vagy az ereknél gyéren szőrös. 
A virágok kicsik, halvány ibolyakékek vagy fehérek, hosszú végálló fürtbe tömörülnek.
Termése makkocska.
Nagyításhoz klikk a képre!




LómentaLómenta
Gyökérzete sekélyen helyezkedik el. Kúszó tarackjai segítségével gyorsan szaporodik.
Szára felálló, 40-90 cm magas, négyélű, molyhos, elágazó.
Levelei sötétebb zöldek, nyél nélküliek, színén szőrösek, a fonákán molyhosak. Alakja lándzsás vagy tojásdad, fűrészes szélű, lekerekített vagy gyengén szíves vállúak, 5-10 cm hosszúak, 1,5-3 cm szélesek.
A virágok tömött álfüzérben nyílnak, amelyeket a szárak végén találjuk. A virágok ibolyaszínűek. Virágzás: július-szeptember.
Termése makkocska.
Nagyításhoz klikk a képre!





 Macskamenta
Enyhén citromos-menta illatú növény, annak ellenére, hogy nem a Mentha nemzetségbe tartozik.
Szára elágazó, hengeres, szőrös, színe zöld.
A levelek válla szíves, csúcsa lekerekített. Szélük durván előreálló fogúak, színük világoszöld, fonákuk szürkén molyhos. A levélnyél rövid.
Virágzata fürtös. Fehér, vagy rózsaszínes virágai nyár elején nyílnak. Kitűnő mézelőnövény.
Termése ovális alakú makkocska, feketés-barna színű.

Mezei menta
Puha, fehér szőrök borítják az egész növényt, amely megdörzsölve erős illatot áraszt.
Szára 20-40 cm magas, négyszögletes, néha elhajlik vagy a földön hever
Levelei a száron átellenesen helyezkednek el, rövid nyelűek, oválisak vagy lándzsásak, fűrészes, csipkés szélűek. A szár levélcsúcsban végződik.
A virágok a levélpárok hónaljában nyílnak több álörvet alkotva, halványlila esetleg fehér színűek. Lilás-rózsaszínes virágaik tömött, gömb alakú álörvökbe rendeződtek. Július és szeptember hónapokban virít üde vagy nedves talajú élőhelyeken.
Termései makkocskák, melyekből virágonként négy fejlődik.

vízimentaVízimenta
Évelő vízparti növény, megdörzsölve erős borsmentaillatot áraszt. Az ivaros szaporodás mellett kúszó gyöktörzsével és hosszú, föld feletti, leveles indáival is terjeszkedik
A szára többnyire felálló, egyszerű vagy elágazó, 20-80 centiméter magas, négyszögletes.
Levelei sötétzöldek, nyelesek, többé-kevésbé szőrösek. Kerek vagy keskenyedő vállból tojásdad vagy hosszúkás alakúak, szélük csipkés, fűrészes, hosszúk 2-6 centiméter.
Az apró bíborpiros, rózsaszín vagy lila virágok árörvökben állnak, melyek a hajtás csúcsán összezsúfolódva gömb formájú fejecskét alkotnak. Az alsóbb levelek hónaljában fejlődő álörvök jóval kisebbek. A nyár folyamán, júniustól szeptemberig virágoznak.
Termése makkocska.
Nagyításhoz klikk a képre! 



Zöldmenta
Ennek a növénynek a legmagasabb mentoltartalma, amelyet általában a rágógumi gyártásnál hasznosítanak. Angol neve a spearmint, amely a Wrigley`s rágógumi nevét adja 1893 óta. Szára négyszögletes, 20-40 cm magas, felül szétágazik. Levele erősen fodrozott, recés szélű, enyhén szőrözött. Termése makkocska.

Összetéveszthetősége
A menta félék könnyen összetéveszthetők egymással, tekintettel arra, hogy nagyon nagy az egymás közötti kereszteződések által létrejött hibridek száma.
Az összetévesztés nem okozhat nagy gondot, legfeljebb nem a megszokott ízzel találkozunk. A felhasznált mennyiséget azonban minden bizonytalan esetben csökkentsük.
A csombormentát padig tanuljuk meg felismerni, mert a növénytől akár enyhe émelygést is kaphatunk!
Gyűjtés, szárítás, tárolás
Érdemes betartani azt régi mondást, hogy csak onnan gyűjtsünk gyógynövényt, ahová már nem hallatszik el a kakas kukorékolása. Úgyhogy bátran gyalogoljunk erdőn-mezőn által.
A növénynek felhasználhatjuk az illóolaját, vagy az egész növényt (herba), vagy pedig csak a levelét (folium). Fontos, hogy begyűjtés, csak száraz, lehetőleg napos időben történjen, mert nedves körülmények között a növény gyorsan bedohosodik.
Illóolaj-előállításnál évente kétszer vágható a növény. Az első vágást akkor kell elvégezni, amikor, a főhajtások virágai teles nyílásban vannak, de az oldalhajtások még bimbósak. A második vágásra szeptember végén, október elején kerülhet sor. A betakarított növényanyagot vízgőz-desztillációval lepárolják, az így nyert illóolajat sötét színű, légmentesen zárt üvegekben, hűvös helyen tárolják.
Herba előállításnál évente - kedvező időjárás esetén - 3-szor vághatjuk a növényt. Az első vágást a legalsó levelek sárgulásakor kell végezni. A következőket pedig akkor, ha a növény ismételten eléri az első vágásnál meghatározott növekedési-fejlődési fázist. A betakarított mentát azonnal szárítani kell akár szárítógépben, akár a kellemesen meleg padláson. Fontos, hogy a szárítás hőmérséklete ne haladja meg a 40 oC-ot, mert az illóolaj-komponensek ennél magasabb hőmérsékleten károsodhatnak. Szárítás után vászonzsákokban tároljuk száraz helyen.
A levél gyűjtése rendkívül kézimunka-igényes folyamat. A vágásidő megegyezik a herbánál leírtakkal, de általában kaszával a reggeli órákban végzik. A leveleket legjobb közvetlenül a vágás után (mindenképpen a növény fonnyadása előtt) lefosztani a szárról és csak a leveleket szárítani vékony rétegben. Figyeljünk oda, hogy ne nagyon törjük össze a száraz leveleket. Vászonzsákban tároljuk, száraz helyen.
Történeti áttekintés (hagyományok, babonák, hiedelmek, legendák, érdekességek)
A menta mitológiai növény. Plutó, az alvilág istene, szerelmes lett a gyönyörű nimfába Minthébe. Plutó felesége, Perszephé iszonyú féltékeny haragra gerjedt, és Minthét növénnyé változtatta. Plutó sem tudta megmenteni a nimfát, így a növényt finom illattal ajándékozta meg, amit róla nevezett el.
A világ legrégebbről fennmaradt orvosi leírása, az Ebers-féle papirusztekercsek is említik a növényt. Egyiptomból került Palesztinába, ahol adóként is elfogadták. Lukács evangéliumában (11:42) Jézus így szidja a farizeusokat: "O jaj nektek farizeusok! mert megadjátok a dézsmát a mentából... de hátra hagyjátok az ítéletet és az Isten szeretetét."
Walahfrid Strabo – IX. sz. elején élt benedekrendi szerzetes –  írja a mentafajokról: "Ha valaki a menta számtalan hatását, faját és nevét emlékezetből hibátlanul jól tudná sorolni, az minden bizonnyal tudná azt is, hány hal úszik a Vörös-tengerben."
A korai középkor alatt a csombormentát egészen szokatlan célra javasolták: Albertus Magnus, német természetvizsgáló és filozófus feljegyzései szerint amennyiben fuldokló méheket a növény meleg hamujával borítunk be, a rovarok "egy fertályóra elteltével visszanyerik életöket".
A kolostori gyógyászatban szintén fontos szerepet játszott a menta. Nemcsak Nagy Károly Capitulare de villise említ meg különböző mentafajokat, a szentgalleni kolostortervrajzban is megtaláljuk a termesztésre szánt helyüket
A római természettudós, Plinius azt mondta, hogy a növény "felpezsdíti a lelket", és javasolta, hogy akasszanak fel néhány növényt a betegszobába, biztos segíteni fog a felépülésben.
A görög orvos, Dioszkoridész a mentát a testi vágy "geresztőjének" tekintette.
A növényből készült teát Hippokrátész úgy jellemzi, mint egy "szerelmi játékra ösztönző italt". Alkalmazása a növény teájának fogyasztását jelenti, illetve, hogy a nemi érintkezés előtt 15 perccel 3 csepp illóolaját cukorra cseppentve kell fogyasztani. (A mentafélék illóolaját belsőleg önmagukban NE fogyasszuk, mert már kis mennyiség is mérgező lehet!!!)
A XVII. században élt Nicholas Culpeper angol herbalista, ami a mentát és a szexet illeti, nem értett egyet Dioszkoridésszel. Ehelyett a szexuális álmok és az éjjeli magömlés különleges orvosságának tekintette, amellyel "a heréket külsőleg kell bekenni".(?!)
A zöldmentát görögök nemi ajzószerként ismerték és katonáiknak megtiltották az élvezetét. Az arabok háremeinek hivatalos növénye volt.
A középkorban a macskamentát és a sáfrányt egyaránt ajánlották himlő, valamint skarlát ellen. Fogfehérítésre porrá tört fodormentalevelet használtak.
A régi amerikaiak szerint a macskamenta a legkedvesebb embert is aljassá teszi. Kivégzés előtt a hóhérok fogyasztották, hogy munkájukhoz kellő hangulatban legyenek.
A csombormenta latin neve a "pelux" szóból ered, melynek jelentése "tetű", ezt a nevet a mentát tartalmazó illatszeres zacskókról kapta, melyekkel a tetűt ijesztették el. A középkorban magzatelhajtásra is használták a növény olaját de ez igen veszélyes, mert már egy kiskanálnyi mennyiség elfogyasztása is halálhoz vezethetett. Eleinknél szüret idején szokás volt a hajkoszorúba egy-két szál csombormentát fonni.
Fűszerként
A borsmenta az angol nemzeti mártás alapja, melyet bárányhúshoz kínálnak. Üdítő fűszerként vadhúsok marinírozására és néhány halétel fűszerezésére alkalmas. Vadszárnyasok töltelékét is ízesíthetjük vele, de mindig mértékkel.
Nyers vagy szárított levele saláták érdekes ízhatásainak kialakítására alkalmas. Koktélok, fagylaltok és egyéb ételek díszítésére is kiválóan alkalmas.
A fodormenta friss és szárított leveleit mártások, gyümölcszselék, saláták, húsételek zamatosítására használják. Kellemesen hűsítő aromája miatt üdítőkben, hideg teának, koktélokhoz mindenképpen érdemes kipróbálni pl. mentalikőr zöld és fehér változatban is létezik.
Észak-Afrikában és az arab országokban a mentateát tuareg tea néven fogyasztják, és fontos része a napnak
Receptek
Az egyik legkellemesebb jégbehűtött ital a friss borsmentalevelekből készült tea. Ízlés szerint iható tisztán, vagy citrommal ízesítve, esetleg még egy likőröspohárnyi juharszirupot, sűrű körte- vagy almalevet is adhatunk hozzá.
Mentaszörp: vágjuk le a mentát (legjobb a borsmenta, de bármilyen más fajta is jó) úgy, hogy a gyökér felett hagyjunk legalább két-három levelet. Mossuk meg és tegyük egy nagyobb edénybe. Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Hagyjuk egy napig ázni fedő alatt. Forraljuk fel, majd szűrjük le. A kapott lé minden 6 dl-jéhez tegyünk 35 dekagramm cukrot. Forraljuk fel még egyszer. Tegyük el száraz dunsztba. Kihűlés után címkézzük fel. Csak hűtve fogyasszuk.
Mentabólé: 1 liter italhoz 6-7 mentahajtást megtörünk, 2-3 citrom levével meglocsoljuk, esetleg 3 narancs is megfelel erre a célra. Kiegészítjük némi almalével, 5 evőkanál cukorral. 1 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk, utána lehűtjük. Tálalás előtt ki-ki ízlése szerinti arányban vegyíti almaborral és hűsíti jégkockákkal.
Jeges menta: Jégkását (3 dl), cukorszirupot (0,5 dl), whiskyt (1,5 dl) és 1-2 frissen szedett, megtisztított mentalevelet jól összekeverünk (ha nincs friss növényünk, akkor gondosan szárított anyagot használjunk). Az italt poharakba öntjük úgy, hogy kb. 3/4 részig legyenek tele. A maradék 1/4 részt jégkásával töltjük fel, whiskyvel (0,5 dl) ismét meglocsoljuk. Ha a poharak már bepárásodtak, fogyaszthatjuk. Szívószállal célszerű kínálni.
Mentalikőr karácsonyra (vagy hamarabbra): 2 citrom, 1 nagy csokor menta, 10 dkg cukor és fél liter vodka. A citromok héját burgonyahámozóval leszedjük, a mentaleveleket megmossuk. Jól záródó üvegbe kerül a vodka, elkeverjük benne a cukrot, majd következik a citromhéj és a mentalevelek. 21 napig kell sötét, hűvös helyen érlelni, naponta egyszer összerázni, végül átszűrni egy szép üvegbe. Ha hosszan szeretnénk megőrizni szép zöld színét, csavarjuk az üveget alufóliába, vagy tartsuk hűtőben.
Mentavirág fagylalt: 100 g cukrot 150 ml vízben, 3-4 percig forralunk, míg egy könnyű szirupot kapunk. Beletesszük a megtört mentalevelet (3-4 evőkanál) és virágot (1 kávéskanál), addig keverjük tovább, amíg át nem veszi a menta ízét. Lehűtjük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk 1/2 citrom levét és 1 1/2 pohár tejszínt. Ha kívánjuk, adhatunk hozzá zöld ételszínezőt. Habbá verjük, majd grízesre hűtjük, ismét felverjük. Ezután keményre fagyasztjuk. Magas poharakban tálaljuk. Mentahajtásokkal és friss mentavirágokkal díszítjük. Hűsítő, üdítő desszert forró nyári napokon.
Mentás-joghurtos frissítő (4-6 főre): 1 kígyóuborka, 7 dl natúr joghurt, 1 teáskanál kömény, 1 teáskanál koriander, 1 gerezd fokhagyma, só, bors – ízlés szerint, ½ citromhéj reszelve, 4 evőkanál citromlé, 1 kanálnyi menta felaprítva (zöld vagy gyömbér menta a legfinomabb), néhány menta-hajtás, díszként. Turmixgépben vegyítsük az összetevőket addig, amíg egyenletesen pépes állagúak nem lesznek, majd a "kotyvalékot" tegyük fél órára a mélyhűtőbe. Jeges pohárban tálaljuk, leves helyett vagy könnyű esti levezetőként.
Uborkasaláta mentával: A meghámozott uborkát (500 g) szeleteljük, lesózzuk, 1 órán át állni hagyjuk, majd kinyomjuk az uborka levét. Az uborkát salátástálba rakjuk, összekeverünk 2 kanál mentaport, 2 pohár joghurtot, 1 kávéskanál cukrot, 1/2 evőkanál ecetet, s ezzel leöntjük az uborkát. Hűtőszekrénybe állítjuk, és hidegen tálaljuk.
Mentás gyümölcs: turmixoljunk le sárgadinnyét vagy sárgabarackot ízlés szerint mentával, majd tegyük fagyasztóba fél órára. Érdemes kipróbálni, kitűnő nyári hűsítő.
Fűszeres hústekercs: 30 dkg füstölt hús, 8 dkg füstölt szalonna, 1/2 kg sertésborda, sonka, liszt, tojás, zsemlemorzsa, fűszerek, só, olaj, tejföl. A füstölt húst ledaráljuk a füstölt szalonnával együtt, majd hozzákeverünk 1 dl tejfölt. A vékonyra kivert sertésbordaszeleteket befűszerezzük borsos menta, izsóp, csombord keverékével, rárakjuk a vékony sonkaszeleteket és megtöltjük a fenti töltelékkel. Összegöngyöljük, összetűzzük hústűvel, a két oldalát kissé megsózzuk. Lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.
Almalekvár mentavirággal: 1,5 kg befőzni való almát megtisztítunk, megmosunk, összeaprítunk, fazékba tesszük, 3 dl vizet öntünk rá, végül hozzáadunk 25 g mentalevelet. Lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul, de nem lesz pépes. Ekkor 90 dkg cukrot és 25 g mentavirágot keverünk hozzá, lassú tűzön tovább főzzük. Ha a cukor teljesen feloldódott, növeljük a hőt, és felforraljuk a keveréket. Nagy lángon főzzük, amíg a lekvár össze nem áll. Levesszük a tűzről, és 5 percig állni hagyjuk, mielőtt forró, tiszta üvegekbe töltjük. Lehűtjük, száraz gőzbe tesszük. Ez az illatos lekvár fölséges a nyári reggelikhez vagy a téli teához készített vajas pirítóshoz.
Hatóanyag
A mentafélékben ez mind megtalálható fajtáktól függően több-kevesebb mennyiségben: acetaldehid, ásványok, betain, cserző anyagok, enzimek, fenolsav, flavonoid, heszperidin, illóolaj, jázmon, keserűanyag, koffeinsav, kolin, limonén, menthofurán, mentol, menton, rozmarinsav, rutin, szeszkviterpének, tanninsav, triterpén, valeriánsav.
Gyógyhatás
Borsmenta: A gyomorra, bélre és epére ható gyógynövények között különleges helyet foglal el a borsmenta. Fő hatóanyag az illóolaj, melyet izolált formájában a meghűléses megbetegedéseknél is alkalmazunk. Bár a borsmenta csak enyhén kesernyés ízű, mégis az Amarum arumaticum csoportba tartozik. A borsmentatea a gyerekek és az olyan betegek számára kínál kedvező választást, akik vonakodnak meginni a keserű teát vagy bevenni a keserű gyógyszert. A borsmenta egyébként kifejezetten jóízű, frissítő és élénkítő hatású. Azért is kiváló, gyomorra ható szer, mert az ilyen betegségeknél gyakori az émelygés, hányinger vagy akut hasmenés.
Görcsszerű gyomor- és bélpanaszok esetében, különösen, ha azokat puffadás, bűzös, habos széklet kíséri, az enyhén meleg, kortyonként fogyasztott borsmentatea gyors megkönnyebbülést hoz. Ugyanez érvényes hasmenés esetében is. Nem utolsósorban a borsmentalevélből készült tea fokozza az epekiválasztást és –termelést, megnyugtatja a „megbolygatott” epét és enyhíti az akut állapotban lévő epekólikás fájdalmakat.
Sok ember borsmentateát iszik pótlékként, ha a megszokott feketekávéjáról vagy teájáról le kell mondania, egyszerűen azért, mert ez az egyik legismertebb teafű. Tiszta formában azonban a borsmentateát nem szabad mindennapos reggeli és esti italként fogyasztani. Egyéb teakeverékek részeként azonban napi adagja nem korlátozott.
Kitűnő és gyorsan ható háziszer a gyomortól keletkezett fejfájás, fülzúgás és –fájás, rekedtség, rosszullét, altesti fájdalmak, fájdalmas hasmenés esetén is. Melegen elfogyasztva izzasztó és menstruációt előmozdító.
A borsmenta-olaj általánosan használt és a legkülönbözőbb változatban ismert bedörzsölő-fájdalomcsillapító szer neuralgiás fájdalmakra, csúz és köszvényfájdalmak csillapítására.
A mentol az érmozgató idegekre, a légzésre és a szívizomra hat, az idegközpont izgalmát csökkenti. Érzéstelenítő is fájdalom esetén. A szájban nyálkafolyást idéz elő, viszont az orrban a váladék kiválasztását csökkenti. Migrénes rohamoknál görcsoldó.
A gyógyszerészeti iparban igen sokoldalú és elterjedt a mentaolaj és a mentol felhasználása, amennyiben fogcsepp, szájvíz, fájdalomcsillapító szesz és mentolkúp, nátha elleni szippantópor, folyékony sampon és reuma elleni sok száz kenőcs, balzsam és szesz készül belőlük.
A szeszes kivonatát lumbágó, izomfájás esetén bedörzsölő szerként használják.
Külsőleg kenőcsökben, ecsetelőkben a menta baktériumölő hatása miatt gyulladáscsökkentőként és hűsítőként szerepel; ezen kívül csökkenti a viszketési ingert a bőrön

Csombormenta: A gyomor hurutos problémáinak kezelésére, gyomorrontásra, a telitettség és az émelygés érzetének megszüntetésére kiváló.Az epe termelését serkenti, hatékonyabbá teszi, szünteti a bélgörcsöket, szélhajtó.
Reuma és köszvényellenes. A fájó testrész külső bedörzsölése történhet a nyers növénnyel, vagy a növény illóolajával, mindkettő jó hatású.
Szárító, melegítő, vízhajtó hatása miatt a nyirokkeringés pályáit, igy a szövetnedveket is tisztitja, immunerősítő. A keringő nedvek által a vese szűrőrendszerének görcseit oldva fokozza annak átjárhatóságát. A szövetterekben, testüregekben pangó vizet is hasonló módon segít elvezetni.
Az idegeket nyugtatja, enyhén melegitő aromája, szinte zsibbaszt, de sokkal gyengédebben mint a szegfűszeg.
A légzést könnyíti. A tüdőben, vagy a légcsőben felhalmozódott hurutokat mozdítja, a léghólyagokat átjárhatóvá, a légzőfelületet szabaddá teszi. Ezért asztmás, gümőkóros, vagy megfázásos, orrfolyásos tünetekkel küszködő betegek kezeléséhez szinte nélkülözhetetlen.
A női reproduktív szervek frissítését, fiatalítását, méregtelenítését, tisztulását segíti, ahogy a peték és a sperma érését is. Ezen keresztül a szexualitásra is élénkítőleg hat.
A menstruációs görcsöket csökkenti, a méh simaizomzatát ellazítja, fokozza a vérzés erősségét, hatékonyságát.
Különféle rovarokra, a legyekre, a szúnyogokra és szúnyogfélékre, a bolhákra, a kullancsokra (atkafélék) gyakorol taszító hatást.

Fodormenta: Hasonló célra szolgál, mint a borsos menta, azzal a különbséggel, hogy enyhébb hatásokat vált ki.
Gyomorjavító, gyermekek gyomor- és bélfelfúvódása esetében használatos, továbbá szélhajtó, étvágyjavító, görcsoldó teakeverékek alkotóeleme.
A teája fejfájás, menstruációs görcsök és fájdalom csillapítására szolgál a népi gyógyászatban. Adják azonban szélhajtás, étvágyjavítás, idegnyugtatás, az epeműködés rendezése céljából is.

Macskamenta: Segítheti az emésztést, valamint menstruációs görcsök enyhítésére és idegnyugtatóként használható, valamint kerti elsősegélyeknél mutatkozhat hasznosnak.

Vízimenta: Teája szélhajtó, valamint gyomorbántalmak, epebántalmak ellen használják, ezen kívül bélféregűző hatása is ismert. Külsőleg reumás bántalmak borogatására használják

Alkalmazás

Borsmenta:
  • Epekő ellen: eléggé keserű teakeverék, de annál hatékonyabb. Keverjünk össze 30 g borsmentalevelet, 20 g ezerjófüvet, 20 g citromfűlevelet, 20 g füstikét és 10 g fehér ürömöt. 1 teáskanál száraz keveréket 1 csésze vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 1-2 csésze meleg teát kell elkortyolgatni.
  • Gyomortea: gyomorégés és gyomorhurut esetén. Keverjünk össze 20 g borsmentalevelet, 20 g kamilla-virágot, 20 g citromfűlevelet, 15 g angelikagyökeret, 10 g köményt és 10 g édesköményt. 1 teáskanál száraz gyógynövénykeveréket 1 csésze vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 1-3 csésze meleg teát kell elkortyolgatni naponta.
  • Jóízű gyomortea: nem csak gyomorpanaszok esetén, hanem bármikor fogyasztható étkezésekhez. Keverjünk össze 20 g borsmentalevelet, 20 g cickafarkot, 20 g orbáncfüvet, 20 g citromfűlevelet. 1 teáskanál száraz keveréket ¼ liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 1-2 csésze meleg teát kell elkortyolgatni.
  • Az emésztést elősegítő tea: hasonló, mint az előző teakeverék, csak több növényt, így több féle hatóanyagot tartalmaz. Szintén bárkinek ajánlott és bármikor fogyasztható. Keverjünk össze 20 g borsmentalevelet, 15 g angelikagyökeret, 12 g köményt, 10 g kamillavirágot, 10 g citromfűlevelet, 10 g orbáncfüvet, 8 g ezerjófüvet, 8 g szegfűszeget, 5 g fahéjat és 2 g levendulavirágot. 1 teáskanál gyógynövény keveréket ¼ liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 1-2 csésze meleg teát kell elkortyolgatni.
  • Mentatea: a legközismertebb háziszer émelygés, hányás, akut hányás és fejfájás ellen, továbbá epefolyási zavar esetén és epetermelés-serkentőként is kiváló hatású. 1 teáskanál száraz borsmentalevelet 1 csésze vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 1-2 csésze meleg teát kell elkortyolgatni.
  • Borsmenta olaj: fejfájáscsökkentő hatású. Mindkét halántékunkat kenjük be pár csepp illóolajjal.
  • Lyukas fogra kínzó fájdalmakkor vattára cseppentett mentaolajat tesznek.
  • A fülben képződött kelevényre vazelinolajban oldott mentolt cseppentünk vattára, és helyezzük el a fülben; ugyanezt az orrban fellépő szőrtüszőgyulladásnál is használhatjuk.
  • Hurutnál az illóolaját inhalálják.

Csombormenta:
  • Rovarriasztáshoz dörzsöljük be a bőrt friss, porított növényi anyaggal, illetve a testápoló krémhez keverjünk csombormenta-tinktúrát, és kenjük fel a borfelületre.
  • Köhögéscsillapító, köptető vagy gyomornyugtató forrázat készítésekor 1-2 kávéskanál szárított  csombormentát 10-15 percig áztassunk egy csésze forró vízben. Ebbó1 naponta legfeljebb 2 csészével igyunk.  Tinktúraként naponta legfeljebb két-szer, 1/4-1/2 kávéskanállal használjunk.
  • Csombormenta bazsalikommal, galagonyával, borókával és ezerjófűvel kombinálva szívbetegek tüdővizenyőjének és éjjeli fulladásos rohamainak kordában tartó szere.

Fodormenta:
  • Központi fűtéses helyiségekben forrázatának gőze frissíti a levegőt.
  • Könnyíti a légzést inhaláláskor is, enyhíti a gőz fullasztó hatását.

Macskamenta:
  • Emésztést elősegítő, enyhe nyugtató és menstruációs görcsöket oldó tea: forrázat készítéséhez két teáskanálnyi szárított növényt tegyünk egy csésze forró vízbe. Hagyjuk állni 10-20 percig. Ne főzzük, mert a növény így elveszti gyógyító olaját. Naponta legfeljebb 3 csészével fogyasszunk. Tinktúrából naponta egyszer 1/2-1teáskanállal vegyünk be.
  • Kisebb kerti balesetek esetén kevés morzsolt levelet tegyünk a kitisztított sebre, majd kössük be.

Ellenjavallat
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvatosságra inti azokat a pácienseket a mentákkal kapcsolatosan, akiknek epekövük van, mivel lehetséges, hogy arra készteti a köveket, hogy az epevezetékbe áramoljanak, és ha a kövek túl nagyok, dugulást okozhatnak.
Gyerekeknél, főleg csecsemőknél mentoltartalmú készítményeket nem szabad alkalmazni (pl orrkenőcsökben), mert nehéz légzést, légszomjat okozhat.
A mentatea érzékenyebb egyéneknél mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat és csalánkiütés is jelentkezhet.
A mentaolaj simaizom lazító hatásánál fogva vetélést okozhat, amely akár halálhoz is vezethet. A középkorban nagyon sok nő halt bele az "ilyen módszerrel megoldott" magzatelhajtásba. Szoptatás idején  is tilos a használata.
A tiszta borsmentaolaj szívritmuszavarokat okozhat!

Szerepe a bozótmívességben
  • Kirándulások, túrák alkalmával érdemes rovarcsípés (szúnyog, méh, bögöly, stb.) megelőzésére bekenni a ruhából kilátszó testfelületet a friss növénnyel. Ámbár ha már megcsípett, akkor is csökkenti a viszkető, égő érzést. Bármelyik fajtája megteszi.
  • Ha az erdőben nagyon éhes az ember, vagy éppen hiányzik a reggeli kávéja, egy gyorsan elkésztett mentatea csodákat művelhet.
  • Ha rossz az ember gyomra, mert olyasmit evett, amit nem biztos, hogy kellett volna, egy bögre menta tea kisegít a bajból.
  • Megkarcolódott, megkarmolt bőrfelületre tegyünk friss mentalevelet és rögzítsük. Enyhe antibakteriális hatása miatt gyors segítség lehet.

Apró praktikák
  • Káposztafélék mellé ültetve elriasztja a földibolhákat, a hangyákat és a levéltetveket is.
  • Hangyák ellen: mentaolajjal átitatott ronggyal töröljük át a konyhai felületeket, kövezetet

A "régiek" véleménye
Bingeni Hildegard ( XII. sz. elején élő, a rupertsbergi bencés apácakolostor apátnője ) szerint:

Fodormenta
"A fodormentának közepes és csípős a melegsége, mégis valamennyire mérsékelt. És akinek a torka beteg, az törje össze, szűrje át nedvét egy kendőn és adjon bort hozzá. És igya ezt reggel és este és éjjel, és a torka jobban lesz.
És ahogy a só mértékkel adva, mert rossz akár túl sokat, akár túl keveset adni, minden ételt enyhít, így a fodormenta, ha húshoz, halhoz, vagy más ételekhez, vagy lekvárhoz adják, minden ételnek kellemes ízt és jó illatot kölcsönöz, fogyasztva melegíti a gyomrot és segíti a jó emésztést."

Csombormenta
"A csombormentának kellemes a melege, ennek ellenére nedves, és a következő tizenöt növény erejéből hordoz magában: kurkuma, szegfűszeg, gyömbér, bazsalikom, fekete nadálytő, tüdőfű, farkasalma, cickafark, istenfa, édesgyökér, párlófű, Stur, gólyaorr, vízimenta
És ezek a füvek minden láz ellen hatásosak, és akinek fáj a feje, hogy beteg tőle, tegyen csombormentát borba, főzze meg, és azon melegében tegye a fejére és kösse át egy kendővel, hogy az agyát melegen tartsa és így az őrültség benne megkevesbedik.
És akinek a szeme elsötétül, az nyomja ki a levét, és ezzel kenje be a szemét és a szemhéjait, méghozzá úgy, hogy a szemeit belülről nem érinti, és így elűzi a sötétséget. Ha mégis érinti a szemét belülről, húsát kelések támadják meg. De a beteg vegyen kakasepét, és kétszer annyi csombornedvet, tegyen hozzá valamennyi tiszta bort, és készítsen ebből szemkenőcsöt és tárolja egy kis edényben, és ezzel kenje be azon fiatalemberek szemét, akiknek a szeme a gyengeségtől elsötétült, sőt középkorúakét is, a szemek és szemhéjak körül úgy, hogy egy kevés a szembe is kerüljön. Tegye ezt a beteg tizenkét estén, amikor aludni megy, és a sötétség eltűnik.
És törj porrá csombort, szórd ezt a port egyenlő mennyiségű ecetbe és mézbe, és idd ezt gyakran éhgyomorra; "suffe"-nak hívják, és tisztítja a gyomrodat, és világosítja a szemedet.
 De ha valaki gyakran eszi a csombort nyersen sóval, főleg, ha csak húst eszik hozzá, akkor melegíti a gyomrot, ha az hideg. És ha a gyomra méreggel, vagyis gennyel van tele, ez tisztítja és gyógyítja."

A XVII. században élt Nicholas Culpeper angol herbalista:
  • A csombormentát számos egyéb célra is javasolja: "lhatjukuk borral, s módfelett használ azoknak, kiket valamely méreggel csípő vagy harapó vadállat sebzett, ... az orrcimpára ecettel cseppentve életre kelt az ájulásból, ... szárítva és elégetve erősíti az ínyt és segít a köszvényes nyavalyákon, ... flaszter vagy tapasz formájában eltünteti a karbunkulusokat, kelevényeket."
  • A borsmentáról így ír: "Nagyon hasznos a gyomornak... különösen a szélgörcsök oldásában és a kólika segítésében... Jó a nők tejének visszaszorítására, s nagyon hatásos gyógyszer a menstruációs folyások megállítására.…Segít a kutyaharapásokon, és jó a gyerekek kezének megmosására mindenfajta kitörni akaró betegség ellen, de sebek és horzsolások kezelésére is..."
     
 Irodalomjegyzék
  • A Pallas Nagy Lexikona I-XVI. kötet (Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt, Bp., 1893)
  • Gógy- és aromanövények – szerkesztette Dr. Bernáth Jenő (Mezőgazd Kiadó Bp. 2001)
  • Dr. Isépy István: Gyógynövények (Búvár zsebkönyvek, Móra Könyvkiadó, Bp., 1989)
  • Járainé Dr. Komlódi Magda: Fűszernövények (Búvár zsebkönyvek, Móra Könyvkiadó, Bp., 1984)
  • Dr. Horánszky András – D. Nagy Éva: Vadvirágok I-II. (Búvár zsebkönyvek, Móra Könyvkiadó, Bp., 1975)
  • Marjorie Blamey – Richard Fitter: Vadvirágok (Fürkész könyvek, Gondolat Könyvkiadó, Bp., 1987)
  • David More – Alastair Fitter: Fák (Fürkész könyvek, Gondolat Könyvkiadó, Bp., 1986)
  • Marjorie Blamey – Philip Blamey: Termések erdőn, réten (Fürkész könyvek, Gondolat Könyvkiadó, Bp., 1988)
  • Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája (Microtrade Kft., Eger, 1989)
  • Szabó T Attila – Péntek János: Ezerjófű (Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 1996)
  • Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai  (Pannon Könyvkiadó, Bp., 1991)
  • Makay Béla: Gyógyítás fűvel – fával (Tóth Könyvkereskedés és kiadó Kft., Bp., 1992)
  • Dr. Michael A. Weiner: Gyógynövény Biblia (Glória Könyvkiadó, Bp., 1993)
  • Grau/Jung/Münker: Bogyósok, vadon termő zöldségnövények, gyógynövények  (Magyar Könyvklub, Bp., 1996)
  • Szalai Miklós: Halimbai füveskönyv (Mezőgazdasági Könyvkiadó, Debrecen, 1991)
  • D.C. Jarvis: A méz és más természetes készítmények (Apimondia Nemzetközi Méhészeti és Gazdasági Intézet, Bukarest, 1976)
  • Dr. Augustin Béla – Dr. Darvas Ferenc: Útmutatás a vadon termő gyógynövények gyűjtéséhez  (Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium Hadsegélyező Hivatala, Bp., 1916)
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó (Holló és Társa Könyvkiadó 2001)
  • Kissné Dogossy Éva: A természet kincseskamrája (Pannon-Literatúra Kft. Kisújszállás 2007)
  • Buday Andrea: Környezetünk gyógyító növényei ("Pro-Theam" Kht 2007)
  • http:/www.fuszerek.lap.hu/konyha/mindmegette
  • http://sgicenter.oai.hu/szuper/Fuszerek
  • http://mozinet.veszprem.hu/~amvt/cookind/spice
  • http://www.edenkert.hu/edenkert
  • http://www.elelmezesvezetok.hu
  • http://www.klikk.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/eletmod
  • http://www.paprika.deltav.hu
  • http://www.botesz.hu
  • http://www.terebess.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése