2012. szeptember 28., péntek

7 olyan élelmiszer, amely természetes módon tisztítja a májat : NaturaHirek.hu – Natura Hirek | Az igazság ragályos

7 olyan élelmiszer, amely természetes módon tisztítja a májat : NaturaHirek.hu – Natura Hirek | Az igazság ragályos

7 olyan élelmiszer, amely természetes módon tisztítja a májat



A szervezet a bőrből, emésztőcsatornából és tüdőből bekerülő méreganyagoktól a máj segítségével szabadul meg. Ez az a szervünk, amely méregteleníti és tisztítja a testet, folyamatos kiszűrve a vérben lévő toxinokat. Azonban amikor a máj túlterhelődik stressz vagy a toxinoknak való túlzott kitettség miatt, az ember teljes egészsége súlyosan veszélybe kerül.

A máj a méregtelenítés másik formájaként az epe kiválasztásáért is felelős. Az epe zsírok és fehérjék lebontásához szükséges, ezért is rendkívül fontos a máj megfelelő karban tartása. Egy jól működő máj nélkül a szervezet nem lenne képes megtisztítani magát és a tápanyagok felszívódása is akadályoztatva lenne, ami kész egészségügyi katasztrófához vezetne.
“A több ezer enzimrendszer, amely felelős a test szinte minden tevékenységéért a májban épül fel” -írja Dr. Karl Maret arról, hogy milyen fontos az élénk és egészséges májműködés. “A  szem, a szív, az agy, az ivarmirigyek, az ízületek és a vesék megfelelő működése mind-mind függ a jó máj funkciótól.”
“Ha a máj a több ezer enzimrendszerből csak egy enzim előállításában is károsodik, a teljes szervezet összehangolt működése csökken és mindez nagyobb metabolikus stresszhez vezet.”
Tehát itt van 7 igen fontos élelmiszer, amelyet érdemes beiktatni  étrendünkbe annak érdekében, hogy fennmaradjon az egészséges májműködés.

Fokhagyma, grapefruit, zöld tea, és zöld színű zöldségek

A fokhagyma számos kéntartalmú vegyületet tartalmaz, amelyek aktiválják a máj olyan enzimjeinek kiválasztását amelyek a méreganyagok szervezetből történő kisöprését teszik lehetővé. A hagyma rokonaként allicint és szelént is tartalmaz. E két erős tápanyag bizonyítottan védi a májat a mérgezőanyagoktól és segítséget nyújt a méregtelenítési folyamat egészében.
A grapefruit gazdag természetes C-vitaminban és antioxidánsokban. Ez a két másik erős májtisztító hasonlóan a fokhagymához, serkenti a máj detoxifikáló enzimjeinek kiválasztását. Tartalmaz továbbá egy flavonoid vegyületet az ú.n. naringenint, ami a májat zsír égetésére ösztönzi a helyett, hogy tárolja azt.
A zöld tea tele van katekinekkel, amelyek egyfajta növényi antioxidánsok. Kimutatták róluk, hogy megszüntetik a máj zsír felhalmozását és elősegítik a megfelelő májfunkció létrejöttét. Ez a hatékony gyógynövény ital tehát megvédi a májat a méreganyagok felhalmozódásától.
A leveles zöldségek, mint az arugula, gyermekláncfű zöldje, spenót, mustár zöldje és cikória is tartalmaznak számos olyan tisztító vegyületet, amelyek semlegesítik a nehézfémeket, amelyek egyébként igen nagy terhet rónának a májra. A leveles zöldségek segítenek a testbe bekerült rovar és gyomirtó vegyszerektől való megszabadulásban és felélénkítik a tisztító epe áramlását.

Avokádó, dió és kurkuma

Glutation-vegyületekben gazdagan, az avokádó aktívan elősegíti a máj méregtelenítő tevékenységét, megvédve azt a toxinok túlterhelésétől és növelve tisztító erejét. Egyes kutatások kimutatták, hogy egy vagy két avokádót elfogyasztva hetente, mindössze 30 nap alatt meg lehet javítani a sérült májat.
A dió nagy arányban tartalmaz L-arginint, aminosavat, glutationt és omega-3 zsírsavakat is amelyek segítenek a máj méregtelenítésében, főleg pl. az ammónia semlegesítésében. A diófogyasztás segíti a vér oxigénellátását is,  valamint a héjkivonatokat gyakran használják májtisztító italok elkészítésére.
A kurkuma az egyik legerősebb májtisztító. Bebizonyosodott, hogy aktívan védi a májat a toxikus károsodásoktól és még regenerálja is a sérült májsejteket. E mellett szintén fokozza az epe természetes termelését, zsugorítja a megnagyobbodott epe csatornákat és javítja az epehólyag általános funkcióját. Ez különösen fontos azért, mert az epehólyag a test másik tisztító szerve.
Forrásanyag:
http://www.anthromed.org/Article.aspx?artpk=531
http://www.sciencedaily.com/releases/2000/12/001219074822.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése