2012. szeptember 4., kedd

Méz- gyógyhatása-receptek

Bozótmíves méz
 Méz- gyógyhatása-receptek

Bozótmíves méz
2011-02-20 23:17:41

mézRégen mindennapi dolognak számított, hogy az élelmiszereket felhasználták a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Manapság sajnos feledésbe merülnek a táplálékaink gyógyerejére vonatkozó ismeretek. Mindaz az ismeret, amit eleink évszázadok alatt megtapasztaltak és szükség szerint alkalmaztak. A népi gyógyászatban használatos anyagokat, termékeket a mai orvostudomány
  
  • vagy elfogadja, és arra használja, amire az emberek hosszú időkön keresztül;
  • vagy elfogadja, de más betegségek tüneteit kezeli vele, mint ahogy azt elődeink tették;
  • vagy elfogadja, de más összetételben/keverékben alkalmazza;
  • vagy elismeri hatásosságát, de már korszerűtlennek ítéli, ezért nem alkalmazza;
  • vagy nem alkalmazza, mert hatásosságát nem látja bizonyítottnak.
Most nézzük meg a természetnek egy csodás termékét, amit mind a népi gyógyászat, mind pediglen az orvostudomány elismerően emleget. Felhasználási területe régen széles körű volt. Sokan ma inkább élvezeti cikként fogyasztják, nem pedig kifejezett gyógyhatása miatt.

Pillantsunk hát bele a méz csodálatos világába!
A méz rövid története őskortól napjainkig
Nem is hinnénk, milyen régi finomság és gyógyszer a méz. Már Krisztus előtt 16 000 körül megjelenik ábrázolása egy Spanyolországban található barlang falán. A Cromagnoni ősember rajza egy lányt ábrázol, aki méhektől körüldöngve lépesmézet szed egy üregből. Nem csak élelmiszerként és gyógyanyagként használták, hanem kultikus szertartások részeként is fontos szerepet játszott.
Az asszírok egyik ékírásos tábláján mézzel készült gyógyszerek receptjei olvashatóak, bizonyítva a méz akkori felhasználását. A méhek és a méz iránti csodálat kifejezéseként egyik legnépszerűbb istennőjüket Mylittának, vagyis méhecskének nevezték.
Az egyiptomi orvosok és papok méhészeti termékeket is felhasználtak a balzsamozáshoz.
A vikingek hajóutjaikra roboráló szerként vitték magukkal a mézet, a görögök erősítő ételt készítettek belőle a csatározások során. Rómában mézeskalács volt az ünnepi játékok győzteseinek díja, halottak napján pedig tej- és mézáldozatot mutattak be a síroknál. A rómaiak mézbort, a kelták a mézsört készítették.
Az aranyló méz a keresztényeknél és a zsidóknál is nagy tiszteletnek örvendett: Mózes egy "tejjel és mézzel folyó" országba vezette népét, a kereszténységben pedig a II. és IV.. században mézet és tejet kaptak a keresztelendők.
Kárpát-medencében a honfoglalás előtt már ismert mesterség volt a méhészet, több írásos emlék származik Szent István korából (pl. 1019-es zalavári adományozólevél). Mátyás király idejében az egy főre eső mézfogyasztás jóval nagyobb volt, mint most, mégis sok jutott exportra. A környező országokat magyar mézzel, mézeskaláccsal és mézsörrel honi kereskedőink látták el.
A középkorban a méz ára a só árával vetekedett, sok helyen pedig méz formájában szedték az adót. A mézet és egyéb méhészeti termékeket különféle törvények védték, a visszaéléseket a helyi igazságszolgáltatás torolta meg, néha igen-igen szigorúan. 1556-ban egy tolvajt félmeztelenre vetkőztettek, és büntetésképpen fejére borították az ellopott méhekkel teli kaptárt. 1569-ben Bártfa város évkönyvében feljegyezték azt, hogy egy Mutter Anna nevű asszonyt máglyán megégettek "méheknek élelmükből való kifosztása és megrontása" miatt.
A cukor megjelenésével (XII. sz.), és fokozatos térhódításával egyre csökkent a méz szerepe. A gazdagabb rétegek konyháiból a XVI század végére gyakorlatilag eltűnt a méz. Érdekesség, hogy míg a fejenkénti cukorfogyasztás a XVIII. században 1 kg volt, addig a XIX sz. végén ez a mennyiség 14 kg, 2003-ban pedig 33 kg-ra nőtt meg. A mézfogyasztás napjainkban a 0,5 kg/fő/év mennyiséget sem haladja meg.

A méz készítése
1 kg virágméz előállításához egy méhnek legalább hárommillió virágból kell a nektárt összegyűjtenie. A nektáron kívül a méhek összegyűjtik a különböző növények sérülésein, hasadékain kiáramló, magas cukortartalmú nedveket is, valamint a laptetvek által a levelekre kiválasztott, úgynevezett mézharmatot is. Kaptárba szállítás után a nyersanyagot a lép sejtjeibe ürítik. Itt – a fiatalabb méhek – a nektárt vékony rétegben szétkenik a lép falán, közben szárnyaikkal legyezve segítik a víz elpárolgását. Ahhoz, hogy a szükséges sűrűséget elérje, a még híg anyagot többször felszívják és újból szétkenik. E folyamat közben garatmirigy-váladékukból enzimek, katalizátorok kerülnek a nektárba. Az érlelési folyamat végén a megtelt sejteket vékony viaszfedéllel látják el. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg.
A méz begyűjtésekor a méhész kiveszi a teli lépeket, eltávolítja a viaszfedelet, hidegen kipergeti, majd átszűri a mézet.
A méz a cukor tartalma miatt 1-3 hónap alatt kikristályosodhat. A szőlőcukor, gyümölcscukor és víztartalom aránya határozza meg, hogy szilárd, krémes vagy folyékony lesz e a halmazállapota. A hígabb mézeknél a gyümölcs-, a sűrűknél a szőlőcukor képezi a nagyobb részt.
A napi adag, amely biztosítja a kívánt hatást, és emellett, nem veszélyezteti a testsúlyt, átlagosan 2 evőkanálnyi mézben határozható meg.
Mézfajták
A mézből több mint 300 változat ismert, különböző ízűek és színűek, aromájukat az adott virág nektárja határozza meg.
méz
Főbb kategóriák:
  • Virágmézek
    • monomézek vagy fajtamézek: csaknem teljesen egy növényfajtól származnak, más fajjal való keveredésük elenyésző. Nevüket a növényfajról kapják. Amilyen gyógyhatással bír a növény, olyan gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik az abból készült méz is. Fajtamézekből indokolatlanul nem szabad nagy mennyiséget fogyasztani
    • poli- vagy vegyesmézek: néhány vagy több egymásra hordott nektárból keletkeznek. Többnyire fantázia névvel vannak ellátva: pl. Mecsek aranya, nyári méz, stb.
  • Édesharmatméz: többnyire nagy, hegyvidéki erdőségek mézfajtái, pl.: lucméz, jegenyefenyőméz, stb.
Néhány méz a teljesség igénye nélkül:
Virágmézek
  • Akácméz: Színe áttetsző – halványsárga. Illata gyenge, íze enyhe, édes. Ennek a méznek a legmagasabb a gyümölcscukor-tartalma, emiatt sokáig, gyakran évekig is folyékony marad.
  • Aranyvesszőméz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz.
  • Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz,
  • Hársvirág méz: Víztisztától a világosbarnáig terjedő a színváltozata. Kemény állagú, kifejezetten erős hársillatú, enyhén mentolos ízű. Gyorsan és keménnyé kristályosodik.
  • Lóhereméz: fehér és világosbarna árnyalat között helyezkedik el, szilárd állagú, erősen szénaillatú, enyhe aromájú méz. Finoman krémesre kristályosodik, pollengazdag.
  • Medvehagymaméz: kevésbé kristályosodó, pikáns ízű, fűszeres gyógyméz.
  • Mentaméz: zamatos, világoszöld színű, sok illóolajat tartalmaz.
  • Napraforgóméz: fényessárga színű, szilárd állagú, enyhe illatú, viszont erőteljes ízű. Két hónap alatt két fázisra válik szét: alul durván kristályos, felül folyékony állagú lesz.
  • Pitypangméz: aranysárga, szemcsés, illatos fűszeres ízű méz. Gyorsan, lemezesen kristályosodik.
  • Repceméz: fehér – halványsárga színű, gyenge illatú, enyhe ízű. 3-4 napig krémes, majd gyorsan finomszemcsésen kristályosodik. Pollengazdag.
  • Selyemkóróméz, selyemfűméz (vaddohányméz): kiváló aromájú, fűszeres ízű csemegeméz, pollen tartalma minimális, ezért virágporra allergiásak is fogyaszthatják!
  • Szelidgesztenyeméz: halványbarnától a vörösesbarnáig terjed a színskálája. Hígfolyós állagú, intenzív illatú, fanyar, kesernyés ízű. Egyenetlenül kristályosodik.
  • Vöröshagymaméz: sárágás színű, kissé hagyma illatú.
Édesharmatmézek
  • Erdei fenyő méz: sárga-vörösesbarna színű, sűrűn folyó, malátára emlékeztet az illata. Íze fűszeres, sokáig folyékony marad, ásványi anyagokban gazdag.
  • Jegenyefenyő méz: barna-zöldesfekete színű, sűrűn folyó, gyantás fűszeres ízű. Pollenszegény, rendkívül nagy az ásványianyag tartalma.
  • Lucfenyő: vörösesbarna, enyhén fűszeres illatú és ízű. Általában 3-6 hónap elteltével kezd kristályosodni. Pollenszegény, nagy ásványi anyag tartalmú.

A méz összetétele, minősége, eltarthatósága és tárolása.
A méz kb. 150-170 féle tápanyagot tartalmaz: többek között aminosavakat, fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat (A-, B- C- és E-vitaminok), enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek pl.: kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kén, jód, vas, stb. A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat.
A méz egészségvédő hatását nagymértékben befolyásolja a kész termék kezelése és tárolása. Számos alkotóelemre kedvezőtlenül hat a fény, a magas hőmérséklet és az oxigén.
A vitaminok számítanak a legérzékenyebbnek, a fent említett három tényező bármelyike előidézheti gyors ütemű károsodásukat. Az emzimek és a szénhidrátok 40 oC felett elvesztik hatásukat. Nagyobb hőmérsékleten a méz aromája is "elszáll". Hő hatására a mézben egy un. HMF (hidroximetilfurfurál) vegyület keletkezik. Mivel a frissen centrifugázott mézben szinte egyáltalán nincsen HMF, a késztermékben kimutatott mennyiség megbízható információval szolgál arra vonatkozóan, hogy mekkora hőhatás érte a mézet.
A különböző mézek víztartalma ugyancsak döntő jelentőségű: minél több benne a víz, annál gyorsabban megerjed. Ha ez bekövetkezik, a felszínén hab képződik, íze pedig savanykás lesz.
Gyakran szétválik a méz sötétebb felső és szilárd, világosabb alsó részre. Egészségkárosító hatása nincsen ennek a folyamatnak, csak arra utal, hogy az enzimek működése jelentősen csökken.
Hogy az alkotóelemek, minél épebb állapotban maradjanak, a mézet sötét, hűvős, száraz helyen kell tárolni. Az ajánlott tárolási hőmérséklet 10-15 oC legfeljebb 60%-os relatív páratartalom mellett. Nedves helyiségben még a zárt üvegben tárolt méz is képes felvenni a levegőben található vizet.
A méhek közvetítésével a mézbe kerülő különböző anyagok adják a méz tartósságát, a savak és enzimek gátat vetnek a baktériumok és gombák szaporodásának, életképességének. A jó minőségű, hőkárosodást nem szenvedett méz megfelelő körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható.
méz
Lássuk, mi mindenre használható a természet eme édes ajándéka!
Belsőleg:
  • A méz színváltozatossága egészen különleges: a fényes fehértől a sárgán, zöldbe játszón és vörös árnyalatún keresztül egészen a majdnem-feketéig terjed. A tág színskáláért az ásványi anyagok és a flavonoidok a felelősek. A flavonoidok kémiailag különböző, csak a növényvilágban előforduló anyagok. Az emberi (és állati) szervezet nem képes előállítani, de az anyagcserében szerepet játszanak és már minimális mennyiségben is képesek kifejteni biológiai aktivitásukat. A flavonoidok – kémiai szerkezetüktől függően – különbözőképpen hatnak:
    • Antioxidánsként – a mézben található antioxidánsok meggátolják a zsírsavak és a koleszterin oxidációját, ezért a koleszterin nem rakódhat le az érfalra.
    • Gátolják a daganatok kialakulását.
    • Akadályozzák a mikroorganizmusok elszaporodását (pl. Escherichia coli, Salmonella spec., Staphylococcus aureus, stb.).
    • Immunerősítők; gyulladásgátló hatást fejtenek ki.
    • Csökkentik a trombózis és a szívkoszorúér-megbetegedések kockázatát.
    • Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők.
  • Hangsúlyozni kell azonban, hogy amennyiben a táplálkozási szokásainkon csak annyit változtatunk, hogy a cukrot mézzel helyettesítjük, ez kezdetnek jó, de nem elegendő a betegség megelőzéséhez. Egészségünket csak tartósan kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend segítségével őrizhetjük meg.
  • Idősebb korban a már nem minden étel és ital emészthető. A mézet általában még akkor is jól viseli a szervezet, ha rágási és nyelési nehézségeknél, bizonyos gyomor- és bélbetegségek következtében jelentős mértékben romlott az emésztés, hiszen, fő alkotórészei már elemeikre bontva állnak felhasználásra készen egy vizes közegben.
  • Az ásványi anyagok közül legnagyobb mennyiségben a kálium található meg a mézben, így az erős izzadás, hasmenés vagy láz esetében fellépő káliumhiányt is képes gyorsan kiegyenlíteni.
  • Testedzés, túrák és bozótmívesség gyakorlása közben szervezetünk sok folyadékot és kalóriát is veszít. Ennek következtében szédülés és izomgörcsök is felléphetnek. Ezt kivédendő, az italodba (forrásvíz, ásványvíz, gyümölcslé, vagy bármi más) tegyél 1-2 teáskanál mézet. Pótolja az ásványi anyagokat.
  • Serkenti az emésztést. A mozgásszegény életmód és a túl kevés ballasztanyagot tartalmazó étrend rövid idő alatt székrekedéshez vezet. Ilyenkor persze a hashajtóhoz nyúlnak az emberek. A hashajtó hátránya az, hogy a folyadék mellet az ásványi anyagokat, köztük a káliumot is kihajtja. A káliumhiány esetén még renyhébbé válnak a belek így még nagyobb mennyiségű hashajtóra van szükség. Ez függőséghez vezethet, ráadásul a káliumhiány növeli a szívműködési zavarok kialakulásának veszélyét. Ördögi kör!!
    • Székrekedés ellenszere: 1-2 evőkanálnyi mézet feloldunk egy pohár langyos vízben, és reggel éhgyomorra igyuk meg. Kíméletesebb módszer, mint a hashajtó.
    • Makacs a bélrenyheség esetére is van megoldás:
    • Székrekedést oldó mézes-gyümölcsös massza
      • 25 dkg aszalt szilva
      • 25 dkg szárított füge
      • 5 evőkanál lenmag
      • 5 evőkanál méz A megmosott aszalt gyümölcsöt pépesítjük vagy húsdarálón ledaráljuk.
      • Hozzáadjuk a lenmagot és a mézet, összekeverjük.
      • A masszából reggeli előtt naponta egydiónyit fogyasszunk el (amíg szülséges).
      • A masszát hűtőben tároljuk.
  • Érhálózatunk teljes hossza mintegy 140 000 km. Az élethez szükséges anyagokat az érrendszerben szállító vér körülbelül négyszer olyan sűrű, mint a víz. Egy ilyen hosszú úton sok minden történhet. A anyagcseretermékek lerakódhatnak az érfalon , amelyek ezáltal megkeményednek, veszítenek a rugalmasságukból. Idővel az érpályák belső ürege egyre kisebbé, szűkebbé válik, így a vérellátás egyre rosszabb lesz. A szív- és érrendszeri betegségek több mint 95%-a vezethető vissza erre a problémára. Ám itt egy kis segítség:
  • Érelmeszesedés elleni teakeverék
    • 20 g galagonyavirág
    • 15 g mezei zsúrló
    • 15 g fagyöngy
    • 10 g galagonyalevél
    • 10 g cickafarkfű
    • 2 teáskanál méz A gyógynövényeket összekeverjük.
    • 2 dl vizet felforralunk, majd forrás közben belerakunk 1 teáskanálnyi keveréket és 3 percig tovább forraljuk.
    • A tűzről levéve 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
    • Ha langyosra hűlt, beletesszük a mézet.
    • Egy hónapig napi 2 csészével igyunk a teából, majd 4 hétig szünet, aztán újra kezdhetjük a kúrát.
  • Fejfájás ellen szintén kitűnő szer a méz. Nem kell egyből fájdalomcsillapító után nyúlni, érdemes mással megpróbálkozni. Fejfájás elleni receptek:
    • Első tünetek jelentkezésénél 1 evőkanál mézet kell megenni
    • ¼ teáskanál őrölt gyömbér 2 dl vízben 2 teáskanál mézzel elkeverve.
    • Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, megkenve mézzel és megszórva apróra vágott dióval vagy mandulával + egy pohár narancslé.
  • Az éjszakai nyugalmat befolyásolhatja lelki állapotunk is: pl. szorongás, aggódás, nyugtalanság, izgalom, harag, stb. Az átmeneti, ideges alvászavarok esetén gyakran beválik a régi háziszer: 2 dl langyos tejbe keverjünk el 1-2 teáskanál mézet. A mézes tejben található magnézium a B-csoporthoz tartozó vitaminokkal együtt idegnyugtató és lazító hatást fejt ki.
  • Köhögés, rekedtség, torokfájás, nátha, influenza jellegű fertőzés és persze sorolhatnám még. Mindenki számára ismerős betegségek. Szerencsére egyre többen fordulnak ezeknél a tüneteknél a természetes gyógymódokhoz, így a méz felé is. Miért is? Ha hígítatlan mézet nyalogatunk, a benne található savak már a szájban antibaktriális hatást fejtenek ki. Ha viszont ételben vagy italban oldjuk fel a kaptárak ajándékát, akkor a hidrogén-peroxid lép működésbe, és a mikroorganizmusok anyagcseréjébe avatkozva megfosztja azokat táptalajuktól.
    • Köhögés ellen kiváló háziszer a fekete retek mézzel (lásd Biri néne téli vajákos tippjeiben).
    • Egy pohárnyi káposztalé 1 teáskanál mézzel és egy átnyomott fokhagymagerezddel elkeverve könnyíti a légzést és erősíti az immunrendszert.
    • ½ csésze mézet 3-4 teáskanál almaecettel keverjünk össze. Egész napra elosztva hat teáskanálnyit fogyasszunk mindaddig, amíg a fenn említett tünetek nem enyhülnek.
  • Ha a mézet összekeverjük őrölt fahéjjal (az arány többnyire 2 evőkanál méz – 1 teáskanál fahéj) és ezt fogyasszuk – magában vagy kenyérre kenve – szervezetünknek nagy-nagy segítséget nyújtunk. Mindamellett hogy finom, a fahéj és a méz kiegészítik és felerősítik egymás gyógyhatását.
  • Ez a keverék aktivizálja az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz. Könnyíti a légzést, erősíti a szív munkáját és véd az infarktus ellen. Csökkenti a koleszterinszintet, visszaadja az erek rugalmasságát. Gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését és a gyomorfekély kialakulását

Külsőleg
Amióta csak ismeri az ember a mézet, sebgyógyításra is használja. Sikeresen alkalmazzák égési sérülések, tályogok és nyílt sebek kezelésekor. Nemegyszer megfigyelték, hogy a mézzel kezelt sérülésekből hamarabb szívódik fel a genny, gyorsabban tűnik el a var és az elhalt szövet, valamint csekélyebb a hegesedés, mint a hagyományos sebellátás esetén.
Nagy cukortartalma miatt valamennyi mézfajta gátolja a baktériumok szaporodását (táptalajt semmisíti meg).
Fontos tényező a méz savtartalma. A legtöbb baktérium a 7,2-7,4 pH értékű környezetet kedveli, a méz pH értéke azonban 3,6-5,4 között van. Sok olyan mikroorganizmus van, amely nem viseli el az ennyire savas közeget. Klinikai kísérletek kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek átlagosan 6-10. nap alatt válnak sterillé. A mézes sebkezelés azonban csak akkor lehet sikeres, ha a méz nem szenvedett hőkárosodást.
Ausztrália 1999-ben a világon elsőként mézet vette fel a hivatalos gyógyszerek jegyzékébe (ez egy teafaméz, amely 50-szeres hígításban is hatékony a gennykeltő Staphylococcus aureus baktériummal szemben). A tudomány mai álláspontja szerint az új-zélandi manukaméz antibakteriális hatása a legerősebb.

Melyik méz milyen bajra ajánlott leginkább?
  • Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre; a cukoranyagcsere tehermentesítésénél játszik szerepet
  • Aranyvesszőméz: kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő.
  • Galagonyaméz: különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.
  • Gesztenyeméz: fogyasztása visszérpanaszoknál és trombózisok megelőzésénél javasolt, továbbá artritisznél, nőgyógyászati betegségeknél illetve a cukoranyagcsere tehermentesítésénél játszik szerepet, esetén is nagyon hasznos lehet.
  • Harmatmézek: Jó immunerősítő, roboráló, veseműködést serkentő mézek. Ásványianyag-hiány, vérszegénység, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésénél hatásos.
  • Hársméz: amely légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.
  • Lóhereméz: főként érzékeny gyomrúaknak ajánlott.
  • Medvehagymaméz: kiváló görcsoldó és idegnyugtató.
  • Mentaméz: emésztést serkentő, puffadást csökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.
  • Napraforgóméz: nagyon savas, ezért gyomorsav hiányban szenvedőknek ajánlott.
  • Pitypangméz: jó erősítő.
  • Repceméz: gyomor- és bélgyengeségnél, gyomorsav-túltengésnél hatásos.
  • Vöröshagymaméz: légúti megbetegedésekre kiváló.

Ellenjavallat
Egyre gyakoribbak jelenség az élelmiszer érzékenység. Mindenfajta táplálékkal szemben kialakulhat összeférhetetlenség, így a mézallergiás (fruktózintoleranciás) esetek is előfordulnak. a Würzburgi Egyetem 1996-ban végzett kutatás eredményei szerint a mézet rosszul viselő emberek 78%-a méhektől származó alkotóelemekre, 44%-a pollenre allergiás. Akik a méhszúrásra allergiásak, azok gyakran a mézre is túlérzékenyen reagálnak. Aki virágporra allergiásak, azok inkább a fenyőkről származó, a nyitvatermők elvirágzása után gyűjthető mézharmatot válasszák. Ez a mézfajta ritkán tartalmaz virágport.
Egy éven aluli gyermekeknek nem ajánlott a méz. A mézben előfordulhatnak a Clostridium botulinum nevű kórokozó spórái. Az egészséges, egyévesnél idősebb gyermekek és a felnőttek bélrendszerében ezeket a spórákat az ép bélflóra megsemmisíti. A csecsemő emésztőrendszere azonban még nem érett bizonyos dolgok befogadására. A bélflóra csupán a születést követő 3-4. napon kezd kialakulni, és az első fél-egy év során még fejlődnie, erősödni kell.

Amiről nem szabad elfeledkezni
A méz ugye afrodiziákum is! Minek köszönheti a méz afrodisztikus hatását? Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ezenkívül serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védő hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is. Annak is jelentősége van, hogy a méz bizonyos enzimei - a sejtanyagcsere katalizátoraként - elősegítik a szervezetben végbemenő kémiai folyamatokat.
A méz már az antik időkben is jelen volt az emberi kapcsolatokban. A római és görög fürdőkben az ismerkedni vágyók mézes vizet küldtek a kiszemelt partnernek. Ha elfogadta, azt jelentette, részemről semmi akadálya, udvarolhatsz.
A Távol-Keleten a mézeshetek kifejezést nemcsak átvitt értelemben használták. A régi időkben ugyanis a házasságot megelőzően a vőlegényt kemény éjszakai próbának vetették alá. A menyasszony meztelen testét mézzel kenték be. A vőlegény feladata pedig a méz eltávolítása, csak és kizárólag ajkainak segítségével.
Ha csak a gátlásosság szab határt a teljesítőképességnek, akkor sem kell csüggedni. Erre is van megoldás a méztartalmú nászbor segítségével. Ha a férfi iszik egy pohárral, egy óra múlva érezheti jótékony hatását. Persze nem érdemes túlzásba vinni a nászbor fogyasztását sem. Hiszen az alkohol könnyen ágyba csábít, de ott rútul cserben is hagy...

Mézsör és mézbor
(Pont ebből ne lehetne készíteni……?!.)
A méz nem csak a világ első édesítőszere, de az alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik. Régen a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. Nézzük, hogyan is készül(hetett):
Hozzávalók:
1,5 kg méz; 10 l víz; 25-50 dkg cukor; 1 szelet pirítós; 5 dkg élesztő,
fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, gyömbér); esetleg gyümölcsök (citrom, alma)
Elkészítése:
A 10 l vizet felforraljuk. A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre). Elzárjuk a tüzet, és tetszés szerint fűszerezzük, illetve "gyümölcsözzük” az italt.
Megvárjuk míg a folyadék kézmelegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt. Az élesztős pirítóst a nedű felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).
Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt). 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni). Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el).
A mézbort sokan összekeverik a mézes borral. Ez tévedés. A mézbor a méz erjesztésével készül. Készítéséhez szükség van mézre, (forrás- vagy lágyított) vízre, borkőre, citromsavra valamint egy-két csomag fehérbornak való fajélesztőre. Az összekevert alapanyagokból készült oldatot felforralják, közben a keletkezett habot eltávolítják. Majd ügyelve a higiéniára fajélesztő felhasználásával 20-22 fokos hőmérsékleten hagyják erjedni az italt. Ízlés és tetszés szerint lehet fűszerezni a bort: gyömbér, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg vagy éppen gyógynövények; a lehetőségek tára szinte kimeríthetetlen. Először 2 hónap után fejthető le a bor és kb. 6 hónap után kerülhet palackba.

Egy jó indítás, egy finom ajándék és sok-sok jókedv
Ha gyötört vagy, de tudod, hogy ma nehéz nap vár rád, menj ki a konyhába és alkoss egy reggeli start italt! Keverj össze 2 dl frissen préselt sárgarépalevet, 5 dkg mézet és 1 dl natur (nem édes!) joghurtot, majd sóval és szerecsendióval ízesítsd. Idd meg és nem sokára már újult erővel és jókedvvel tekintesz előre.
Ha ajándékot szeretnél adni kedvesednek – vagy egész egyszerűen csak ínyenc vagy, és szereted a érzéki ízeket és aromákat –, akkor egy befőttesüvegbe rétegezzél diót és aszalt meggyet. Ha megtelt az üveg, önts rá annyi mézet, hogy beborítsa a rétegeket. 2-3 hétre tedd félre, hagy oldódjon ki a meggy színe és íze. Enyhén savanykás, rubintos csillogású mézes diót kapsz eredményül. Igazán kényeztető finomság!
Ha pedig tényleg jókedvű szeretnél lenni, akkor ne feledkezz el a polcon megbúvó üvegről, aminek egyik oldalán ez a felírat olvasható: "Dínó féle mézes cucc nagyoknak". A másik felén pedig ez: „Így készült: 1 liter jóféle házi pálinkába (szilva, barack, vegyes) tegyél 1 szál rozmaringot, 20 szem csipkebogyót, 10 szem kökényt, kis ujjnyi egész fahéjat, 4-5 evőkanál mézet és kevés, de jó mérges chili paprikát. 1 havi állás után szűrd le és fogyaszd egészséggel bozótmíves társaid körében.”. Cselekedj ily módon és érezd jól magad.

És végül…
Akár tisztelik az emberek a mézet, akár csak mosolyognak rajta, a méz emberemlékezet óta meglepetésekkel szolgál. Varázsából máig sem veszített, sok tudós és laikus kutatja titkát.
Azt a titkot, amely igen sokrétű, hiszen a méz csak egy szelete annak sok gyógyhatású terméknek, ami a méhekkel kapcsolatos.
Legközelebb a kaptárnak egy másik szegletébe fogunk benézni, mi is készül ott.

Irodalomjegyzék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése