Oregánó, sokkal több mint fűszer
Az oregánó legtöbbünknek, ha máshonnan nem is, de a mostanában igencsak népszerű pizzériák étlapjáról biztosan ismerős. Nem véletlenül, hiszen az olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, de különféle zöldségekhez is előszeretettel használják.
Azt viszont már biztos kevesen tudják, hogy itthon is használatos már igen régóta. Nagyszüleink leginkább a majoranna alternatívájaként alkalmazták. Van több magyar elnevezése is, úgy, mint szurokfű, vadmajoránna vagy balzsamfű.
A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.
Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését.
Az oregánó egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Egerekkel végrehajtott kísérletek során bizonyságot nyert, hogy a béta-kariofillén megváltoztatja bizonyos sejtek működését, ezáltal csökkentve a testünkben gyulladást okozó anyagok kibocsátását.
Ez igen ígéretesen hangzik, mert reményt nyújthat a jövőben olyanoknak, akik a bélfal gyulladásával járó betegségben szenvednek, például Colitis Ulcerosában vagy Crohn-betegségben.
Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A timolt, vagy más néven kakukkfűkámfort, például a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, köhögésnél, illetve élősködők, férgek és gombák ellen.
A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. A vizsgálatok szerint 26-szor erősebb, mint a műtőkben fertőtlenítésre használatos szintetikus fenolok.
Gomba és mikrobaellenes tulajdonságait in vitro kísérletekben is bizonyította, ahol számos gombafaj és baktérium (pl. Salmonella, Escherichia coli, Candida) ellen bizonyult hatásosnak.
De az oregánó hasznos összetevőinek sora közel sem ér véget az illóolajokkal. Igen nagy mennyiségű flavonoid található benne, melyek kiváló antioxidánsok, vagyis védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. De tartalmaz még rozmaringsavat és szterolokat.
A Földön található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben.
Magas A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában.
De eredményesen alkalmazható paraziták és különböző gombás fertőzések ellen. Itt külön kiemelném napjaink talán elsőszámú közellenségét, a candidát. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az oregánó nagymértékben segít szervezetünknek kiirtani a candida gombát. Tökéletes kiegészítője lehet egy candida diétának!
Hazánkban általában nincs panasz az étvágyra, sőt inkább sűrűbben előforduló eset a túlevés. Az ebből fakadó különböző gyomorrontás, puffadás, hasmenés és székrekedés esetén is jó szolgálatot tesz az oregánó. De súlyosabb gyomorproblémák, például a Crohn-betegség tüneteinek csökkentésére is kitűnően alkalmas.
Ajánlott a legkülönfélébb gyulladásos gondok esetén is, mint torok-, arcüreg-, tüdő- vagy akár epehólyag-, illetve ízületi gyulladás esetén is. Ráadásul segíti a máj méregtelenítését.
Az oregánó nagyszerűen termeszthető otthon a kiskertünkben vagy akár cserépben is. Az ételeink pikánsabbá tételéhez így elegendő mennyiséget tudunk termeszteni. De ahhoz, hogy igazán ki tudjuk használni az oregánóban rejlő igazi erőt, és a házi patikánkban az őt megillető helyre kerülhessen, nagyobb koncentrációban kell alkalmazni.
Az Oregano Oil egy alkoholmentes eszencia, melynek alapanyaga az illóolajokban egyik leggazdagabb alfaj, az Oreganum vulgare ssp. hirtum.
A hatóanyagok a hagyományos formákhoz (fűszernövény, szárított növény) képest az olajban koncentráltan vannak jelen. Ráadásul így az oregánót külsőleg és belsőleg is fel lehet használni.
Makacs láb- és köröm gomba, illetve izzadás okozta "kipállás" esetén kiváló. Fejbőrápoláshoz samponhoz keverve használhatja, afták és fogíny problémák esetén pedig fogkefére csöpögtetve. Különösen járványos időszakban tehet jó szolgálatot pár csepp a folyékony szappanhoz adagolva.
Kisgyermekes családanyák tisztában vannak vele, hogy a hancúrozó gyerekeknél sűrűn előforduló események a különböző horzsolások és rovarcsípések. Ezek kezelésére is jó, ha kéznél van az Oregano Oil.
Külsőleg közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók, pl. viszketés lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.
Hajmosásnál pár cseppet kell adni a samponhoz hajmosás előtt, majd a habot pár percig a hajon kell hagyni és leöblíteni.
Kézmosáskor pár csepp oregánó olajat adunk a folyékony szappanhoz, és kiváló antiszeptikus hatású kézmosót nyerünk. Tusoláshoz ugyanez a módszer ajánlott.
Fog és fogínyvédelemnél pár cseppet kell tenni a fogkefére (fogkrém helyett) és azzal fogat mosni. Ínyproblémák esetén a fogmosás mellett, napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.
Gombásodás esetén egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. Az olaj áthatolva a körmön, elpusztítja a gombákat. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábgombásodás.
Sebekre, hólyagokra is lehet használni, az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul. Bőrrák, anyajegy, májfolt és nagyobb szemölcsök esetén NE használjuk közvetlenül az érintett bőrfelületen.
Párologtatóba téve az oregánó olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól való megtisztítására! De akár ételek ízesítéséhez is használhatja.
Ennyi jótékony hatás mellett úgy gondolom, hogy az Oregano Oil minden házi patika közkedvelt élharcosa lesz. Abban is reménykedem, hogy ezen túl a magyar konyhákban is többször lehet majd érezni az oregánó jellegzetes, finom illatát.
Az oregánó
Az oregánó levelei zöldek, kb. 3-30 mm hosszúak és 2,5-20 mm szélesek. A levéllemez tojásdad alakú, néha elliptikus, szélei pedig vagy épek, vagy fűrészes szélűek.Az oregánó legtöbbünknek, ha máshonnan nem is, de a mostanában igencsak népszerű pizzériák étlapjáról biztosan ismerős. Nem véletlenül, hiszen az olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, de különféle zöldségekhez is előszeretettel használják.
Azt viszont már biztos kevesen tudják, hogy itthon is használatos már igen régóta. Nagyszüleink leginkább a majoranna alternatívájaként alkalmazták. Van több magyar elnevezése is, úgy, mint szurokfű, vadmajoránna vagy balzsamfű.
Gyógyír a testnek
Azzal pedig végképp kevesen vannak tisztában, hogy az oregánó már hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyít.A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.
Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését.
Oregánó a modern orvoslásban
Az orvostudomány egyre inkább visszatér az alapokhoz. Ennek köszönhetően tüzetesen vizsgálják és kutatják, sőt már évek óta használják az oregánó egyes alkotóelemeit a modern gyógyászatban is.Az oregánó egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Egerekkel végrehajtott kísérletek során bizonyságot nyert, hogy a béta-kariofillén megváltoztatja bizonyos sejtek működését, ezáltal csökkentve a testünkben gyulladást okozó anyagok kibocsátását.
Ez igen ígéretesen hangzik, mert reményt nyújthat a jövőben olyanoknak, akik a bélfal gyulladásával járó betegségben szenvednek, például Colitis Ulcerosában vagy Crohn-betegségben.
Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A timolt, vagy más néven kakukkfűkámfort, például a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, köhögésnél, illetve élősködők, férgek és gombák ellen.
A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. A vizsgálatok szerint 26-szor erősebb, mint a műtőkben fertőtlenítésre használatos szintetikus fenolok.
Gomba és mikrobaellenes tulajdonságait in vitro kísérletekben is bizonyította, ahol számos gombafaj és baktérium (pl. Salmonella, Escherichia coli, Candida) ellen bizonyult hatásosnak.
De az oregánó hasznos összetevőinek sora közel sem ér véget az illóolajokkal. Igen nagy mennyiségű flavonoid található benne, melyek kiváló antioxidánsok, vagyis védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. De tartalmaz még rozmaringsavat és szterolokat.
A Földön található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben.
Magas A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában.
A szurokfűolaj emésztést segítő, antibakteriális és antimikotikus hatással rendelkezik. Használják fűszerként, szájöblítőként és fogínyecsetelőként is.
(Prof. Dr Kéri Ágnes: Gyógynövényekkel az egészségért)
(Prof. Dr Kéri Ágnes: Gyógynövényekkel az egészségért)
Oregánó használata
Az oregánó hatékony alkotóelemei igen széles felhasználási lehetőséget kínálnak. Belsőleg használva ajánlott mikroorganizmusok és különböző baktériumok ellen. Például stapylococcus vagy streptococcus fertőzéseknél, melyek a felső-légúti megbetegedések zöméért felelősek. Vagy E.coli és salmonella ellen, melyek az emésztőrendszeri fertőzésekért felelősek.De eredményesen alkalmazható paraziták és különböző gombás fertőzések ellen. Itt külön kiemelném napjaink talán elsőszámú közellenségét, a candidát. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az oregánó nagymértékben segít szervezetünknek kiirtani a candida gombát. Tökéletes kiegészítője lehet egy candida diétának!
Hazánkban általában nincs panasz az étvágyra, sőt inkább sűrűbben előforduló eset a túlevés. Az ebből fakadó különböző gyomorrontás, puffadás, hasmenés és székrekedés esetén is jó szolgálatot tesz az oregánó. De súlyosabb gyomorproblémák, például a Crohn-betegség tüneteinek csökkentésére is kitűnően alkalmas.
Ajánlott a legkülönfélébb gyulladásos gondok esetén is, mint torok-, arcüreg-, tüdő- vagy akár epehólyag-, illetve ízületi gyulladás esetén is. Ráadásul segíti a máj méregtelenítését.
Az oregánó nagyszerűen termeszthető otthon a kiskertünkben vagy akár cserépben is. Az ételeink pikánsabbá tételéhez így elegendő mennyiséget tudunk termeszteni. De ahhoz, hogy igazán ki tudjuk használni az oregánóban rejlő igazi erőt, és a házi patikánkban az őt megillető helyre kerülhessen, nagyobb koncentrációban kell alkalmazni.
Oregánó szerepe a házipatikában
A fenti tulajdonságokat felfedezve manapság már egyre több iparág kezdi felfedezni magának az oregánót. Ezáltal lehetőséget ad arra, hogy ez a fantasztikus növény kilépjen a konyhák árnyékából, és széleskörű hatásait bizonyítva egyre több területen mutathassa meg a benne rejlő lehetőségeket.Az Oregano Oil egy alkoholmentes eszencia, melynek alapanyaga az illóolajokban egyik leggazdagabb alfaj, az Oreganum vulgare ssp. hirtum.
A hatóanyagok a hagyományos formákhoz (fűszernövény, szárított növény) képest az olajban koncentráltan vannak jelen. Ráadásul így az oregánót külsőleg és belsőleg is fel lehet használni.
Makacs láb- és köröm gomba, illetve izzadás okozta "kipállás" esetén kiváló. Fejbőrápoláshoz samponhoz keverve használhatja, afták és fogíny problémák esetén pedig fogkefére csöpögtetve. Különösen járványos időszakban tehet jó szolgálatot pár csepp a folyékony szappanhoz adagolva.
Kisgyermekes családanyák tisztában vannak vele, hogy a hancúrozó gyerekeknél sűrűn előforduló események a különböző horzsolások és rovarcsípések. Ezek kezelésére is jó, ha kéznél van az Oregano Oil.
Hogyan használjuk az Oregánó Olajat?
Belső használathoz az ajánlott adagolása felnőtteknek naponta 3x4 csepp vízbe vagy gyümölcslébe (paradicsomlében nagyon finom) adagolva.Külsőleg közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók, pl. viszketés lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.
Hajmosásnál pár cseppet kell adni a samponhoz hajmosás előtt, majd a habot pár percig a hajon kell hagyni és leöblíteni.
Kézmosáskor pár csepp oregánó olajat adunk a folyékony szappanhoz, és kiváló antiszeptikus hatású kézmosót nyerünk. Tusoláshoz ugyanez a módszer ajánlott.
Fog és fogínyvédelemnél pár cseppet kell tenni a fogkefére (fogkrém helyett) és azzal fogat mosni. Ínyproblémák esetén a fogmosás mellett, napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.
Gombásodás esetén egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. Az olaj áthatolva a körmön, elpusztítja a gombákat. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábgombásodás.
Sebekre, hólyagokra is lehet használni, az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul. Bőrrák, anyajegy, májfolt és nagyobb szemölcsök esetén NE használjuk közvetlenül az érintett bőrfelületen.
Párologtatóba téve az oregánó olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól való megtisztítására! De akár ételek ízesítéséhez is használhatja.
Ennyi jótékony hatás mellett úgy gondolom, hogy az Oregano Oil minden házi patika közkedvelt élharcosa lesz. Abban is reménykedem, hogy ezen túl a magyar konyhákban is többször lehet majd érezni az oregánó jellegzetes, finom illatát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése