2012. január 22., vasárnap

Körömvirág - egy értékes növényünk | AntalVali.com

Körömvirág - egy értékes növényünk | AntalVali.com

Körömvirág - egy értékes növényünk


Van ahol már kinyílott, Nálunk most kezdi bontogatni szirmait ez a méltán híres gyógynövény a körömvirág (Calendula officinalis).
KörömvirágTartalom:

A körömvirág egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek a terhesség idején és a szülés után is. Készülhet belőle krém, olaj, sőt tea is. Hidratáló, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásáról ismert. Aranyló, citromsárga- narancsvörös színű virágzata nyár elejétől késő őszig virít. Fészkes virágzatának szirmait, a teljes virágot, de akár a leveleket és a szárat is felhasználják. A termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatók a fészekben sugárzó nyelves virágok, s ezek minél sötétebb narancsszínűek. A gyűjtést ajánlatos napsütésben végezni, ilyenkor legjobb a gyógyhatása. Mivel a száraz szirmok erősen nedvszívóak, sötét bádogdobozban érdemes tárolni. Régen még esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.
Hatóanyagai:
flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin, illóolajat, keserűanyagot, gyantát és természetesen színezőanyagot.
Alkalmazása belsőleg:
  • A körömvirág forrázata belsőleg fogyasztva serkenti a vérkeringést.
  • Izzaszt, és sietteti a kiütések kialakulását például a kanyarónál és a bárányhimlőnél.
  • Megnyugtatja, erősíti a szívet, csökkenti a vérnyomást.
  • Erősíti a nyirokrendszert, csökkenti a nyirokpangást, kiváló szer köhögés, meghűlés, vírusos megbetegedések, így influenza és herpesz valamint gombás fertőzések, köztük sarjadzó gomba ellen.
  • Használják medencetáji és bélfertőzések, többek között vékonybélgyulladás és a vérhas gyógyításánál.
  • Jótékonyan befolyásolja az emésztőrendszert összehúzó és fertőtlenítő sajátságai révén, amelyeket a benne lévő illóolajok, cseranyagok, illetve a kalendulin nevű, sárga színű gyanta okoz.
  • Alkalmazható gyomorhurut, peptikus fekély ellen, gyulladáscsökkentőnek, hurutos váladékozás felszárítására, a hasmenés és vérzés elállításában.
  • Keserűanyagai serkentik a májat és az epehólyagot, fokozzák az enzim- és epetermelést, és segítik a mérgek kiürítését.
  • Vizelethajtóként is hatékony, ezáltal kiutat biztosít a méregtelenítéshez, tisztító hatását az ízületi gyulladás és köszvény kezelésekor fejti ki.
  • Használják daganatok és ciszták, így fibrómák és petefészekciszták, valamint emlőciszták és emlői vértolulás kezelésére.
  • Kimutatható számos kórokozóra gyakorolt antibiotikus hatása.
  • Felhasználható hüvelymosásra, ilyenkor előnyös a cickafarkkóróval társítani.
  • Szabályozza a havi ciklust, csökkenti a feszültséget a méhizomzatban, csillapítja a menstruációs vérzést és görcsöket.
  • Erősíti a szaporítószerveket.
  • Ösztrogénhatású, segít enyhíteni a klimax tüneteit, például a hőhullámokat.
  • Ezen felül szüléskor fokozza a fájásokat.
Alkalmazása külsőleg:
  • Főleg sebfertőtlenítőként és elsősegélyszerként ismert.
  • Tinktúra, forrázat alakjában alkalmazva vagy egyszerűen a sebre morzsolva összehúzó hatásával csillapítja a vérzést, elősegíti a hegesedést, megakadályozza a fertőzést, a gyulladást és a sérült részek megdagadását.
  • Szoptatós anyukák mellbimbójára gyulladáscsökkentő hatású.
  • Alkalmas fagydaganat, aranyér, visszértágulat, fekély, ekcéma, pattanás, koszmó, ajaksömör, égés, napozás okozta leégés, rovarcsípés, szemölcs, láb- és körömgomba, tyúkszem és bőrkeményedés kezelésére.
Néhány gyakorlati alkalmazás:
  • A kenőcs és a napos időben szedett virág kipréselt leve együttesen rekord idő alatt mulasztja el a legcsúnyább operáció utáni hegeket. Vágások, karcolások, esés utáni zúzódások és lila foltok természetbarát orvosa. Eredményesen használható még felfekvések, vérömlenyek, izomrándulások, fekélyek, rosszindulatú duzzanatok esetén is. Javul a látás, ha a szemet langyos teával törölgetjük. Mellékhatás és mérgezés nem ismeretes.
  • Láb- és körömgombásodás ellen is kitűnően használható. A bőr felületén vagy a körmökön jelentkező gombát kenőccsel vagy friss lével (illetve felváltva) kell naponta 3-4-szer is kenegetni. Ilyenkor belső alkalmazása, tea formájában szintén ajánlott. Ismételten kihangsúlyozzuk, hogy a rendszeres és hosszabb ideig tartó alkalmazása kötelező feltétele a kívánt eredmény elérésének.
  • Mivel a kenőcsöt nem kifejezetten gyógyszernek, hanem gyógyhatású készítménynek tartják, általában a rendszeres használata hozza meg a kívánt eredményt. Ha a lábszáron csúnyán kitüremkednek a visszerek, minimum egy hónapon át, napi rendszerességgel kenegessük körömvirág krémmel (tehetünk rá emellett svédkeserűs borogatást is, vagy egyszerűen a krém felvitele után bekenjünk a svédcseppekkel, majd pár percen át szikkadni hagyjuk). Gyakran teljes mértékben eltűnnek a kellemetlen lila tekervények.
  • Ha hosszabb időn át napjában többször bekenik friss lével, a vérömlenyek is eltűnnek, csakúgy, mint az öregkori májfoltok és a pigmentfoltok. Az érdes, rákgyanús bőrfoltokat szintén megszüntethetjük vele. - Legújabban az amerikai kutatóorvos, dr. Drwey mutatott rá a körömvirág rákellenes gyógyhatására, igen jó eredményekről számolt be. Rákjellegű daganatok és fekélyek, csontszú, combfekély, valamint elmérgesedett, gennyező, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítenek a körömvirág és zsurlófű főzetével történő lemosások (1:1 arányban keverjük őket). Fél liter vízhez egy púpozott kanál teakeveréket adunk.
  • Nem egy orvos szállt síkra a körömvirág rákellenes alkalmazása érdekében, és manapság már az onkológiai szakirodalom is említést tesz róla. Maria Treben asszony számos orvos sikeres rákellenes körömvirág kísérletét említi Egészség isten patikájából című könyvében. Ajánlott a tea és a napos időben szedett virág préselt levének rendszeres és hosszú ideig tartó belső és külső alkalmazása. Ilyen jellegű használatát feltétlenül meg kell beszélni a kezelőorvossal.
Hatása lelkünkre:
Erőt és derűt áraszt magából ez a szívós, régi virágunk, melegséget sugall napsárga szirma. Ajánlott nehezen barátkozó, ismerkedők, szexuális zavaroktól szenvedők esetében is. A narancsszín árnyalatait kedvelők életvidám, jókedvű, tettre kész emberek, ontják magukból a szeretetet és gyengédséget – ha Ön csak szeretne közéjük tartozni, egy körömvirág-terápia ételdíszítésként a vajaskenyérre szórva, egy kedves kis csokor az asztalra, szárított virágdísz a falra, egész évben jókedvre deríti majd.
Hatása testünkre:
  • A narancsszín a mellékvesére hatva emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat, így akik hízni szeretnének, tartsanak egy csokor körömvirágot étkezőhelyükön. Segíthet a máj, a hasnyálmirigy problémákban, erősítő hatású a vérszegénység kezelésében.
  • A Nap éltető színe jelenik meg a körömvirágban, így idegrendszerünket és emésztőszerveinket serkentve, másodlagos hatásként optimizmussal tölt el.
  • A Napfonat csakra, a Solar plexus, a vegetatív működés székhelye sárga színű, rajta keresztül hatással lehetünk a vegetatív eredetű zavarokra.
    Normalizálja az alacsony vérnyomást és a rezignáltság, ihlettelenség érzéséből segít kikászálódni.
  • A sárga szín szeretete derűs, nyílt, intelligens, öntudatos jellemre utal, aki bátran kezdeményez, problémáit felvállalja, megoldja és másoknak jó példát képes mutatni.
  • A sárga szín elutasítása előfordul veszteség érzet kísérőjelenségeként, lehangolt, pesszimista, búskomorságra hajló emberek esetében. Megoldásként szóba jöhetnek enyhébb árnyalatú fajták a díszkertben.
Felhasználása
a kertben:
Körömvirágot vethetünk házikerti virágágyba, cserépbe és virágládába is. Remekül felhasználhatjuk házunk előtt színfoltként, így hazatérve a derű és feltöltődés időszaka következhet az egész napi munka után. Zöldségeinkre is erősítő hatással van, illetve a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket is.
Fűszerként:Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Szirmai fűszeresek, kissé kesernyések, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője, illetve használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez.
Teakészítés:
1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez. Nem főzzük, csak forrázzuk (a felfőtt vizet pár pillanatig állni hagyjuk, utána öntjük a szárított vagy friss növényre), majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas.
Ülőfürdő:
két összmarék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.
Lemosás:
fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.
Borogatás:
Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.
Körömvirág tinktúra:
egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába (vagy 70%-os alkoholba) két hétig a napon vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk. A tinktúra forralt vízzel hígítva alkalmazható: zúzódások, daganatok, izomrándulások, vérömlenyek, fekélyek gyógyítására.
Körömvirágolaj:
egy befőttes üveget lazán töltsünk meg a virágfejekkel és öntsünk fel olajjal. Erre a célra hidegen sajtolt olajakat használjunk. Az üveget szorosan zárjuk le, majd legalább két hétig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le, és sötét, hűvös helyen, jól záródó üvegben tartsuk.
Körömvirág kenőcs 1.:
két összmarék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevágunk. Jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászon kendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe. A sütésből visszamaradt növénydarabokat ne dobjuk el: kitűnő pakolást lehet készíteni belőle a sérült bőrfelületekre.
Körömvirág kenőcs 2.:
70g-nyi lehetőleg frissen szedett virágot szétmorzsolunk, és 100 g olvadt vajat ráöntünk. A keveréket gőz fölött kb. 70 fokra melegítjük és többször megkeverve 20 percig állni hagyjuk. Egy sűrűszövésű kendőn vagy valamilyen tiszta anyagon átszűrjük. Kihűlés után már is kenhetjük a gondosan megtisztított sebre.
Friss lé:
megmossuk a levelet, szárat és virágot és azon nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával vagy fokhagyímaprássel.
Néhány recept:
  • Antibakteriális bőrtisztító: 1 teáskanál körömvirág tinktúrát egy pohár vízben elkeverünk és vattapamacs segítségével áttöröljük vele az aknés bőrfelületet.
  • Körömvirágos lábfürdő zsályával: Antibakteriális hatású és nyugtatja a sebes lábak irritált bőrfelületét. 30g zsályalevél, 30g körömvirág, 30g apróbojtorjánfű, 2 teáskanál almaecet, Víz igény szerint. A vizet felforraljuk hozzáadjuk az almaecetet és a gyógynövényeket. Hűlni hagyjuk, majd áztassuk benne a lábunkat 10-15 percig. Jól töröljük meg és kenjük be körömvirág krémmel.
  • Arcvíz érzékeny és száraz bőrre: 90ml rózsavíz, 10ml körömvirág-tinktúra. A hozzávalókat sötét színű üvegbe töltjük, jól összerázzuk, és sötét helyen tároljuk. Mosakodás után pár cseppnyivel, vattapamacs segítségével átitatjuk az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét.
További recepteket itt is találsz.
Felhasznált források: ezoterikus.hu, meno.ro, kertpont.hu, Maria Treben: Egészség Isten patikájából, Anne McIntyre: Hétköznapi házipatika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése