2010. március 14., vasárnap

Savas és lúgos ételeink

 SAV-LÚG EGYENSÚLYRÓL
Savasító élelmiszerek:
- Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
- Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
- Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
- Gyümölcsök, csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
- Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
- Tejtermékek és tojás: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, tojás
- Italok: kóla, sör

Lúgosító élelmiszerek:


- Tejtermék: savó
- Hüvelyesek: zöldbab
- Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
- Gabonafélék: köles
- Italok: ásványvíz, ionizált lúgosvíz*, kakaó, kávé, tea, bor

*Ionizált lúgosvíz: A víz ionizációja során savas és lúgos víz jön létre. Utóbbi megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, és lelassítja azok kémiai reakcióképességét. Így a méreganyagok elveszítik kártékony hatásukat.

Régóta tudjuk, hogy egyes élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékűek, a természetes egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. Mi savas és mi lúgos? Mivel ellensúlyozhatjuk az elsavasodást? Mindjárt kiderül...
Vérünk átlagos pH értéke 7,35-7,45 közötti tartományban mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, közérzetünk és egészségünk pedig vele együtt változik. Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön. Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodik. Ennek következtében létfontosságú szerveink nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.

Sajnos napjainkban a legtöbb ember képtelen megoldani, hogy a hétköznapok rohanó tempójába fix és tartalmas étkezéseket iktasson, pedig ez az egészséges táplálkozás legfontosabb alappillére. Az ülőmunka, a sportmentes élet, a gyorséttermekben és büfékben bekapott ételek tápérték szempontjából többnyire értéktelen falatok, amelyek nagymértékben elősegítik a szervezet elsavasodását. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, és megpróbáljunk változtatni az életmódunkon.
Az elsavasodás lehetséges tünetei

- állandó fáradság
- gyenge immunrendszer
- gyakori fejfájás
- gyomor-, bél- és emésztési panaszok
- mellkas-fájdalom
- csúnya, színtelen, problémás arcbőr
- narancsbőr

Testünk üzenetei

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy szervezetünk mennyire savas és lúgos, vásároljunk lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Ideális esetben a tesztcsíkon kék színt fogunk látni, ez azt jelenti, szervezetünk sav-lúg egyensúlya megfelelő. Amennyiben zöld szín jelenik meg az indikátoron (ami arról tanúskodik, hogy a szervezetünk elsavasodott), minél hamarabb életmód-változtatásra van szükség. A sárga szín súlyos betegségekre utal, ez esetben célszerű teljes körű kivizsgálásnak alávetnünk magunkat, hogy egyensúlyba hozzuk szervezetünket. (A teszt nemcsak nyállal, hanem vizelettel is elvégezhető, ilyen esetben azonban az eredményt nagyban befolyásolják az aznap elfogyasztott élelmiszerek.)
Az egyensúly megtalálása

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek állítása szerint ez az arány
ezzel kapcsolatos: Savas és lúgos ételeink | Mindmegette.hu (megtekintés a Google Széljegyzeten)

1 megjegyzés:

  1. A savasito es lugosito etelekrol most olvastam 3 cikket itt a neten, de azok meg beszelo viszonyban sincsenek egymassal.Magyaran: hiteltelenek a kozolt adatok, ezert hasznalhatatlanok az olvasok reszere. Midenki azzal akar szerepelni, amihez legkevesbe ert? Tragikum.

    VálaszTörlés