2010. március 14., vasárnap

Mák és méz, receptek is

MÁK
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.

Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést  apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt"  csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16  hónapos kezelést követően.

 
Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon  mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben  is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A  csontritkulás megelőzésére vagy az állapot  javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának  tartós szedése. (Bálint János)

És egy másik ugyanerről a  témáról:  Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy  régész  ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem  voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két természetgyógyászra várt a  feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori  emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit  cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát  tartottak, ami  jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot  ettek.

Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt  a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az  anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához  szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de  tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.

Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:

25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz.  Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik.  Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.

Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több  vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.  Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot.



MÁK
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL.
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL. ÉTEL, ÉTELEK
.                                 cukor  kifli  mák   mazsola  tej  vaníliás pudingpor
Hozzávalók:
4-6 db kifli,
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evőkanál cukor,
5 dkg mák

Elkészítése:
Elkészítjük a
vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.




CSACSIFÜLE
CSACSIFÜLE ÉTEL, ÉTELEK
.                                 dió    élesztő kakaó  liszt   mák   porcukor     vaníliás cukor   zsír
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
25 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
1,5 dl tejföl,
1 evőkanál
porcukor,
csipetnyi só,
Töltelékhez:
kakaó,
mák,
dió;
vaníliás cukor

Elkészítés:
A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt  belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.


MÁKOS KUPOLA
MÁKOS KUPOLA ÉTEL, ÉTELEK
.                                 csokoládé   mák   méz   porcukor   sütőpor   szilvalekvár   tejszín   teljes kiőrlésű liszt   citromlé    habfixáló   rum  tojás
Hozzávalók(8-10 darabhoz):
5 tojás,
kb. 10 dkg méz,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál rum,
1 evőkanál citromlé,
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
20 dkg darált mák,
Lekváros töltelékhez:
4 evőkanál szilvalekvár,
4 evőkanál rum
,Tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evőkanál rum,
1 csomag habfixáló
Mázhoz:
1,5 dl tejszín,
13 dkg tejcsokoládé,
sütőpapír

Előkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.
Elkészítés:


MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL
MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL ÉTEL, ÉTELEK
.                                 joghurt . mák  mandarin   méz   porcukor    sütőpor   tejszín   teljes kiőrlésű liszt
  túró  vaníliás cukor  habfixáló  tojás
Hozzávalók(12 szelethez):
4 tojás,
4 evőkanál víz,
15 dkg porcukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
csipetnyi só,
10 dkg teljes őrlésű liszt,
1 teáskanál sütőpor,
10 dkg darált mák,
1 csomag habfixáló,
5-6 db mandarin,
5 dl tejszín,
25 dkg sovány túró,
6 dkg méz,
2 dl joghurt,
porcukor meghinteni,
sütőpapír

Előkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral; a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra (felső Kép), majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthűlni hagyjuk.
Elkészítés:


MÁKOSMEGGYES
MÁKOSMEGGYES ÉTEL, ÉTELEK
.                                 citrom   cukor  darás liszt  mák  meggy   sütőpor   tej   tojás   desszert
Hozzávalók:
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag süt~opor,
1 üveg meggybef~ott vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)


Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük 2.hozzáadjuk a tejet 3.a sütőport belekeverjük a lisztbe 4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába 5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk. 6.Jól elkeverjük 7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit 8.beleöntjük a tésztát 9.a meggyet lecsepegtetjük a levét~ol, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el 10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket 11.előmelegített sütoben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon.

     
 


PIKÁNS ÍZű SAJTOS LÁNGOS
PIKÁNS ÍZű SAJTOS LÁNGOS ÉTEL, ÉTELEK
.                                 cheddar sajt   liszt   mák  olaj    sütőpor  tej füstölt sonka  tojás  tészták
Pikáns ízű sajtos lángos

Hozzávalók:
40 dkg átszilált liszt 1 evôkanál só 1 evôkanál sütôpor 12,5 dkg reszelt Cheddar jelleg^u sajt 1 tojás 1 evôkanál olaj 1 evôkanál mák 2,5 dl tej 6 szelet füstölt sonka hagymás sajt

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kiliszetzett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérőjű kört vágunk ki. Sütőlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése